Quantcast

Evropská unie zakázala další ruského programy

| redakce | tisk

Na území Evropské unie (EU) se nesmí vysílat a šířit další ruské televizní kanály, které se staly součástí 11. balíčku protiruských sankcí, jenž vstoupil v platnost.

EU pozastavuje unijní licence na vysílání pěti ruských sdělovacích prostředků pod kontrolou ruského vedení a zákaz vysílání jejich obsahu. Seznam zakázaných ruských tv programů na území EU se rozšířil o RT Balkan, Tsargrad TV, Oriental Review, New Eastern Outlook a Katehon.

"Tyto sdělovací prostředky jsou pod trvalou přímou či nepřímou kontrolou vedení Ruské federace, která je využívá ke svým neustálým a koordinovaným propagandistickým akcím, jež jsou zaměřené na občanskou společnost v EU a sousedních zemích a závažným způsobem zkreslují fakta a manipulují s nimi," uvedla v odůvodnění Rada EU.

"Propaganda se zejména opakovaně a důsledně zaměřuje na evropské politické strany, zejména v období voleb, jakož i na občanskou společnost, žadatele o azyl, ruské etnické menšiny, genderové menšiny a fungování demokratických institucí v EU a jejích členských státech," vysvětluje Rada EU.

Rada EU upozorňuje, že v souladu s Listinou základních práv tato opatření nebrání v tom, aby uvedené sdělovací prostředky a jejich zaměstnanci v EU prováděli jiné činnosti, než je vysílání - například výzkum a rozhovory.

Pětice nově zakázaných programů rozšířila původní seznam nežádoucích ruských stanic v EU ve kterém figurují všechny odnože zpravodajské RT (dříve Russia Today) (RT English, RT UK, RT DE, RT France, RT Espana, RT Arabic), programy VGTRK (RTR Planeta, Rossija 24, Rossija 1), Pervyj kanal, TVC International (TV Center Int), NTV/NTV Mir a REN TV. Některé ze zakázaných programů v EU je možné sledovat i nadále a to z ruských satelitů, které směřují vysílání do Evropy - aktuálně se jedná o vysílání na pozicích 53°E a 14°W. Ani jedna z těchto dvou pozic ale nepatří mezi nejvyhledávanější orbitální pozice u diváků v Evropě.





Reklama




Vybrané články