Quantcast

Czech Digital Group může pokračovat v DVB-T experimentu

| Tisk

logo Společnost Czech Digital Group (CDG) může pokračovat s experimentálním vysíláním digitální pozemní televize (DVB-T). Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na svém letošním posledním letošním 23.zasedání, které se konalo ve dnech 19. a 20.prosince 2006, odsouhlasila firmě CDG pokračování DVB-T experimentu. Rozhodnutí regulátora znamená, že firma CDG může pokračovat se zkušebním vysíláním po celý příští rok, nejdéle však do zahájení řádného vysílání sítě.

Provozovatel sítě by měl v roce 2007 zachovat dosavadní programovou nabídku, která obsahuje 6 televizích a 3 rozhlasové programy. Na jaře příštího roku chce provozovatel multiplexu pokračovat v testech kompresního formátu MPEG-4 a vysílání obsahu ve vysokém rozlišení (MPEG-4/HD). Testy budou probíhat až po upgrade vysílací technologie (leden až únor 2007).



Licence na experimentální vysílání byla CDG Radou prodloužena na poslední chvíli. Dlouhodobě se diskutovalo o tom, zda lze vůbec licenci na zkušební vysílání na celý rok prodloužit. Stávající právní úprava digitálního TV vysílání pokračování experimentu neumožňuje. V dubnu letošního roku Rada udělila 6 nových licencí na digitální vysílání (Óčko TV, TV Pohoda, RTA, TV Barandov, Z1, TV Febio). V září vyhověl Městský soud v Praze žalobě TV Nova a licenční řízení na digitální TV vysílání zrušil. Další licence na pozemní vysílání zatím nebyly uděleny a pokud by RRTV licenci CDG neprodloužila, mohla by firma vysílat jen program Prima TV, což by bylo neekonomické.

Síť "B" firmy Czech Digital Group (CDG) vysílá na území Prahy a středních Čech na K46. V nabídce CDG jsou programy Prima TV, Top TV, Óčko, 24.CZ, TV Noe a TA3. V nabídce jsou i tři rozhlasové stanice - Rádio Proglas, Evropa 2 a Classic FM. Vedle multiplexu CDG mohou diváci v Praze a okolí přijímat i paket Radiokomunikací (síť A), který obsahuje 4 programy České televize, TV Nova a okruhy Českého rozhlasu.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články