Quantcast

Eutelsat 5 West B od 21. ledna 2020 v provozu

| redakce | tisk

Již v úterý 21. ledna 2020 se dočkají satelitní diváci prvních signálů z nové telekomunikační družice Eutelsat 5 West B. Na tento kosmický aparát budou postupně přesunuty všechny služby ze stávající družice Eutelsat 5 West A na pozici5°W.

V noci z 20. na 21. ledna 2020 budou uvedeny do provozu první transpondéry na satelitu Eutelsat 5 West B, čímž bude zahájena první fáze přesunu klientů na nový satelit.

Během přechodného období, které potrvá od 21. ledna do 6. února 2020, budou některé programy šířeny souběžně ze starého a nového satelitu (tedy Eutelsat 5 West A a Eutelsat 5 West B). Půjde o některé multiplexy s bezplatnými programy určené pro francouzskou platformu FranSat. Diváci budou mít přes dva týdny čas na přeladění programů na nový satelit. Ostatní programy a doplňkové služby budou spuštěny z nového satelitu po 6.2.2020.

Footprint satelitu Eutelsat 5 West B, transalpský svazek (mapa: Eutelsat)
▲ Footprint satelitu Eutelsat 5 West B, transalpský svazek (mapa: Eutelsat)

Zásadní změnu pro diváky přinesou vysílací svazky - k dispozici budou svazky TransAlpine beam (transalpský) a Algerian beam (alžírský). Evropský svazek nebude k dispozici.

Eutelsat 5 West B byl vynesen v říjnu loňského roku. Satelitní operátor po prvních technických testech nové družice informoval, že na nové družici došlo k poruše solárního panelu a případné využití družice bude předmětem dalšího vyšetřování.

V minulých dnech Eutelsat konstatoval, že s ohledem na poruchu solárního panelu nebude možné na novém satelitu využívat původně plánovanou kapacitu 35 transpondérů v ekvivalentu šířky pásma 36 MHz ale jen zhruba 45 procent kapacity (tj. cca 16 transpondérů). Satelit má poskytovat plánovaný výkon a dosáhnout očekávané životnosti.

Z kapacitních důvodů byly některé italské distribuční multiplexy (zejména) v režimu multistream, doposud šířené na satelitu Eutelsat 5 West A, spuštěny na družici Eutelsat 9B (9°E) v italském svazku. Na území České republiky a části Slovenska došlo k vzájemnému zarušení vysílání transpondérů z italského a ukrajinského svazku díky opakovanému využití stejných kmitočtů (frequency reuse).

zdroj: telesatellite.com





Reklama




Vybrané články