Quantcast

TaT varuje před nelicencovanými dekodéry

| Tisk

logo Společnost Trade and Technology (TaT), dodavatel dekódovacích karet pro příjem českých programů ze satelitu, varuje diváky před pořizováním a používáním nelicencovaných dekodérů, které mohou působit problémy s dekódováním aktivovaných programů.

"Upozorňujeme nové i stávající diváky českých satelitních programů paketu CS Link , aby si nepořizovali satelitní přijímače s různými nelicencovanými dekodéry systému CryptoWorksTM. Přijímače se správným (legálním) dekódovacím systémem CryptoWorksTM se poznají podle loga viz. obrázek, zřetelně umístěného na předním panelu přijímače," uvádí firma TaT ve včerejší tiskové zprávě. Na set-top-boxech i modulech se může objevit jedno ze dvou logotypů. Logo CryptoWorks v černém provedení se na trhu objevovalo v době, kdy systém vlastnila firma Philips. Systém CryptoWorks je nyní v rukou firmy Irdeto Access a vedle změny vlastníka se změnilo logo CryptoWorks (druhé logo v tomto článku).

S logem CryptoWorks, který označuje licencovaný systém CryptoWorks, se můžeme setkat i na externích modulech PCMCIA s oficiální podporou tohoto systému - CAM CryptoWorks, TechniCAM CW a MultiCrypt 1 (výrobce TechniSat). Licencovaný systém CryptoWorks dále mají také moduly easy.tv, univerzální modul AlphaCrypt a některé další. Některé moduly i set top boxy logo CryptoWorks neuvádějí, i přesto, že mají systém CryptoWorks řádně licencovaný. Pravost systému CryptoWorks si ověřte u Vašeho prodejce dekodéru (přijímače, modulu).

Přijímače s nelicencovanými kódovacími systémy a moduly jsou běžně k dostání na trhu. Uživatele lákají především svoji atraktivní cenou (především moduly). U satelitních set-top-boxů jde o integrované dekodéry s licencovaným kódovacím systémem určitého typu a po instalaci neoficiálního firmware získá univerzální dekodér, který dokáže obsloužit přístupové karty různých systémů. Vedle ztráty záruky divák riskuje problémy s dekódováním programů. Na první pohled vše může fungovat na 100%, po úpravách v kódování na vysílací straně ale může dojít k potížím v příjmu programů (aktualizace oprávnění, výpadky v dekódování). Problém se týká také většiny tzv. univerzálních modulů s podporou mnoha systémů, které nemají legální systém CryptoWorks.

logo "V případě problému s dekódováním programů se doporučuje resetovat přijímač odpojení od elektrického proudu nebo vytažením a opětovným zasunutím dekódovací karty nebo smazáním a opětovným naladěním paketu českých programů. V mnoha případech ani toto nepomůže a karta se musí nechat načíst v certifikovaném dekodéru. Z dlouhodobého hlediska to ale problém nevyřeší," konstatuje firma TaT.

"Pro zaručení bezchybné funkce dekódovací karty TRADE and TECHNOLOGY pro příjem programů paketu CS Link Vám doporučujeme používat tuto kartu ve spojení s dalšími plně kompatibilními komponenty nesoucí označení CryptoWorksTM (digitální satelitní přijímače a originální CA moduly označené logem)," radí TaT.



Firma TaT v poslední době provádí častější změny v kódování. Změny mají také připravit používaný systém na odpojení staré generace systému CryptoWorks, která umožňuje tzv. "bezkartový příjem" přes EMU (emulátory). Toto již nebude možné a pro příjem bude zapotřebí nejen dekódovací karta ale také dekodér systému CryptoWorks. Nejlépe ten s licencí.

POZOR: Jak rozpoznat legální dekodér CryptoWorks: Licencovaný dekodér obsahuje některé z uvedených log. Pokud výrobek logo CryptoWorks neobsahuje, neznamená to, že systém CryptoWorks ve výrobku je nelegální. O pravosti systému CryptoWorks se informujte u Vašeho prodejce.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články