Quantcast

Satelit Eurobird 9A zahájil komerční provoz na 9E

| Tisk

logo Satelitní operátor Eutelsat Communications uvedl dnes do komerčního provozu na pozici 9 stupňů východně telekomunikační satelit Eurobird 9A. Tato družice převzala všechny vysílací služby z původního satelitu Eurobird 9, který tímto ukončil svoje poslání na pozici 9°E a zamíří na novou lokaci (zřejmě na pozici 36°E pro potřeby ruského trhu a zemí bývalého Sovětského svazu pod názvem Eutelsat W4A).

Eurobird 9A převzal služby za Eurobird 9 v 01:00 času GMT (2:00 hodiny času CET). Na přesunu programů a služeb spolupracovaly vysílací společnosti a provozovatelé uplinků. Kmitočty, polarizace a další základní parametry příjmu se po změně satelitu nezměnily.

Eurobird 9A je satelit známý pod původním názvem Hot Bird 7A. Družice ještě nedávno zajišťovala služby na pozici 13°E. Po zahájení komerčního provozu satelitu Hot Bird 9 na 13°E došlo k přesunu všech vysílaných služeb ze 7A na Hot Bird 9 a satelit 7A mohl najít uplatnění na nové pozici. Výhodou satelitu je možnost plné náhrady za Eurobird 9 bez nutnosti změnit parametry na straně diváků. Eurobird 9A navyšuje transpondérovou kapacitu na 9°E z původních 20 na 38, což umožní spuštění nových programů a služeb. Na další kapacitu čeká například kabelová platforma KabelKiosk.

Orbitální pozici 9°E otevřel Eutelsat v květnu 2007 satelitem Eurobird 9 (bývalý Hot Bird 2). Za krátkou dobu se nová pozice stala velmi populární nejenom u vysílacích společností ale i u koncových zákazníků, kteří si jednoduchým způsobem s duo LNB (13°E + 9°E) rozšířili počet programů.



Přes satelit Eurobird 9A vysílá například maďarská platforma Hello HD či její ruská obdoba Platforma HD / Platforma DV, dále paket asijských kanálů Roots Global či platforma KabelKiosk, která používá satelitní signál k distribuci do kabelových sítí.

Přes pozici 9°E se vysílají i 3 free-to-air programy ve vysokém rozlišení - Melody Zen TV HD, Fashion TV HD (FTV HD) a Luxe TV HD.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články