Quantcast

Ruské tv platformy stále pod náporem hackerů

| redakce | tisk

I po více než deseti dnech mají provozovatelé ruských satelitních DTH a DTC problém s distribucí programů ke koncovým divákům, respektive operátorům televizních služeb.

Od 13. června 2023 probíhají cílené útoky na vybrané ruské satelity a satelitní platformy. Jmenovitě se jedná o DTH služby Telekarta (satelit Express 80, pozice 80°E), MTS TV (satelit ABS 2A, pozice 74,7°E), Trikolor TV a NTV Plus (obě družice Express AMU1 a Eutelsat 36B, pozice 36°E) a distribučních platforem společnosti STV (Sputnikovoje televiděnije) na družici ABS 2A.

Zarušení překvapivě neprobíhá na ruské vysílání Trikolor TV Sibir a NTV Plus Vostok na družici Express AT1 (56°E).

Hackeři se zaměřují na cílené zarušení ruských veřejnoprávních a komerčních federálních programů. Například Trikolor TV na tyto útoky hackerů "odpovídá" tím, že vysílání zarušených stanic přesouvá na jiné nezarušené transpondéry. Jde ale o krátkodobé opatření. Jakmile je vysílání přesunuto na nové frekvence, záhy se rušení objeví i na novém kmitočtu. Přelaďování programů na abo přijímačích Trikolor TV je pro diváky jednoduché (přístroj si načte novou konfiguraci po restartu boxu), nicméně je velmi náročné pro vysílatele, který jednak přesouvá stanice na jiné frekvence a musí hlídat konfiguraci pro tyto přijímače.

Jiná situace je v případě ruské platformy MTS TV telekomunikačního operátora MTS. Z původních osmi transpondérů na družici ABS 2A nyní provozuje už jen pět. Zbylé tři postupně opustil v souvislosti s optimalizací kapacity a přechodem na úspornější formát HEVC. V nabídce chybí ruské veřejnoprávní stanice Pervyj kanal a VGTRK, které jsou povinni operátoři poskytovat. Důvodem vyřazení těchto stanic je požadavek majitele satelitu, společnosti ABS, aby tyto programy nebyly přes jeho družici šířeny. Vlastníkem družice je americký fond, který musí dodržovat západní sankce.

Operátor platformy Telekarta, podobně jako Trikolor TV, duplikuje hlavní federální kanály, aby umožnil svým abonentům přijímat žádané programy. Hackeři zarušují nejenom federální stanice ale také i filmové programy TV1000.

Provozovatelé platforem Trikolor TV a MTS TV svým zákazníkům radí, aby eventuálně sledovali zarušené programy z jejich OTT aplikace, na které zatím neútočí hackeři. Ne každý zákazník operátora má ale vhodný box či možnost sledování stanic z internetu.

Pozemní vysílání v Rusku bylo zajištěno náhradním distribučním signálem, který zajišťuje vojenský satelit Cosmos 2520 (Blagovest 11L), který je zaparkovaný na pozici 45°E a pracuje v C pásmu.





Reklama




Vybrané články