Quantcast

Pražské jaro letos bude. Na ČT art

| redakce | tisk

Ani letos nebudou milovníci klasické hudby ochuzeni o festival Pražské jaro. Kulturní program ČT art nabídne tři vybrané koncerty včetně závěrečného vystoupení s Beethovenovými skladbami upravenými pro smyčcový kvartet, koncertní dění zmapuje také tradiční pořad Echo Pražského jara a letošnímu netradičnímu ročníku se bude věnovat i ArtZóna Speciál.

Festivalovými večery provede diváky Ondřej Havelka.

Nikoho by nenapadlo, jak výrazně se změní podoba Pražského jara. Těší mě, že i přesto můžeme pětasedmdesátý ročník tohoto mezinárodně proslulého festivalu přiblížit našim divákům,“ říká výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl. „Ve vysílání Artu najdou své místo hned tři přímé přenosy. Nejen závěrečný koncert, ale například i třetí pokračování úspěšné benefice s Českou filharmonií. Nabídneme rovněž unikátní procházku historií úvodních koncertů, odvysíláme záznam sestavený z jejich šesti historických provedení.“

Už tradičně se během festivalu o slovo přihlásí pořad Echo Pražského jara. Diváci uvidí vždy týdenní sestřih. První díl letošního ročníku bude na obrazovkách k vidění v neděli 10. května a zaměří se na osobnost skladatele Bedřicha Smetany. Hned následující den odvysílá ČT art sestřih významných provedení Smetanovy Mé vlasti, včetně Vyšehradu z roku 1968, kdy dirigoval Českou filharmonii Karel Ančerl, Šárky dirigované v roce 1990 Rafaelem Kubelíkem, básně Tábor pod vedením Jiřího Bělohlávka i závěrečné básně Blaník pod taktovkou Daniela Barenboima a v provedení vídeňských filharmoniků.

Pražské jaro, Jakub Hrůša (foto: Pražské jaro - Petra Hajská)
▲ Pražské jaro, Jakub Hrůša (foto: Pražské jaro - Petra Hajská)

V sobotu 23. května se fanoušci vážné hudby mohou těšit již na třetí propojení ČT art a České filharmonie v rámci benefičního koncertu. V přímém přenosu z pražského Rudolfina zazní známé árie z Figarovy svatby nebo Dona Giovanniho. Filharmonici vystoupí pod vedením dirigenta Tomáše Netopila společně s Kateřinou Kněžíkovou, Simonou Šaturovou a Adamem Plachetkou. Svědky spojení dvou výrazných hudebníků budou posluchači prostřednictvím přímého přenosu 29. května, kdy se na pódiu potkají cembalista Mahan Esfahani a dirigent Jiří Rožeň, který bude stát v čele PKF - Prague Philharmonia.

Závěrečný koncert Pražského jara se uskuteční 4. června od 20 hodin v Rudolfinu. Na programu má dva pozdní Beethovenovy kvartety. „Je to mimořádný počin podnícený mimořádnou celospolečenskou situací, nicméně i ten má v dějinách precedens. Pevně věřím, že metafyzická hudba pozdního Beethovena přinese působivý závěr festivalu konaného ve výjimečně složité době,“ uzavírá dramaturg festivalu Josef Třeštík.

Pražské jaro na ČT art:

10. května - Echo Pražského jara 2020 I
11. května - Bedřich Smetana: Má vlast (Vyšehrad - 1968 - Česká filharmonie, Karel Ančerl; Vltava - 1981 - Česká filharmonie, Václav Neumann; Šárka - 1990 - Česká filharmonie, Rafael Kubelík; Z českých luhů a hájů - 1993 - Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Libor Pešek; Tábor - 2011 - Symfonický orchestr Pražské konzervatoře, Jiří Bělohlávek; Blaník - 2017 - Wiener Philharmoniker, Daniel Barenboim)
12. května - ArtZóna Speciál
17. května - Echo Pražského jara 2020 II
23. května - Pomáháme s Pražským jarem a Českou filharmonií: Mozart gala
24. května - Echo Pražského jara 2020 III
29. května - PKF-Prague Philharmonia & Jiří Rožeň živě z Rudolfina
31. května - Echo Pražského jara 2020 IV
4. června - Česká filharmonie & Jakub Hrůša živě z Rudolfina
7. června - Echo Pražského jara 2020 V

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články