Quantcast

CME: Zavádět DVB-T2 je špatným krokem

| redakce | tisk

Digitální terestrická televize (DTT) není součástí budoucí televizní krajiny a vlády by se neměly vracet k DVB-T2 v neprospěch jiných platforem. Prohlásil Christoph Mainusch, jeden z generálních ředitelů CME (Central European Media Enterprises).

Namísto toho chtějí vlády deregulovat a částečně odstranit omezení minut pro reklamu na komerčních televizích. Ve svém projevu na NEM v Dubrovníku, Mainusch řekl, že předplatné a poplatky jsou pro CME také velmi důležité. "Oprávněně dostáváme poplatky od kabelových a satelitních operátorů. Bezplatná digitální terestrická platforma je zastaralá... Je neekonomická. Platíme významné částky operátorům DTT," uvedl Christoph Mainusch.

"Nyní bude tato technologie rozšířena s rozvojem DVB-T2. Zavedení standardu DVB-T2 je špatným krokem, protože je zastaralý a není fér, aby ostatní operátoři byli konfrontováni s dotací pro DTT," zdůraznil. Zatímco u kabelových, satelitních a IP operátorů společnost CME neplatí žádné poplatky za distribuci programů a naopak získává poplatky od operátorů sítí, pozemní vysílání je zdarma (bez poplatků) a navíc jej musí CME financovat.

CME má velmi investice v DTT v Chorvatsku a České republice, kde dosahuje 50% podílu na sledovanosti. Na druhé straně strategii DTT v Rumunsku ignoruje. "Nejsme zastánci DTT, ale když máte 50% podíl, není snadné se s technologií rozloučit proto, abychom opustili naši vedoucí pozici na trhu a sledovali, jak se lidé přesouvají k jiným službám," říká Christoph Mainusch.

Přes jeho kritiku DTT Mainusch řekl, že lineární vysílání má stále velkou budoucnost a internetoví hráči se budou pravděpodobně muset přizpůsobit svým modelem více ke klasickému televiznímu vysílání.

zdroj: Advanced television





Reklama




Vybrané články