Quantcast

Do Česka a na Slovensko vstupuje DoQ

| Tisk

logo Na český a slovenský trh vstupuje nová dokumentární vzdělávací televize pod názvem DoQ (dokjú). Je to další digitální tématický kanál z produkce maďarské mediální skupiny IKO Kabel TV, která na území bývalé federace provozuje již jednu stanici - filmový kanál Film+. Program zastupuje společnost IKO CABLE, s.r.o., člen skupiny IKO Media Group, která patří k jedné z nejvýznamnějších a rychle se rozvíjejích mediálních společností ve střední Evropě.

Televize DoQ spustila testovací vysílání v říjnu loňského roku. Jako první jej do své nabídky zařadila multiregionální satelitní platforma Digi TV. Od počátku se zkušebně program vysílal pouze v maďarštině pro potřeby maďarského trhu. Na obrazovce se ale již začaly objevovat nápisy v českém jazyce. Česká audio stopa byla k programu DoQ připojena až teprve dnes, povšiml si toho server satelitv.net.

obrázek technické parametry:
satelit: Intelsat 10-02 (1°W)
kmitočet: 12,562 GHz
polarizace: vertikální
SR: 27500
FEC: 3/4
kódování: Nagravision 2 a Nagravision 3 (simulcrypt)
dostupnost: kanál zatím není dostupný pro DTH příjem v ČR a SR

DoQ je jedním z nových projektů IKO Kabel TV. Program se vedle Maďarska, České republiky a Slovenska vysílá i v zemích bývalé Jugoslávie - kde se stanice vysílá v jiné programové verzi.



IKO Kabel TV provozuje řadu tématických programů, zejména v regionu východní a jihovýchodní Evropy - mj. SportKlub, SportKlub+, Cool TV a řadu dalších připravuje.

Stanici DoQ pravděpodobně do své nabídky zařadí i konkurenční satelitní platforma UPC Direct (Astra, 19,2°E). Na kmitočtu 12,382 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S v kódovacím systému CryptoWorks probíhají technické testy, které nejsou přístupné pro DTH příjem.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články