Quantcast

Eutelsat 9B má 10 transpondérů pro italský svazek

| redakce | tisk

Francouzský satelitní operátor Eutelsat může v italském svazku na satelitu Eutelsat 9B používat až 10 transpondérů. Z to je již šest transpondérů zaktivováno. Zbývá tedy obsadit poslední čtyři transpondéry, které patrně využije veřejnoprávní Rai. Právě tolik transpondérů využívá i na dosavadní družici Eutelsat 5 West A 5°W).

neaktivní plánované transpondéry pro italský svazek na satelitu Eutelsat 9B:

• freq. 12,226 GHz, polarizace vertikální
• freq. 12,303 GHz, polarizace vertikální
• freq. 12,380 GHz, polarizace vertikální
• freq. 12,418 GHz, polarizace vertikální

Doposud neaktivní transpondéry zaktivuje Rai v nadcházejících týdnech s ohledem na situaci s dosluhujícím satelitem Eutelsat 5 West A. Podle webu flysat.com již satelit začal mírně inklinovat (vychylovat se z předepsané orbitální pozice). Zatím je pohyb v rozsahu 0,1°, což pro DTH příjem zatím nepředstavuje žádné zásadní problémy.

Footprint satelitu Eutelsat 9B, italský svazek (mapa: Eutelsat)
▲ Footprint satelitu Eutelsat 9B, italský svazek (mapa: Eutelsat)

Eutelsat 5 West A byl vynesen nosnou raketou Ariane v červenci 2002 s očekávanou životností 15 let. Satelitu se dařilo poskytovat spolehlivý provoz mnohem déle.

Na pozici 5°W měl původně sloužit nový telekomunikační satelit Eutelsat 5 West B. Podle zatím poslední zprávy od Eutelsatu má družice blíže neupřesněné problémy se solárním panelem a není stále známo, zda bude satelit vůbec schopen poskytovat služby. Proto je stále zaparkován na dočasné pozici 1,5°E, kde probíhají technické testy.

Italské vysílací společnosti Rai a Mediaset se rozhodly zajistit si distribuční signály pro pozemní vysílače v režimu multistream na satelitu Eutelsat 9B, který se nachází na pozici 9°E. Vedle původně plánované družice Eutelsat 5 West B satelit Eutelsat 9B splňuje jeden z parametrů vysílatelů - regionálně umožňuje omezit DTH příjem transpondérů mimo území Itálie.

Bohužel, s nasazením italského svazku na satelitu Eutelsat 9B přijdou diváci ve střední Evropě i o možnost příjmu ukrajinských FTA programů v HD rozlišení na kmitočtu 12,226 GHz. Půjde o další transpondér, který bude trpět interferencemi ze dvou různých svazků - italského a ukrajinského (resp. svazku severní Evropa a Ukrajina).

Stejný počet - tedy až 10 transpondérů - má Eutelsat i pro ukrajinský svazek.





Reklama




Vybrané články