Quantcast

Skyon DSR-1350 - další levný satelitní set top box

| Tisk

Skyon DSR1-350 (přední panel) V dnešní recenzi budeme pokračovat v testovaní velmi levných FTA přijímačů, které jsou dostupné na našem trhu. Pod označením Skyon prodává čínský výrobce řadu přijímačů, já jsem měl k dispozici model Skyon DSR-1350. Jedná se o velmi levný přijímač určený pro příjem volných programů.

Popis přijímače

Na předním panelu se nachází kromě displeje základní tlačítka pro obsluhu přijímače. Na zadním panelu se nacházejí dva F konektory (vstup a výstup), jeden konektor SCART TV, anténní vstup a výstup, RS 232 konektor, S-Video konektor, dva audio cinch výstupní konektory, jeden cinch video výstupu a 12V konektor.

Menu přijímače

Menu je k dispozici kompletně v češtině a to bez chyb. Na první pohled přijímač upoutá pěknou grafikou, kterou nemají i některé dražší přijímače.

První položka se zabývá instalací. Vyhledání programů je automatické nebo manuální, včetně volby PIDů. Dokonce je možné navolit i TXT PID, což se jen tak nevidí. Přijímač podporuje funkci Diseq 1.0, 1.2 a samozřejmě USALS. V menu je k dispozici 42 satelitů a další lze snadno přidávat (max. 100).

Skyon DSR1-350 (zadní panel) Druhá položka v menu je nazvána „Servisní nastavení“. Programy lze mazat, přesouvat, měnit název nebo uzamykat. Programy nelze označit do bloků a ty pak přesouvat. Lze vymazat dokonce celý satelit. Kanály je možné rovněž setřídit. Programy lze přidávat do sedmi favoritních skupin, jejichž názvy si můžeme určit.

Třetí položka je „Nastavení STB“. Zde si určujeme jazyk menu, zvukového doprovodu, titulků a nastavujeme základní chování přijímače. Jsou zde k dispozici i tři jednoduché hry (Tetris, Snake a Push Box) a menu pro emulaci kódovaných kanálů, které není třeba vyvolávat žádným kódem.

Čtvrtá položka v menu je nazvána „Časovač“. Zde nastavujeme časové pásmo, ve kterém se nacházíme, aktuální čas necháme na „automatice“ z dané družice nebo nastavíme čas manuálně. Máme možnost naprogramovat přijímač pro nahrávání na videorekordér.

V poslední položce „Info o STB“ najdeme informaci o verzi firmware v přijímači.

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední dostupný firmware 1.36 z 28.9.2006. Vyhledávání programů přijímači nečinilo žádné potíže a to i nízkým parametrem symbol rate. Přijímač byl schopný vyhledat kanály od SR 2 Msymb/s. Nižší hodnoty SR už nezvládnul. Rychlost přepínání mezi programy byla vynikající. Přijímač je rychlý jako blesk a to včetně manuálního vyhledávání programů. Automatické vyhledávání je již standardní.

Přijímač se choval po celou dobu testování stabilně. Síla a kvalita signálu je zobrazována proužkovým ukazovatelem a v procentech. Jen oba ukazatele jsou vzájemně prohozeny.

Přijímač umí uložit audio track na předvolbu a poradí si i s uložením levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu. Přijímač má i vestavěný teletext. České znaky se však ne úplně všechny zobrazovaly v pořádku. Čitelnost teletextu je snížena trvalým mixem s obrazem.

Skyon DSR1-350 (dálkové ovládání) Nastavení jazyka menu je klíčové pro korektní zobrazování znakových sad pro EPG i pro vlastní názvy programů. Korektní azbuka je samozřejmostí, ale nebyl v pořádku teletext na ORT v C pásmu.

Rovněž jsem vyzkoušel příjem v C pásmu. Tradičně jsem naladil mé oblíbené ruské programy (Telekanal Kultura a Ren TV) na družici Express AM2 (3677 R), kde se používá vysoká SR 33.477 Msym/s. Příjem byl v pořádku. Přijímač rovněž umí automaticky přepnout na normu NTSC, která se také v C pásmu používá.

Citlivost tuneru je excelentní. Přijímač si bez problémů poradil s DX příjmem kanálu „The Pentagon Channel“ na družici Intelsat 10-02, s programy BBC na satelitu Astra 2D apod. Tímto tunerem jsem byl docela překvapen, protože porazil i mé referenční přijímače Nokia 9500 a Topfield TF5510 PVR.

Přijímač má i výstup S-video, což u takového low-endového přijímače bych nečekal. U testovaného modelu byla nějaká chyba, protože výstupní obraz nebyl v pořádku. I v menu přijímače chybí možnost volby typu videosignálu. Přes klasický SCART a CVBS signál bylo již vše v normálu.

Přijímač sice nemá žádný vestavěný dekodér nebo CI slot, ale i tak nejsme závislí jen na volných programech. Firmware obsahuje také funkci emulace kódovaných programů v systémech Irdeto, Viaccess, Nagravision, Cryptoworks, BISS a Constant control word. Na tomto místě je třeba připomenout, že sledování placené televize bez řádného placení poplatků je protiprávní.

EPG

Elektronický programový průvodce je graficky docela slušně zpracován. Informační lišta obsahuje pouze informace o běžícím pořadu. Podrobné informace nejsou nikterak oříznuty.



České znaky na programech UPC Direct se bohužel nezobrazovaly v pořádku. Azbuka byla na kanálech NTV plus bezchybná a také zvolený znakový font byl velmi pěkně čitelný. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá. Škoda jen, že chybí funkce přepínaní mezi dny.

Spolupráce s PC

Upgrade přijímače proběhl naprosto bez problémů. Na komunikaci mezi PC a receiverem se používá utilita „Upgrade CX-DS1 V1.07“. Ta se používá i pro zálohování a přenos settingu, opět bez problémů. Na úpravu settingu se používá program „STB Editor V1.02“, který mě však se settingem stáhnutým přímo s přijímače nepracoval.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OLMI servis, Mikuláškovo náměstí 15, Brno ( www.olmi.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články