Quantcast

Eutelsat 5 West B zahájí provoz na 5W do konce ledna

| redakce | tisk

Dne 24. října 2019 francouzský satelitní operátor Eutelsat informoval o závadě na jednom ze dvou solárních panelů na novém telekomunikačním satelitu Eutelsat 5 West B. Vyšetření ukázalo, že satelit přišel o jižní solární panel. S výjimkou jižního solárního pole zůstává výkon satelitu v souladu s plánem.

Ztráta solárního panelu znamená, že lze provozovat zhruba 45 procent kapacity na satelitu, což znamená, že ze 35 transpondérů lze využít zhruba 16.

Eutelsat hodlá uvést nový satelit do komerčního provozu koncem ledna a očekává, že splní navrženou životnost.

Satelit (foto: Eutelsat)
▲ Satelit (foto: Eutelsat)

Po ukončení životnosti na stabilní oběžné dráze Eutelsat 5 West A bude zákazníky provedena řada zmírňovacích opatření zaměřených na zajištění kontinuity služeb.

Eutelsat 5 West B je plně pojištěn pro případnou nebo částečnou nebo úplnou ztrátu plus jeden rok až do výše 173 milionů eur. Částečná nedostupnost Eutelsat 5 West B sníží příjmy provozního vertikálu za finanční rok 2019-20 o 5 až 10 milionů eur. Jednorázové náklady na zmírnění dopadů většinou spojené s přenastavováním pozemních antén budou mezi 0 až 10 miliony eur.

Eutelsat 5 West B byl vynesen nosnou raketou Proton v říjnu 2019. Satelit má na pozici5°W nahradit provoz za dosluhující družici Eutelsat 5 West A. Nový kosmický aparát má 35 transpondérů v Ku pásmu v ekvivalentu 36 MHz jednotek. Nemá C pásmo.





Reklama




Vybrané články