Quantcast

Topfield TF6000 PVR - set top box s WiFi (2.)

| Tisk

Topfield TF6000PVR Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední dostupný firmware TF-NNPCW 5.13.05 z 8.9.2006. Ten pochází z ruského webu firmy SAT.COM, na oficiálních korejských stránkách zatím není k dispozici. Je to ale už tradicí, že rusové uveřejňují na svém webu firmware pro různé modely Topfieldů dříve, než se objeví na oficiálních stránkách výrobce.

Vyhledávání programů přijímači nečinilo žádné potíže a to i nízkým parametrem symbol rate. Přijímač je schopen naladit programy cca od SR 1,4 Msym/s. Rychlost přepínání mezi programy byla standardní.

Přijímač umí uložit audio track na předvolbu a hravě si poradí i s uložením levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu. Přijímač má i vestavěný teletext. České znaky se zobrazují v pořádku, jen velká písmena bez diakritiky. Teletext je velmi pěkně čitelný. České titulky se bohužel nezobrazovaly v pořádku (testováno na NGC a Extreme Sport).

Rovněž jsem vyzkoušel příjem v C pásmu. Tradičně jsem naladil mé oblíbené ruské programy (Telekanal Kultura a Ren TV) na družici Express AM2 (3677 R), kde se používá vysoká SR 33,477 Msymb/s. Tady měl předchozí model TF5510 PVR problémy, zde je již situace lepší, ale ještě by to chtělo „doladit“.

Pokud se díváte na FTA kanály je vše v pořádku, pokud ale přepnete na kódovaný kanál v tomto paketu a vrátíte se zpět na FTA kanál, je již obraz trhaný. Tato anomálie se týká ale jen tohoto paketu, jinde se nevyskytuje. Přijímač rovněž umí automaticky přepnout na normu NTSC, která se také v C pásmu používá.

Topfield TF6000PVR Povrchová úprava přijímače i dálkového ovládání není ideální. Nedá se vůbec srovnat s Topfieldem TF5510 PVR, ale jen to jen malá vada na kráse. Důležité je, že obraz přes CVBS i S-video výstup je špičkový. Ani ke zvukovému výstupu nelze mít žádnou výhradu.

Velmi mě potěšilo odstranění chyby LNB smyčky, která byla u předchozí řady přijímačů TF5010/5510 PVR. Tato chyba spočívala v tom, že ve stand-by režimu přijímač propouštěl jen jednu polaritu signálu do druhého přijímače.

Alfanumerický display je pěkný, ale u Topfieldu TF5510 PVR je dle mého názoru lepší a hlavně se na něj vejde větší počet znaků, tady se opět výrobce snažil šetřit, podle mě na špatném místě.

V přijímači lze používat také většinu TAP (Topfield Application Program) aplikací, tak jako tomu bylo u předchozí řady. Tyto aplikace vylepšují různé funkce přijímače (např. jiné typy EPG, časovače, prohlížeč obrázků, měření datového toku, ukládání screenu daného pořadu apod.)

Spolupráce s HDD

Zde bych mohl použít to samé hodnocení jako u předchozího modelu TF5510 PVR, tedy vynikající. Přijímač nahrává jako pila a je mu úplně jedno o co se jedná, tedy jaký datový tok musí zpracovávat. V přijímači jsem měl disk Maxtor 80 GB, vyzkoušel jsem i Seagate 40 GB a WD 80 GB. Se všemi disky přijímač spolupracoval k plné spokojenosti. Nahrávání i přehrávání je naprosto bezproblémové.

Topfield TF6000PVRPřijímač umožňuje dva programy zaráz nahrávat a další sledovat, neumí interně sdílet dekódovací kartu. Funkce Timeshift se dá vypnout, takže disk přejde do sleep modu za cca 5 min.

Přijímač se honosí funkci RTC (Real-Time-Clock). V přijímači je totiž zabudována záložní baterie pro případ výpadku elektrické sítě. U běžného PVR přijímače dochází při výpadku napájení k vynulování hodin a přijímač tak není schopen provést nahrávku podle události, kterou jste naprogramovali v časovači.

Formát disku je shodný s předchozí řadou Topfieldu TF5010/5510 PVR. Používají se také stejné programy (TF tool, DVR Studio, ProjektX apod.) pro přenos a editaci záznamů. Veškeré nahrávky jsou ve formátu mpeg 2 – transport stream.

Spolupráce s CI moduly

Spolupráce s CI moduly byla v pořádku. V předchozím firmwaru byla chyba, která způsobovala při použití dvou CI modulu naráz nefunkčnost jednoho z nich. Tato chyba je ale již odstraněna.

Informace o vložené kartě se zobrazovaly oříznuté v důsledku nevhodné grafiky. Úspěšně jsem vyzkoušel moduly AlphaCrypt 3.05, Cryptoworks 1.15.015 a 3.02.007, Technisat Cryptoworks, Conax 4.00e, Neotion, Viaccess 1.20, Matrix, X-cam, T-Rex a Diablo Light.

Při současném použití karet Slovak Link a Czech Link se neobjevovala žádná rušivá hláška.

EPG

Jedním slovem je vynikající. Jako u předchozího modelu TF5510 PVR opravdu parádní podívaná, která se jen tak u jiných satelitním přijímačů nevidí. Krásně zobrazuje podrobné informace u programů z různých paketů jako Sky Italia, Cabo, Telenor, Canal Digitaal, NTV+ apod. Nikde žádný problém. Škoda jen toho chudého barevného provedení. Velikost písma je vhodně zvolena, jako i velikost zobrazovaného okna.

Přijímač umožňuje i tzv. MediaHigway EPG, které vysílá holandský nebo francouzský Canal+ na satelitech Astra. Načtou se Vám tak informace, které jiné satelitní přijímače nikdy nezobrazí, je to třeba přehled programů na týden dopředu. Tuto funkci mívají většinou jen boxy dodávané providerem pro daný paket.

WIFI

Komunikace mezi PC a přijímačem je možné realizovat přes sériovou linku RS232, přes USB 2.0 nebo přes bezdrátové připojení. Asi tím nejelegantnějším způsobem je právě připojení přes WIFI. Konfigurace přijímače je poměrně jednoduchá, ale velmi záleží jaké máte vybavení na straně PC. Je možné použít dva způsoby přenosu. Pokud používáte WIFI PCI kartu (nebo USB 2.0 adaptér) je v přijímači nutné nastavit režim „Ad-hoc“. Pokud používáte nějaký AP (access point) je nutné v přijímači nastavit režim „Infrasrukture“.


Topfield TF6000PVR

Topfield TF6000PVR
Topfield TF6000PVR
Přijímač umožňuje WIFI komunikaci podle normy IEE802.11g, kde je maximální rychlost přenosu 54 Mbps. Bohužel přijímač zatím zdaleka tuto rychlost nedosahuje. To platí i pro USB 2.0 připojení, kde také nedosahujeme maximum přenosu, ale to je věc se kterou se běžně setkáváme u satelitních přijímačů.

Není nad „šuplíkovou“ metodu, kterou jsem již popsal v recenzi Topfieldu TF5510 PVR a ta je taky „bezdrátová“.

Ale vraťme se zpět k WIFI přenosu. Topfield obsahuje HTTP i FTP server. Pokud je jak PC (AP) tak i Topfield správně nakonfigurován, můžeme navázat komunikaci přes klasický Internet Explorer nebo přes libovolného FTP klienta, kterého máme nainstalovaného v PC.

Pomocí internetového prohlížeče můžeme nejen provádět správu souborů na HDD v Topfieldu, včetně přenosu do PC, ale máme možnost si na Topfieldu nastavit události v časovači záznamů. Je možné dokonce i vydat pokyn pro okamžité nahrávání. Ovládání přes webové rozraní je opravdu velmi pěkné.

Bezdrátové připojení je ideální na přenos mp3 souborů, pokud používáte nějaký AP (access point) můžete tak přenášet soubory odkudkoliv v dosahu vaší WIFI sítě.

Pokud přenášíte soubory větší než 2GB je nutné pro přenos použít FTP klienta, ale stačí i klasický průzkumník z Windows. Přenos zkušebního souboru o velikosti 200 MB trval cca 5,33 min. Rychlost přenosu byla kolem 625 kb/s. Pomocí USB 2.0 byl tentýž soubor přenesen za cca 1,78 min, tedy asi třikrát rychleji.



Pro přenos firmwaru a settingu se používají stejné programy jako u řady TF5010/5510 PVR. Rád bych upozornil na skvělý setting editor Topset, který je mnohem lepší než firemní editor Vega. Komunikace přes USB nebo přes RS232 byla bezproblémová.

Závěr

Vynikající dvoutunerový přijímač s možností vestavění pevného disku a s WIFI připojením. Jeho předností je bezproblémové nahrávání a přehrávání programů, stabilita a spolehlivost. S příslušným modulem je vhodný na příjem českých a slovenských programů v systému Cryptoworks. PVR přijímače Topfield patří mezi referenční přijímače na trhu a získaly řadu ocenění v renomovaných zahraničních časopisech.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OMKO, Kaštanová 62, Brno ( www.omko.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články