Quantcast

ICECRYPT T2300HD - první DVB-T2 přijímač na našem trhu

| Tisk


obrázek

Základní údaje:
DVT-T2 HD tuner
Přehrávání médíí přes USB
Internetový prohlížeč
Kompatibilní s Dolby Digital Plus
Konzumace energie ve Standby módu pod 1W

Najít na našem trhu jakýkoliv set-top box s tunerem v normě DVB-T/T2 není snadné. Nakonec se mi podařilo vypátrat pravděpodobně jediného prodejce, firmu, která zastupuje na našem území britskou společnost ICECRYPT (www.icecrypt.cz), které tímto děkuji za zapůjčení nového přijímače na našem i britském trhu.

Jedná se o rozměrově velmi malý přístroj. Š/V/H: 22/4/13 cm.

Nový model ICECRYPT T2300HD se snaží prolomit na britském trhu psychologickou hranici 100 liber. V Anglii nalezneme poměrně bohatou nabídku různých terestriálních přijímačů s tunerem DVB-T2, většinou se zabudovaným hard diskem, ovšem v cenové relaci 200-300 liber. Výjimkou je u nás již známý HUMAX, který sice nemá pevný disk, ale je k mání v některých prodejnách již za 99.99 liber.

Pro nás je podstatné zjištění, že pravděpodobně všechny přijímače zakoupené v Anglii podporují i systém vysílání, který je u nás momentálně ve fázi testovacího provozu. Samozřejmě je škoda, že toto vysílání probíhá pouze v pracovní dobu, tedy od cca 8. do 17. hodin.

Jaké jsou tedy první zkušenosti s tímto výrobkem?
Příjmač má převážně černý plášť podobný většině nabízených pozemních příjmačů na trhu, ale Icecrypt byl velkorysý a zahrnul čtyřmístné LED zobrazení údaje o čísle kanálu. Toto je zvlášť užitečné pokud plánujete příjmač připojit k hi-fi systému a poslouchat rádiové stanice s vypnutou obrazovkou.

Audio stránka příjímače podporuje prostorové ozvučení Dolby Digital Plus přes optický digitální audio výstup. Na zadní straně panelu také naleznete HDMI výstup, RGB Scart výstup (pro případ, že vlastníte starší televizi bez HDMI), anténní průchod pro předávání DTT signálu jinému zařízení, ethernetový port a dva (!!) USB porty, na předním panelu je navíc třetí USB vstup.

Ekologicky uvědomělé uživatele potěší, že se nejedná o žrouta energie – je vybaven 12V napájením, lze jej tedy použít i v automobilu a ve stand by módu konzumuje méně než 1W.
Menu ve vysokém rozlišení vám umožní vytvářet oblíbené skupiny kanálů a má plnou podporu 8-denního EPG. Kanály je také možné zamknout PIN kódem.

Milým zjištěním je také skutečnost, že USB a ethernetový port nejsou jen na okrasu. Připojte do USB paměťové médium a můžete přehrávat soubory v MP3, JPEG, nebo XviD. Ačkoliv se nejedná o plnohodnotný PVR příjmač, po připojení externího hard disku je možné programy DVB-T/T2 bez problému v superkvalitě nahrávat, problémy se však mohou vyskytnout s nahráváním z EPG. Připojením se přes ethernetový kabel k domácí síti a můžete prohlížet internet. Vestavěné aplikace Vám umožní jednoduchý přístup k YouTube, Picasa stránce pro nahrávání fotografií, Google Maps a dalším. Můžete také streamovat média ze síťového úložiště za pomocí Samba klienta.

Testy signálu jsem prováděl ve vzdálenosti cca 15 km vzdušnou čarou severně od Prahy. Přijímač si bez problému naladil všechny terestriální multiplexy, tedy včetně kanálu 50, na kterém probíhají testy. Všechny HD kanály se zobrazily ve špičkové kvalitě. To potěšilo především u programu Barrandov TV, na kterém se sice logo HD nezobrazuje, ale kvalita obrazu je vizuálně výrazně lepší, než u SD verze. Prostě HD…

Je nutné si uvědomit, že se jedná o výrobek, který je zatím ve zkušební verzi, není běžně na trhu ani v Anglii a proto má zatím problémy se softwarem, který je průběžně vylepšován.

Kontaktoval jsem britského prodejce a k mému překvapení jsem zjistil, že v „české sekci“ je skutečně Češka, velice milá a půvabná slečna, jménem Hanka! To mi umožnilo získat další, podstatné informace. Dozvěděl jsem se, že firma o momentálních problémech s EPG nahráváním ví a snaží se je průběžně odstraňovat ve spolupráci s čínským výrobcem. Jak to tedy momentálně vypadá?

ICECRYPT T2300HD bez problémů přijímá DVB-T2 vysílání v naší normě a samozřejmě i všechny další české multiplexy. Potěšitelné je, že už aktuální verze přijímače má českou verzi menu! Zatím samozřejmě chybí některé termíny a je zde i obvyklý problém s písmeny č, ř a pod.



Britská sekce mě ale ujistila, že o problémech ví, pracuje na nich a hlavně… pokud by si případně některý nedočkavec přístroj zakoupil, firma mu následně poskytne nové verze softwaru, které existující problémy vyřeší.

Naše zájemce bude samozřejmě zajímat cena.

V anglických obchodech přijde přijímač na pulty v nejbližší době a předpokládaná, maloobchodní cena by měla být cca 80 liber. Přijímač si ale můžete u nás objednat už nyní na výše uvedené www.adrese za přibližně 2.500 Kč, tedy za cenu, která je prakticky identická s cenou v UK.

O dalších zkušenostech s tímto přijímačem vás budeme průběžně informovat.

Pavel Černocký





Reklama




Vybrané články