Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
14.11.2007, 11:07.47

Ze střechy lavina - poškozený motor SG2100A

Ahoj
prosím o radu

Ze střechy spadla lavina, težký sních nasáklý vodou. Způsobilo to, že se uvolnila hřídel od motoru, na které je našroubována parabola. hřídelí lze rukou posunovat nahoru a dolů středně ztuha (elevace). Zdá se, že je to v ose s šroubem s imbusovou hlavou. Zdruhé strany je matka (zapuštěná).
Jaké máte zkušenosti, stačí šroub utáhnout? Nebo je tam něco od nárazu odřené a musí se vyměnit díl. Ale zdá se mně divné, že by to bylo jen od sněhu (lavina). Při větru to trpí taky.
Možná chcete napsat, proč to nezkusím dotáhnout (ten šroub na hřídeli, kterým je zřejmě hřídel připevněná k motoru). Radši se chcu zeptat, bojím se do toho hrabat. Azimut je bez vůle, v pořádku.

Jak se liší využití motorů SG2100 a 2100A (kromě nastavení elevace a deklinace)? Proč se vyrábějí dva různé typy?
https://www.cardwriter.nl/nl/assets/own/NL_nieuw_SG2100_A.jpg

Nemáte nákres pajšlu motoru SG2100A? Nemůžete dát odkaz? Google nepomohl. Díky
uživatel
aaaTonda
14.11.2007, 11:45.19

rýpnutí do pierrepetr :-)

Takhle to vypadá, když se nedá parabola na střechu... :))) S motorem ti neporadím. Neříkám že teď v zimě, ale přes léto by možná nebylo od věci vymyslet jiné umístění, případně dát na střechu (alespoň nad místo jde je sat) nějaké zarážky, nebo nad sat stříšku, ale to by asi blbě vypadalo. Doma je střecha rovná, ale když to na chatě spadne tak jako to teď spadlo tobě ... je velká šance, že se něco zničí pokaždé když se to stane. Když se střídá tání, mrznutí a do toho sněží (ideálně proloženo deštěm) a pak se toho velký kus uthne, tak to by byl skoro zázrak, aby to ta parabola vydržela.
uživatel
eduard
14.11.2007, 11:55.11

RE: eduard

Mně se to líbí na zdi. Netrpí to tak na vítr a z části to je pod střechou. Nechumelí na to taky tak moc. Jen někdy. Je tam naprosto dobrý přístup, na dvoře dlaždice. Jen stačí malá židlička nebo štokrdle.
To byla moje blbost, že jsem tam nedal zarážky dřív na sníh. Udělám je tam, teď už mně to taky došlo.
Díky
uživatel
aaaTonda
14.11.2007, 12:17.51

RE: Ze střechy lavina - poškozený motor SG2100...

Určitě se to dá vyřešit. A až příjde fičák a já tady budu mít dotauzy "Jakou novou parabolu a motor doporučujete?", tak ty budeš v klidu. :-)
uživatel
eduard
14.11.2007, 12:24.48

Ten imbus šroub tam je pro spojení nohy motoru s hřídelí. Zkus imbusák vyšroubovat, ale dej pozor ať na tebe nespadne parabola. (Když ten imbusák povolíš tak noha i s parabolou půjde dolů).
Pak se podívej kde je ta noha motoru vymačkaná. Můžeš zkusit namontovat tam znovu ten imbusák, ale bez matice!!! Protože je závitová díra v hřídeli motoru, tak to dotáhneš. Nakonec by to chtělo vysokou šestihranou matici, kterou z jedné strany "osoustružíš" na průměr, abys tam tu matici protočil a mohl ji dotáhnout.

Tahle matice "pojišťovací" je jediná část, která se konstruktérovi moc nepovedla.
uživatel
colombo
14.11.2007, 13:15.24

RE: colombo

Díky.

O víkendu se na to podívám.
Je tam nějaká příprava na vymezení vůle? Vymezí se to dotáhnutím šroubu nebo bude nutné vyměnit hřídel nebo to zbastlit podložit nějak plíškama podložkama.
uživatel
aaaTonda
14.11.2007, 14:59.48

Vymezení vůle je možné pouze mezi šnekem a platovým kolem.

Nejprve odmontuj a sundej nohu motoru s parabolou. Přes imbusový šroub potom vyzkoušej přímo na hčídeli motoru, jestli je v převodu vůle. Tuto vůli můžeš vymezit dotahováním šroubků, které jsou pod samolepkou. Tímto ztrácíš záruku, ale to snad víš.

Pak zkontroluj plochy v noze motoru. pokud jsou vymačkané, tak je můžeš zkusit vypodložit, ale nečekej zázraky. Lepší by bylo vyměnit celou nohu motoru.
uživatel
colombo
14.11.2007, 18:57.15

Na základě toho co píšeš, si myslím, že noha je z měkčího materiálu než hřídel. Hřídel by měla být dobrá teda.
V tom případě, kdyby byla noha vydřená, tak bych ji radši vyměnil, abych podkládáním neničil hřídel (nějaký hrany, nevyrovnaný tlaky z nohy).
uživatel
aaaTonda
14.11.2007, 20:13.06

Hřídel motoru je určitě kovová (možná je to i nerez, ale to je jenom odhad). Krom toho hřídel je plný materiál, takže ho těžko nějaká síla zdeformuje.

Noha motoru bude asi hliníková (nebo nějaká jiná slitina). Podle mne je určitě měkší.
Jestli to půjde opravit (pokud si na to troufneš), to musíš posoudit sám. Po demontáži budeš vědět víc.

Pokud ten sníh padal z větší výšk, tak může být zdeformované všechno a nejenom motor (plech paraboly, držák konvertoru).
uživatel
colombo
14.11.2007, 21:13.37

eduard

vůbec nejsem urážlivý,ale proto,že někomu sjede sníh ze střechy,dávat parabolu na střechu?na tuto možnost asi nemyslel,ten ,kdo to montoval na fásádu,taky proč,je to náhoda,jako ta paní pod lokomotivou,kolikrát myslíš,že o tomto ve svém životě uslyšíme
uživatel
pierrepetr
15.11.2007, 11:01.58

Z velké výšky to nebylo, vzhledem k tomu, že mně to po hledání polohy rukou jede výborně furt, nebudu s opravou spěchat. Až se mně bude chtít, odšroubuju to a pak zas utáhnu. Budu vidět.
Díky.
uživatel
aaaTonda
15.11.2007, 11:02.47

Hlavně tam dám na střechu co nejdřív zařážky na sníh.
uživatel
aaaTonda