Quantcast

Podzim s ČT art ve znamení první republiky i české detektivky

| redakce | tisk

Týdnem dárků zahájí ČT art od čtvrtka 1. září oslavy devátých narozenin. Hned první den nabídne divákům od 20 hodin přímý přenos hudební inscenace Špinarka z ostravského Divadla Petra Bezruče.

Dárky bude ČT art rozbalovat až do neděle 11. září, a to v podobě koncertů, záznamů divadelních představení či premiér světovými cenami ověnčených filmů.

Na podzim pak uvede kulturní stanice v premiéře mimo jiné šestidílný výlet do Životního stylu první republiky, dokument Toyen, baronka surrealismu známé režisérky a scenáristky Andrey Sedláčkové či cyklus Česká detektivka, jehož průvodcem bude Ondřej Vetchý.

Doupě hitů Michala Prokopa (foto: Lukáš Oujeský)
▲ Doupě hitů Michala Prokopa (foto: Lukáš Oujeský)

Po úspěšném létě, kdy kulturní stanice v červenci zaznamenala nejsledovanější měsíc ve své historii, přinese nová sezóna hned tři premiérové cykly. Na oblíbený pořad s Mirem Žbirkou naváže Doupě hitů s hosty Michalem Prokopem, Petrem Fialou s Mňágou a Žďorp či Ivanem Hlasem. A Česká detektivka, s průvodcem Ondřejem Vetchým, představí historii čtenářsky oblíbeného žánru, kterému se tuzemští spisovatelé věnují už bezmála sto let.

Životní styl první republiky připomene meziválečné období spojené s elegancí, noblesou a elementární slušností, jak říká průvodce pořadem Jan Jiráň.

Slunovraty Petra Nikla - Petr Nikl (foto: Tomáš Škoda)
▲ Slunovraty Petra Nikla - Petr Nikl (foto: Tomáš Škoda)

V programu nebudou chybět tradičně ani solitérní dokumenty. Architekt, který si plní své sny je podtitul portrétu Petra Koláře, autora realizací oceněného rezortu na Maledivách nebo národního Olympijského domu v Pchjongčchangu. Tvůrčí tandem Marek Najbrt - Pavel Klusák si po dvojici Vodňanský - Skoumal posvítil na další hudebníky v dokumentu Burian vs. Dědeček. Slunovraty Petra Nikla představí širokou paletu dovedností jednoho ze zakladatelů skupiny Tvrdohlaví a držitele Ceny Jindřicha Chalupeckého z roku 1995.

ČT art uvede v premiéře snímky o malířce Toyen i architektu Adolfu Loosovi. Doyenovi české moderní hudby je věnován film Dobře skrytý Jan Klusák. Od Žertu k Bezvýznamnosti mapuje dílo Milana Kundery včetně života v Brně nebo návštěvy univerzity v Rennes, která ho zavedla do Francie.

Nový obsah naleznou na podzim také návštěvníci webu ctart.cz, kam se svou osmidílnou sérií Vetřelci a predátoři zamíří Pavel Karous, sochař a pedagog, který se tentokrát věnuje nešvarům současného umění ve veřejném prostoru. Svůj podcast o šesti významných osobnostech z historie České televize chystá dvojice ze střediska Péče o archivní pořady Jakub Adamus a Jakub Hošek.

Místo činu: Kavčí hory představí v jednotlivých epizodách na více než půlhodinové ploše například Kamilu Moučkovou, Jindřicha Fairaizla nebo Miloše Frýbu a zábavnou formou zpřístupní posluchačům pozoruhodný archiv ČT a ukážou tak sebereflexi veřejnoprávní televizní instituce.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články