Quantcast

Na ruské satelitní vysílání stále útočí hackeři

| redakce | tisk

Provozovatelé ruských satelitních DTH a DTC platforem stále zažívají krušné chvíle - na jejich vysílání útočí hackeři, kteří zarušují jejich vysílání. Problémy se zarušením satelitního signálu mají ruské platformy již od 13.6.2023. A problém doposud nebyl vyřešen.

V první fázi se zarušení satelitního signálu zaměřovalo především na hlavní ruské federální kanály, nyní útoky probíhají na vysílání víceméně všech transpondérů operátorů.

Zarušení satelitního signálu řeší provozovatelé pay-tv platforem Telekarta (Express 80, 80°E), MTS TV (ABS 2A, 74,7°E), Trikolor TV a NTV Plus (Eutelsat 36B a Express AMU-1, 36°E) a také distribuční platforma STV (Sputnikovoje televiděnije) na družici ABS 2A.

Operátoři DTH platforem přesouvají klíčové federální kanály na jiné frekvence, kde zarušení (ještě) neprobíhá. Jde ale o krátkodobé řešení, neboť jakmile se hlavní programy objeví na jiné frekvenci, začnou hackeři útočit i na nové vysílací parametry.

Provozovatelé pay-tv sítí doporučují abonentům přeladění programů na nové parametry, kde vysílání není (zatím) zarušeno, eventuálně sledovat jejich programovou nabídku prostřednictvím online aplikace, kde vysílání zatím běží bez výpadků.

Z důvodu obecné obavy ohledně distribuce televizních programů na pozemní vysílače (DVB-T2) v Rusku došlo k netradičnímu řešení. Distribuční satelitní signál pro pozemní vysílače nově zajišťuje vojenský satelit Blagovest 1 (Cosmos 2520), který se nachází na pozici 45°E a pracuje jen v C pásmu.

Zajímavostí je, že zatím nedochází k zarušení tv signálu v ruských T2-MI multiplexech v C pásmu a zřejmě ani v Ku pásmu. Bez výpadků nadále vysílají ruské DTH platformy Trikolor TV Sibir, NTV Plus Vostok a rovněž i nová DTH služba Russkij Mir, která je určena pro Ruskem anektovaná ukrajinská území.





Reklama




Vybrané články