Quantcast

Další programy v multistreamu dostupné na 9E

| redakce | tisk

Na satelitu Eutelsat 9B došlo k dalším významným změnám, které jsou zajímavé i pro diváky v Česku a na Slovensku. Operátor ukrajinské pay-tv platformy Xtra TV vypnul další transpondér na této pozici a umožnil tak příjem italských programů v režimu multistream.

Změny proběhly na kmitočtu 12,111 GHz, kterou doposud využívala Xtra TV k distribuci svých placených programů. Provozovatel Xtra TV ukončil šíření programů a došlo i k celkovému vypnutí transpondéru v paprsku Severní Evropa + Ukrajina. Platforma Xtra TV se přesunula na evropský satelitní systém Eutelsat Hot Bird na pozici 13°E a díky tomu jsou její programy dostupné v celé Evropě.

SportItalia HD - záběr z příjmu stanice z režimu multistream
▲ SportItalia HD - záběr z příjmu stanice z režimu multistream

Stejný kmitočet 12,111 GHz - v rámci technologie frequency reuse - se využívá pro oblast Itálie a šíření distribučních multiplexů v režimu multistream. Po vypnutí ukrajinského vysílání na stejné frekvenci skončilo vzájemné rušení z obou vysílacích svazků a je možné přijímat řadu atraktivních italských privátních stanic a to zcela zdarma bez jakékoliv přístupové karty a předplatného. Podmínkou pro příjem je ale nezbytné technické vybavení - set top box s podporou režimu multistream a modulace 16APSK a rovněž také parabolu o větším rozměru s ohledem na náročnější modulaci na signál a kvůli samotnému signálu, který v naší oblasti již není tak silný.

Boing - záběr z příjmu stanice z režimu multistream
▲ Boing - záběr z příjmu stanice z režimu multistream

Vysílání není určeno pro DTH, nicméně s ohledem na dostupnou techniku, která multistream podporuje a FTA formu vysílání je možné tyto programy přijímat. Signály je možné přijímat do doby dalšího obsazení transpondéru v "ukrajinském" svazku.

TOPcrime - záběr z příjmu stanice z režimu multistream
▲ TOPcrime - záběr z příjmu stanice z režimu multistream

Pro televizní diváky mohou být zajímavé komerční stanice La 7 HD, La7d HD, sportovní programy SportItalia HD či Unire Sat HD, dětské stanice Boing a Cartoonito, dokumentární Focus, filmové Cine34 a TOPcrime či gastronomický kanál Food Network.

Mediaset Italia 2 - záběr z příjmu stanice z režimu multistream
▲ Mediaset Italia 2 - záběr z příjmu stanice z režimu multistream

technické parametry:

• Eutelsat 9B (9°E), freq. 12,111 GHz, pol. V, SR 31400, FEC 2/3, DVB-SS/16APSK, multistream, FTA

- stream 1:

La 7, La7d, La 7 HD, La7d HD

- stream 3:

Radio 105 TV, Deluxe 139, TV 243, Tesory Channel, Prima Free, TV 153, Sportitalia, Tele Padre Pio, Unire Sat, Mediaset Italia Due, Fascino TV

- stream 4:

Boing Italia, Cartoonito Italia, 20 Mediaset, TOPcrime, Focus Italia, Cine34, Food Network Italia, QVC Italia

- stream 5:

Sportitalia HD





Reklama




Vybrané články