Quantcast

DVB-T tuner iDTV Mobile pro iPhone a iPad

| Tisk

Před časem jsem se stal majitelem telefonu Apple iPhone4S a hned od počátku mě lákalo vyzkoušet v praxi nějaký z externích DVB-T tunerů, které jsou pro produkty Apple dodávány na trh od jiných výrobců.


obrázek

Předmětem dnešní recenze bude externí DVB-T tuner, který pro produkty Apple dodává značka Elgato.


obrázek


obrázek

Oficiální název produktu je iDTV Mobile. K jeho provozu je ve virtuálním obchodu AppStore zdarma ke stažení aplikace s totožným názvem.


obrázek

Pod tímto SW je podepsána společnost Dexatek Technology.


obrázek

SW i HW je vhodný pro iPhone4S i nový model páté generace a rovněž pro tablet iPad od verze 2. Programy ve standardním rozlišení lze sledovat jak v kompresi MPEG2, tak MPEG4.
Sledování HD programů v normě DVB-T tento tuner neumožňuje.


obrázek

V základním balení iDTV Mobile nalezne zákazník samotný tuner s 30pinovým Apple konektorem, jednu teleskopickou anténu,


obrázek

kterou lze nastavit od 6 do 16cm délky, druhé provedení antény je pevné s magnetickou úchytkou a IEC konektorem. Dále je v balení nabíjecí kabel USB-miniUSB pro dobíjení interního článku o kapacitě 240mAh a anténní redukce na IEC provedení přívodu ITA, či STA signálu.


obrázek

Upřímně řečeno, nečekal jsem od zapůjčeného výrobku žádný zázrak po mechanické stránce, což se také víceméně potvrdilo.


obrázek

Provedení anténních konektorů v sadě je sice celkem kvalitní, ale na časté výměny teleskopické antény za redukci IEC nejsou určitě konstruované.


obrázek

Při výměně těchto komponentů je třeba nalézt vhodný grif, být zručný a opatrný!


obrázek

30 pinový Apple konektor tuneru nemá žádnou pojistku proti nechtěnému vysunutí z přístroje, takže při použití svodu z ITA/STA účastnickou šňůrou tužšího provedení je celkem pravděpodobné, že při manipulaci s telefonem či tabletem může dojít k vysunutí tuneru z dokovacího konektoru.


obrázek

Pro tyto účely je vhodné mít dispozici účastnickou šňůru měkčího provedení/silikon/, nebo alespoň vhodnou kabelovou redukci z podobného vhodného materiálu. Přívodní koaxiální kabel 7mm a několikanásobné konektorové redukce nejsou v žádném případě k tomuto účelu vhodné.


obrázek

Tuner má svoji vlastní baterii, jedná se o akumulátor o kapacitě 240mAh, v menu aplikace lze zvolit, jak bude tuner napájen. K dispozici jsou dvě varianty.
V první probíhá odběr tuneru z baterie mobilního telefonu, ve druhé se naopak baterie telefonu šetří a veškerý odběr tuneru je realizován z vlastního akumulátoru. V tomto režimu vydrží tuner v provozu něco málo přes dvě hodiny. Dobíjení probíhá po zmíněném kabelu USB, dobíjecí stav je signalizován červeným svitem LED diody na tuneru, zelený svit avizuje dokončený nabíjecí cyklus.

Praktický test příjmových vlastností probíhal ve dvou fázích. První a důkladnější probíhala na svod z antény BU547 na rotátoru, druhá fáze se odehrála v terénu na teleskopickou anténu.


obrázek

Uvnitř jsem používal jako komponent iPad3,


obrázek

Ladění programů lze provádět pouze v automatickém modu, což je často velmi nešikovné, protože tuner uloží všechny programy, která se zrovna v UHF pásmu vyskytují. Pak to může vypadat tak, že v seznamu programů můžete mít například Novu třikrát, ale jaký program je z místního vysílače se už nedozvíte. Veliká škoda, že manuální ladění v menu chybí.


obrázek

Jednotlivé skenování v konkrétních lokalitách lze uložit a posléze v případě potřeby vyvolat.
Viz iPhone 4S.


obrázek

Dokonce je lze libovolně přejmenovat. Celkově velmi šikovná a praktická funkce.
Ukázka v menu v iPad3.


obrázek

Pohled na základní prostředí menu IDTV Mobile.

První záložka/Live TV/ je určena ke sledování programů, obsahuje seznam kanálů.
Druhá záložka/Recording/ se týká PVR.
Třetí záložka se věnuje základnímu nastavení.
Zde například můžeme sledovat stav obou používaných baterií, v menu iDTV vidíme stav baterie tuneru, nahoře stav baterie telefonu. Dále je zde možná zjistit velikost bufferu pro Timeshift a další parametry.


obrázek

Přehled uložených stanic v aplikaci na telefonu včetně základního EPG. Software iDTV obsahuje i picony k některým programům, u TV Nova se uložila pikona jiné stanice…


obrázek

Vzhled skinu iDTV Mobile při sledování programu, včetně lišty se základním EPG.


obrázek

Sledování programu a zároveň s možností zapnutí ručního záznamu. Veškeré potřebné informace má divák na displeji.


obrázek

Pohled do záložky PVR, přehledné pojmenování a organizace nahrávek v iDTV Mobile.
Nahrávky lze přehrát, nebo vymazat. Kopírování obsahu mimo přístroj není možné.
Záznamy lze přehrávat i bez připojeného tuneru.
K dispozici je i detailní popiska nahrávky, která byla zkopírována z EPG v době nahrávání. Rozlišení videa je 640x480 bodů.


obrázek

Přehrávání záznamu na iPadu3 je plynulé, netrpí žádnými záseky, pokud byl záznam pořízen z kvalitního signálu.


obrázek

Nastavení velikosti bufferu pro Timeshift. Timeshift je aktivní neustále, stačí jen zastavit obraz a vyřídit si důležité věci a poté se ke sledování vrátit.


obrázek

Při aktivním PVR i sledování TV lze provádět s telefonem i jiné operace, po jejich dokončení se lze jednoduše vrátit ke sledování TV.


obrázek

Software upozorňuje uživatele před jakýmkoliv zásadním úkonem, ovlivňujícím probíhající záznam.


obrázek

Jednoduchá selekce audiostop TV programu. Lze i dodatečně upravovat poměr stran zobrazovaného videa. Software nepodporuje teletex, EPG lze využívat jen v základní podobě
na liště, tedy info o právě probíhajícím a následujícím programu. Info o programu lze dodatečně vyčíst i na seznamu v položce PVR. Software nepodporuje teletext.


obrázek

Ještě jsem se rozhodl prověřit příjmové vlastnosti tuneru na několika multiplexech s různými parametry.

Nejdříve jsem si nastavil hraniční příjem rakouského multiplexu s modulací 16QAM, pokaždé jsem se snažil, aby měřící přístroj ještě zobrazovat program bez výpadků. Aby chybovost za Viterbim byla na hodnotě těsně nad QEF, tedy 1x10-4.


obrázek


obrázek

Program z muxu s 16QAM modulací, s tímto stavem signálu zobrazoval bez výpadků.


obrázek

Místní multiplex TV Gimi v 64QAM a FEC 2/3


obrázek

Zde už iDTV Mobile nebyl schopen nedetekovat.


obrázek

U multiplexu Digital Broadcasting i přes vysokou hodnotu MER byla chybovost za Viterbim těsně nad hranici QEF, /nízká hodnota FEC 5/6/.


obrázek

Vysoký počet neopravených chyb způsobuje viditelné výpadky obrazu.


obrázek

Tuner iDTV si poradil s extrémní úrovní signálu na vstupu.


obrázek

Venku jsem používal iPhone4S s teleskopickou anténou.


obrázek

Zkoušel jsem příjem čtyřech tuzemských multiplexů z vysílačů na Kleti, které byli vzdáleny 15km, terén nebyl nijak zvlášť komplikovaný jednalo o běžný příjem v obecní zástavbě,


obrázek

přesto byl například příjem signálu multiplexu4 Digital Broadcasting doprovázen častými výpadky obrazu.


obrázek

Opět se potvrdilo, že DVB-T s modulací 64QAM, navíc s FEC 5/6 je na mobilní příjem nedostatečně robustní a bude dělat problémy v podstatě neustále.
Příjem multiplexů CT a CRa byl na tom se stabilitou příjmu už lépe, projevila se především vyšší forma ochranného kódování FEC 2/3.


obrázek

Příjem v terénu bude jistě s lepšími úspěchy realizován například v Rakousku či v Bavorsku na tamních multiplexech,


obrázek

které používají robustnější modulaci 16QAM, které pro stabilní příjem vyžaduje nižší odstup C/N, než je tomu u spektrálně účinnější modulace 64QAM tuzemských multiplexů.
Zajímavé by bylo jistě vyzkoušet venkovní příjem s teleskopickou anténou na vysílaní 64QAM ve vertikální polarizaci, která jak známo lepé funguje na mobilní příjem.

Účinnější ochranné kódování/LDPC a PCH/, rotace konstelačního diagramu to jsou přednosti, díky kterým má i v tomto směru budoucnost jednoznačně DVB-T2.
Závěr je takový, že pro podobné mobilní realizace příjmu bude vhodnější nová norma terestrického vysílání DVB-T2, především pak „odlehčená mobilní“ varianta DVB-T2 Lite.


obrázek

iDTV Mobile je určitě zajímavé řešení příjmu DVB-T, osobně vidím ideální možnost jeho využití ve spojení s iPadem,




obrázek

někde na pořádném anténním svodu třeba na penzionu, či na mobilním anténním systému s odpovídající UHF anténou někde na karavanu atd.


obrázek

Opravdu je třeba být opatrný při manipulaci s konektory tohoto zařízení, případné poškození by mohlo mít pro zákazníka fatální následky.

Tolik recenze externího DVB-T tuneru iDTV Mobile od výrobce ELGATO pro telefon iPhone a tablet iPad od společnosti Apple.

Saxon





Reklama




Vybrané články