Quantcast

Novoroční koncert Vídeňských filharmoniků 1. 1. 2011 na ČT2 i ČT HD

| redakce | tisk

Česká televize uvede 1. ledna na ČT2 v 11:15 přímý přenos Novoročního koncertu Vídeňských filharmoniků 2011 ze Zlatého koncertního sálu vídeňského Spolku přátel hudby. Hlavním tématem tradičního hudebního setkání, které má za sebou už sedmdesátiletou historii, jsou skladby Johanna Strausse a dalších hudebníků z Vídně a okolí.

Pořad také na ČT HD ve vysokém rozlišení 1. 1. 2011 od 11:15

Koncertní sál bude vyzdoben 30 tisíci květy, které už potřinácté městu Vídni věnovalo jiné evropské město hudby. V tomto případě je jím italské San Remo. V první části uslyšíme výběr ze slavných valčíků a chybět nebude ani čardáš od Johanna Strausse. Tento vídeňský skladatel se ale nejvíce proslavil svými pochody. Vídeňákům bude nejprve předveden jeho Španělský pochod. To, že rod Straussů má ve Vídni naprosto výjimečné postavení, potvrdí i lednový novoroční koncert. Do jeho programu byla totiž zařazena i díla Josepha a Eduarda Strausse. Předvedeny budou také skladby dalších hudebníků, spjatých s rakouským hlavním městem. Ve Zlatém koncertním sále proto zazní i oblíbená díla Josepha Lannera, Josepha Helmesbergera a Ference Liszta.

Vídeňské filharmoniky bude poprvé dirigovat padesátiletý rodák z Lince Franz Welser-Möst, jehož rod je zajímavým způsobem propojen právě s rodinou Straussů. Dirigentova prababička Aloisia Dommayerová totiž pocházela z rodiny, která přestavěla starou hospodu v Alt-Hietzingu na kasino s tanečním sálem, v němž právě Johann Strauss debutoval. Také mnohé skladby, které 1. ledna zazní, byly napsány přímo pro Dommayerův taneční sál.

Finále novoročního koncertu bude patřit snad nejznámějšímu valčíku Johanna Strausse Na krásném modrém Dunaji. Novoroční koncert uzavře Radeckého pochod od Johanna Strausse staršího, věnovaný maršálovi českého původu, který se několikrát zasloužil o stabilitu habsburské monarchie, a jehož socha kdysi zdobila i pražské Malostranské náměstí. Právě úvodní magické takty pochodu bude doprovázet rytmický potlesk publika. Jde o naprosto unikátní záležitost, protože jinak je tleskání během hudební produkce v sále přísně zakázáno. Je totiž považováno za největší nevkus.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články