Quantcast

Vybíráme digitální přijímač...

| Tisk

Jaký si pořídit digitální přijímač? Který je nejvhodnější pro příjem českých programů? Který pro DS9? Jaké jsou možnosti? To jsou některé z Vašich námětů a připomínek k webu, který nám zasíláte prostřednictvím formuláře, který máme na konci titulní stránky Parabola.cz.

Od data, kdy jsme se v článku věnovali tématu pořízení digitálního přijímače, uplynul již více jak rok. Za tuto dobu se objevilo na trhu několik dalších velmi kvalitních přijímačů, které mají šanci uspět u fanoušků satelitního příjmu a to nejenom svými možnostmi, ale i velmi příznivou cenou.

Pojďme se tedy krátce podívat na současnou situaci - jaké máme možnosti? V první řadě se musíme rozhodnout, co chceme ze satelitu přijímat: zda nám postačí příjem volných ( FTA) programů či chceme přijímat české nebo i zahraniční kódované programy.

PŘIJÍMAČE FTA
ID-DIGITAL F10MNa pomyslném prvním místě v našem žebříčku je korejská značka ID-DIGITAL. Výrobce na trh uvedl již několik modelů z nichž jsme Vám podrobně představili přijímače ID-DIGITAL F-10M. Tento přijímač velmi malých rozměrů směle může konkurovat přijímačům "ze stáje" Humax. Svoji kvalitou a možnostmi je na stejné úrovni a v některých případech tento model dokonce předčí. Největší předností je hlavně jeho příznivá cena. Novější model má i vestavěný CI slot (ID 20 E), takže je použitelný i pro příjem kódovaných programů.
Některé parametry F-10M: 2000 předvoleb, příjem SR v rozsahu 1-31Ms/s, podpora teletextu, modulátor.

Z dalších přijímačů jen pro příjem FTA programů je Hyundai HSS-730 či Nokia MediaMaster 9450S. Technické parametry naleznete v sekci Přijímače.

PŘIJÍMAČE S CI SLOTY PRO VLOŽENÍ DEKODÉRU
eMTech EM200CIPo základním modelu ID Digital 20 E s vestavěným CI slotem se zmiňme o nové značce na českém trhu - eMTech, konkrétně o modelu EM200CI. Tento model, který jsme Vám již na stránkách Parabola.cz představili, se stává horkým kandidátem ve své kategorii. Předností přijímače je graficky velmi povedené, přehledné a svižné menu, které zajišťují kvalitní paměti o hodnotách, které u jiných přijímačů jen tak nenalezneme. Dodejme jen, že přijímač má dva sloty CI, 4000 programových předvoleb, symbolovou rychlost přijímatelnou v rozsahu 1 až 45Ms/s, podporu teletextu aj.

Z nabídky dalších přijímačů, které jsou na českém trhu, patří do této kategorie i Nokia MediaMaster 9650S, která má 2 sloty CI, 2000 programových předvoleb, SR v rozsahu 1-45Ms/s, podporu teletextu, vestavěný modem a hry.

PŘIJÍMAČE S VESTAVĚNÝM DEKODÉREM
V kategorii přijímačů s vestavěným dekodérem je v našich luzích a hájích zřejmě nejžádanějším levným přijímačem Humax CR-FOX. Ten je zvláště vhodný pro příjem českých a slovenských programů ze satelitu (Czechlink či UPC Direct), neboť má vestavěný dekodér CryptoWorks. Receiver má 2700 programových předvoleb, podporu SR v rozsahu 1-31Ms/s a teletextu.



PŘIJÍMAČE S VESTAVĚNÝM DEKODÉREM A SE SLOTY
Humax CRCI-5500Nejžádanější jsou příjímače s vestavěným dekodérem CryptoWorks. V této kategorii již delší dobu na plné čáře vede přijímač Humax CRCI-5500. Má výraznou technickou podporu nejen ze strany výrobce přijímače ale i ze strany fanoušků přijímačů Humax, neboť vznikla celá řada projektů, které rozšířily možnosti (nejen) tohoto modelu ze stáje Humax. Připomeňme jen v krátkosti projekt TuxOnHumax či softwarové přeměny přijímače na jiný model. Bližší informace o přijímači naleznete v našich článcích, stejně tak i technické parametry.

Hyunda HSS-100IRDo druhé kategorie, která je zvlášť zajímavá pro satelitní diváky jsou přijímače s vestavěným dekodérem Irdeto. Přehled těchto přístrojů jsme již na Parabola.cz nabídli na podzim 2001, viz Archiv článků. Dnes jen krátce dodejme, že nejoblíbenější je Humax IRCI-5400 či jeho následovník Humax IRCI-5400Z, který lze s/w (v případě 'Z' i h/w) opatchovat a přijímat tak programy z pěti kódovacích systémů na jedné přístupové kartě (projekt DS9). Z dalších parametrů 5400/Z: 4000 programových předvoleb, SR v rozsahu 1-31Ms/s, teletext, modulátor.
Možnosti opatchování má i Hyundai HSS-1000IR, který má 2 sloty CI, 3000 programových předvoleb, příjem SR v rozsahu 1-45Ms/s, podporu teletextu.

PŘIJÍMAČE S DALŠÍM PŘÍSLUŠENSTVÍM
Pro velké satelitní fanoušky bude zajímavá patrně až tato kategorie do které patří přijímače s nadstandardním vybavením a tím jsou set top boxy s hard diskem. Tuto kategorii vyhrává korejská značka Hyundai s modelem HSS-825H. Prakticky stejný model pod jiným označením dodává i firma Kathrein. Přijímač má 4000 programových předvoleb, 2 sloty CI, SR v rozsahu 1-45Ms/s. Hard disk o kapacitě 40GB je velmi tichý.
Další přijímač s hard diskem nabízí finský výrobce Nokia u modelu MediaMaster 9902S. Ten má 2000 programových předvoleb, 2 sloty CI, SR v rozsahu 1-45Ms/s. HDD je o stejné kapacitě jako u Hyundaie - 40GB na který můžeme zaznamenat zhruba 15 hodin záznamu (podle kvality obrazu).

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články