Quantcast

Tipy Prima ZOOM: Ztracené ostrovy Pacifiku, Rybí bojovník

| redakce | tisk

Start do nového roku bude na Prima ZOOM jak jinak než skvělý, dramatický, fascinující, přírodní, historický i záhadný. Premiérové tematické bloky jsou vždy od pondělí do neděle v čase 18.00-20.00 a 20.00-22.00 hodin.

Z programové nabídky vybíráme:

30. 12. 18.00 - Grizzly: V dobrém i ve zlém
Zdá se, že medvědům grizzly se po návratu do Národního parku Yellowstone dobře daří. Měli by proto být vyškrtnuti ze seznamu ohrožených a chráněných druhů? Tato otázka vyvolává jednu z nejemotivnějších a nejkontroverznějších debat mezi odborníky na přírodu v dnešní Americe. Zatímco v 70. letech medvědi grizzly spoléhali na rabování odpadků a odvykli si lovit, dnes tomuto umu znovu přivykli a jejich počet v Yellowstonu roste. Jenže spolu s ním se také zvyšuje nebezpečí konfliktu s člověkem. Seznamte se důkladně s komplikovaným problémem, zvaným grizzly, z pohledu ochránců přírody, rančerů i vládních představitelů, kteří se s vámi podělí o své zkušenosti i příběhy.

30. 12. 20.00 - Když udeří La Niña
Po čtrnácti letech sucha a skromných srážek hluboko pod průměrem se fenomén počasí nad Tichým oceánem známý jako El Niño změnil do podoby své příšerné sestry La Niña. Za pouhé dva roky je Austrálie zjizvená hrozivými požáry, silnými dešti, tragickými záplavami a divokými cyklóny. Tato série přírodních katastrof se zdá být nepochopitelná. Ale dokument s názvem Když udeří La Niña vysvětluje, jak celosvětové změny podmínek vytvořily živnou půdu pro bezprecedentní počasí v Austrálii. Za kalamitou u protinožců se ukrývá velká věda.

Tipy Prima ZOOM: Ztracené ostrovy Pacifiku, Rybí bojovník
▲ Tipy Prima ZOOM: Ztracené ostrovy Pacifiku, Rybí bojovník

Foto: Ztracené ostrovy Pacifiku. Uvidíte na Prima ZOOM

31. 12. 20.00 - Ztracené ostrovy Pacifiku
Legendy o ztracených civilizacích lidstvo odjakživa fascinují. Starší obyvatelé Velikonočních ostrovů do dnešního dne tvrdí, že jejich předkové pocházeli z kontinentu zvaného Hiva. Ten se prý dočkal katastrofického konce a potopil se do moře. Nové vědecké objevy naznačují, že vzdálený řetězec ostrovů v Polynésii opravdu býval centrem starodávné vyspělé civilizace. Už čtyři sta let tyto ostrovy celý svět zná jako Markézy. Ale ještě předtím se nazývaly Ostrovy Hiva. Mohly by být zbytkem záhadného kontinentu?

1. 1. 18.00 - Skutečné útěky z vězení
Oblíbený seriál Útěk z vězení svým divákům několikrát sebral dech. Skutečné útěky z vězení jsou ale často ještě neuvěřitelnější, podivnější a svým způsobem také zábavnější. Několikadílný dokumentární seriál přináší příběhy těch, kteří se nehodlali smířit s životem za mřížemi, a tak vymysleli nejpropracovanější a nejnepředstavitelnější plány na útěk z vězení. Nechybí mezi nimi ani zločinec, co k překonání šestimetrové zdi použil „lano“ navázané ze zubních nití.

1. 1. 20.00 - Tajuplný svět jezírek
Prožijte 24 hodin v Tajuplném světě jezírek a rychle vám dojde, že abyste poznali nejvíce nehostinné místo na Zemi, nemusíte cestovat až na Saharu nebo na Jižní pól. Stačí zamířit na nejbližší pláž! V tomto zábavném dokumentárním filmu se dozvíte, proč jsou skalní jezírka nejrušnější arénou v divoké přírodě i proč se z nich stalo jedno z nejnekompromisnějších dějišť evoluce. Kde jinde by jejich obyvatelé denodenně trpěli potopami, hladomory nebo suchy a umíraly ve spárech silnějších predátorů? Díky tomu se u nich vyvinuly super schopnosti: aby unikli dravcům, dokážou se zbavit i částí těla a ztracená končetina jim později znovu doroste!

2. 1. 18.00 - Jak vznikla Země II (Velký kaňon)
Druhá řada propracovaného dokumentárního seriálu pokračuje ve fascinujících nahlédnutích do geologických tajemství naší rodné planety. Čeká vás cesta do všech koutů světa, a dokonce o miliardy let zpátky v čase. Abychom se dozvěděli, jak vznikla Země, rozloupneme kameny a nahlédneme pod jejich slupku, ponoříme se do hlubokých říčních koryt i kaňonů, rozdělíme oceány, hory a sopky srovnáme se zemí a budeme studovat úžasné geologické formace. Zkušení vědci vysvětlují přímo na místě, jak vznikly jednotlivé geologické fenomény, co způsobilo, že hora stoupla do výšky nebo že kaňon poklesl dolů. Každý díl zachycuje konkrétní okamžik v historii vzniku Země, díky kterému vznikly dnešní nejznámější a nejpůsobivější přírodní krásy. Hned první vám vyrazí dech.

3. 1. 20.00 - Dávní mořeplavci: Příběh mořské želvy
Už přes 150 milionů let se mořské želvy plaví světovými oceány. Za tu dobu dokonce viděly přijít a zase odejít i proslulé dinosaury. Přesto tato plachá a laskavá stvoření v současnosti zoufale přežívají na samé hranici vyhynutí. Dokument Dávní mořeplavci: Příběh mořské želvy se zabývá úžasným životem mořských želv, jejich původem, starověkou mytologií, kterou jsou opředené, i člověkem způsobeným znečištěním oceánů, jež je ohrožuje. Lidem naštěstí není osud mořských želv lhostejný, a tak nechybí ani ukázka úspěšných vědeckých a humanitárních projektů na jejich záchranu.

Tipy Prima ZOOM: Ztracené ostrovy Pacifiku, Rybí bojovník
▲ Tipy Prima ZOOM: Ztracené ostrovy Pacifiku, Rybí bojovník

Foto: Rybí bojovník (Sumec útočí). Uvidíte na Prima ZOOM

3. 1. 21.00 - Rybí bojovník (Sumec útočí)
Jakuba Vágnera není třeba dlouze představovat. Rybaření pro něho není jenom obyčejným koníčkem - bere ho jako životní styl. Tento dobrodruh a ochránce přírody věnuje všechen svůj čas snaze ulovit největší a nejmonstróznější ryby na světě a už se mu podařilo překonat několik rekordů. Díky tomu, že se to všechno rozhodl dělat před kamerou, máme možnost vidět ho v akci při tom, co dokáže nejlépe. V šestidílném dokumentárním seriálu o exotickém rybaření si postupně troufne na vskutku kolosálního sumce a vyrazí po stopě okouna nilského. Pak je na řadě jeden obr z Amazonky a cesta ho zavede také za sladkovodním rejnokem.

4. 1. 19.00 - Ledovec, který potopil Titanic
Mohla jediná mrňavá vločka, která spadla z nebe před 100 tisíci lety, způsobit nejhorší námořní katastrofu v dějinách lidstva? Cestu ledovce, jenž 14. dubna 1912 potopil loď, o níž se říkalo, že je nepotopitelná, mapuje tento půvabný dokumentární film. Díky nejnovějším technologiím a zjištěným poznatkům tento film zároveň prozrazuje, jestli by nová generace mega-ledovců mohla ohrozit končiny Severního pacifického oceánu.

5. 1. 19.00 - Na dvě půlky (Hasičské auto)
Potřebujete ukojit zvědavost, jak a proč některé věci fungují? Podívejte se, jak je tvůrci tohoto pořadu nechají rozříznout vedví. Eric Stromer vyzbrojený nejen nářadím, ale i dvaceti lety zkušeností práce na stavbě provádí každý řez a předvádí vlastní vědecké ukázky založené na systematickém ničení.

5. 1. 20.00 - Velkoměsta v pravěku (New York)
Vydejte se na těžko uvěřitelnou výpravu do minulosti a uvidíte, co žilo, bojovalo a umíralo před stovkami, tisíci, dokonce i miliony lety. Navštívíte bujnou zelenou zemi obývanou huňatými mamuty a šavlozubými tygry. Přenesete se do věku dinosaurů, kdy pterodaktylové kroužili na obloze a vyhlíželi další prehistorickou oběť. Tato dokumentární série se zaměřuje především na Ameriku a mezi její nejzajímavější momenty patří vyšetřování dávné minulosti oblasti, kde stojí dnešní New York a kde se dříve kromě mamutů pohybovali také mořští škorpióni kyjonožci.

zdroj: FTV Prima





Reklama




Vybrané články