Quantcast

Příjem FTA programů nebo pay-tv?

| Tisk

Příjem FTA programů nebo pay-tv?

Po prozkoumání přehledů analogových stanic na satelitech zjistíme, že vysílání v analogovém přenosu je stále více na ústupu a počet skutečně kvalitních programů je v analogu již velmi malý. Ke zvýšení počtu přijímaných programů může pomoci natáčecí zařízení, nebo lépe - digitální reciever (set top box) a tím přechod na digitální příjem.

Před pořízením digitálního přijímače si musíme ujasnit jednu základní otázku: chceme přijímat jen volné, nebo i kódované programy? Právě odpověď na tuto otázku mnozí diváci zpočátku podceňují a v prodejně satelitní techniky si pořídí reciever, který není možné rozšířit do budoucna o příjem kódovaných programů. Je samozřejmě vždy výhodnější investovat o něco vyšší částku do zařízení a pořídit si digitální box s možností rozšíření o příjem kódovaných programů (přijímač se sloty, či vestavěným dekodérem).

Ať si již pořídíme reciever pro FTA programy (= free to air, volně vysílané programy) či reciever se zabudovaným dekodérem příp. i se sloty standardu Common Interface (CI), můžeme přijímat všechny volně vysílané programy ze všech satelitů, za předpokladu, že nemáme překážky v terénu či nedostačující zařízení (příliš malá parabolická anténa pro družice, které primárně neozařují ČR).

Pokud máme příjem umožněn, můžeme ze satelitu sledovat stovky FTA televizních a rozhlasových signálů. V mnoha případech má divák jen omezené možností natáčení přijímací paraboly, v horším případě může přijímat programy jen z jedné satelitní pozice.

A jaká je programová nabídka FTA programů na jednotlivých družicích? Na nejsledovanějších satelitních pozicích - tedy Astra 19.2E, Hot Bird 13E a Astra2/ EuroBird1 (28.5E) je počet volně vysílaných FTA TV+R programů celá řada. Jenom na satelitech Hot Bird 13E je již dnes již cca 190, na satelitech Astra 19.2E již okolo 90 a na družicích Astra2/ EuroBird1 28.5E přes 70 TV programů. Mohlo by se zdát, že běžnému divákovi takové množství volně vysílaných TV bude plně postačovat. Při detailním pohledu na přenášené programy zmíněnými družicovými systémy zjistíme, že mnoho programů je velmi podobného zaměření. Shopping a regionální programy. To jsou asi dva programové okruhy, které se u FTA programů nejčastěji vyskytují. Pro náročnější diváky jsou však zajímavější kódované (placené) programy.

A jaké jsou možnosti v oficiálním příjmu placené TV u nás? Pro individuální příjem a pro distribuci signálu na pozemní vysílače slouží paket Czech Link. Ten je vysílán na satelitu EuroBird1, pozice 28.5E, kmitočet 12,608 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4. V paketu nalezneme TV programy České televize (ČT1 a ČT2), TV Prima, TV3 a TV Markíza. TV3 vysílá volně, pro příjem ČT a TV Prima je nutné mít přístupovou kartu Czech Link, neboť uvedené programy jsou zabezpečeny proti neautorizovanému příjmu systémem CryptoWorks. Jaké rozhlasové programy jsou vysílány v paketu Czech Link? ČRo1 - RadioŽurnál, ČRo2 - Praha, ČRo3 - Vltava, ČRo5 - Regina II, ČRo6 - Svobodná Evropa, ČRo7 - Radio Praha a soukromé Rádio Proglas. Rozhlasové programy jsou vysílány volně.

Další možností v příjmu kódované (placené) TV je paket UPC Direct, který je pro české diváky k dispozici již od poloviny září 2000 na družicovém systému Astra 19.2E, kde je pro náš region vysíláno 21 TV programů v základní nabídce. K základní nabídce je možné si objednat další 2 prémiové kanály (HBO, Private Gold). Detailní informace o službě UPC DIRECT získáte v naší rubrice MAGAZÍN+.
Tímto (zatím) možnosti příjmu domácích programů končí. Koncem tohoto roku je avizována nová služba pro české diváky - EAST BOX DIGITAL s nabídkou 18ti programů. S touto možností jsme již čtenáře v rámci dostupných informací seznámili v minulých dnech.



U některých prodejců satelitní a anténní techniky se dá pořídit oficiální předplatné pro některé zahraniční pakety. Nejčastěji se setkáme s přístupovou kartou NTV INTERNATIONAL pro příjem pěti ruských TV programů kódovaných v CA Viaccess. Tento digitální multiplex nalezneme na satelitu Hot Bird (13E), kmitočet 11,938 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4.

V ČR je možné si předplatit i některé další pakety a programy. Předplatné je nabízeno firmami, které pro naši zemi získaly zastoupení (např. pro program Sex View).

Doposud jsme informovali o oficiálním příjmu, další možnosti nabízí neoficiální příjem zahraniční televize, velmi rozšířený po celé Evropě.
Tyto informace by však již byly nad rámec dnešního článku. Pro neoficiální příjem je vždy nutné vlastnit digitální přijímač, který má zabudovaný dekodér, nebo volné sloty pro vložení externích dekodérů či modulů.
Zkušení diváci a čtenáři určitě potvrdí, že jen tímto způsobem se dá naplno využít možností, které satelitní přijímače i digitální přenos televize a rozhlasu umožňují.


Parabola.cz





Reklama




Vybrané články