Quantcast

ČT spustila digitální dokrývač v Letohradu

| redakce | tisk

Česká televize k 28. 3. 2011 uvedla do řádného provozu digitální převaděč v Letohradu na Orlickoústecku. Česká televize pokračuje v druhé fázi digitalizace svého zemského vysílání, tedy v dokrývání digitální sítě 1 v lokalitách se složitými příjmovými podmínkami.

Dle standardní metodiky je v oblastech s neuspokojivou kvalitou a/nebo intenzitou DVB-T signálů z digitálních vysílačů velkého výkonu analyzována potřebnost a vhodnost výstavby digitálních vysílačů malého výkonu. Aktuálně bylo vybudování digitálního dokrývače schváleno pro Letohrad v Pardubickém kraji.

Česká televize uvedla v pondělí 28. března 2011 do řádného provozu digitální převaděč v Letohradu. Tento digitální vysílač malého výkonu přináší divákům v blízkém okolí multiplex veřejné služby na 54. kanálu. Signál v horizontální polarizaci je šířen vyzářeným výkonem ERP 10 W.

Digitální zemské vysílání (DVB-T) České televize šíří soubor vysílačů velkého a malého výkonu, označovaný jako síť 1. Jejím provozovatelem je přímo Česká televize. V tzv. multiplexu veřejné služby divákům nabízí programy ČT1, ČT2, zpravodajský ČT24 a sportovní ČT4 v digitální kvalitě, digitální doplňkové služby (jako je elektronický programový průvodce EPG) a také sedm stanic Českého rozhlasu. Síť 1 dosahuje dle Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) od konce září 2010 pokrytí 99,9 % obyvatel České republiky.

Digitální zemské vysílání lze přijímat pomocí set-top-boxu nebo digitálního televizoru s DVB-T tunerem. Nezbytná je také nepoškozená, správně nasměrovaná pevná venkovní anténa (pokojová dostačuje jen ve výjimečných případech) a anténní svod z odpovídajícího, neponičeného koaxiálního kabelu. Zásadní potíže může působit nevyhovující zesilovač či rozbočovač signálu. Bezpodmínečně nutná je odborná úprava převážné většiny systémů společných televizních antén (STA) v bytových domech.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články