Quantcast

RTVS odvysílá doku film Čo ste urobili Rusom?

| redakce | tisk

Absurdní otázku "Čo ste urobili Rusom?" (Co jste udělali Rusům?), která je zároveň i názvem koprodukčního dokumentárního filmu RTVS, kladou jeho tvůrci bezbranným lidem z Ukrajiny, kteří přišli o všechno.

Přinášejí výpovědi obyvatel z oblastí Kyjeva, Oděsy, Charkova, Iziumu či Chersonu a hovoří o tom, kde přesně končí humanitární pomoc ze Slovenska a kde začíná jejich každodenní boj o přežití. Dokument nabídne RTVS divákům na televizním okruhu Dvojka ve čtvrtek 27. dubna ve 20:10 hodin.

Dokument Čo ste urobili Rusom? (foto: Michal Fulier)
▲ Dokument Čo ste urobili Rusom? (foto: Michal Fulier)

Dokumentární film režisérské dvojice Michal Fulier a Jana Bučka Kovalčíková, který vznikl v koprodukci s neziskovou organizací Depaul Slovensko, zachycuje každodenní realitu ukrajinského národa a lidi, kteří byli napadeni ruským agresorem, přišli o své rodiny, blízké, přátele, domovy, důstojnost a kteří zůstanou z noci na den ve válečné zemi odkázáni na pomoc druhých.

Celovečerní dokumentární film Co jste udělali Rusům? mapuje humanitární pomoc podél frontové linie na Ukrajině. Čtyři hlavní protagonisté, humanitární pracovníci, ukrajinský páter Vitalij Novak ředitel Depaul Ukrajina, Slovenka Zuzana Kuľhová z Depaul Slovensko a Poláci Kamil Moskal a Gražyna Slawinska se stávají tichými hrdiny v nelehkých podmínkách existence války. Nasazují vlastní životy, aby pomáhali lidem, kteří zůstali a lidem, kteří nemohli odejít.

Hlavní postavou dokumentárního filmu je ukrajinský páter Vitalij Novak, který v minulosti studoval na Slovensku a jehož Michal Fulier doprovází. Společně se dostali nejen na mediálně známé, vypálené a rozbombardované sídliště Saltovka v Charkově, které je počtem obyvatel stejně velké jako Bratislava a kde žijí lidé v krytech, bránící si své životy v permanentním a dlouhodobém stresu, strachu a adrenalinu, ale také s vojáky, kteří mu nabídli nový a jiný pohled na situaci.

S obyčejnými důchodkyněmi, žijícími v chlévech kde dříve chovali svá zvířata. Dnes je chlév jediné co jim zbylo. Potkal lidi, kteří žijí v rozbombardovaných panelácích, bez elektřiny, vody a tepla, ve strachu, že domy, ve kterých se ukrývají se kvůli narušené statice mohou kdykoli zhroutit. Dostal se i na čerstvě osvobozená území 2 km od ruské hranice, kde potkal šestiletou Veroniku, která zůstala ve vesnici jako jediné dítě, její rodiče utekli, zůstala zde se svou babičkou a tetou. Svá zvířata pojmenovala Granát a Kulka.

zdroj: RTVS





Reklama




Vybrané články