Quantcast

Digitál a za kolik?

| Tisk

 Po zlevnění digitálních satelitních přijímačů začalo mnoho nadšenců satelitního příjmu uvažovat o výměně svého analogu za digitální box, další, kteří dosud se satelitním příjmem nemají žádné zkušenosti, přemýšlejí co zakoupit. Ale nastává otázka: Jaké jsou možnosti?Pokusíme se vám aspoň stručně představit několik nejprodávanějších digitálních přijímačů v ČR.

 Před vlastním rozhodnutím a po prostudování nejen informací které zde popíšeme je nutné zvážit jaké programy a jakou nabídku chceme sledovat. Je nutné také zvážit vaše finanční možnosti a výběr přizpůsobit těmto i dalším okolnostem.

 Chceme-li přijímat nabídku UPC Direct a k ní volné programy z družice Astra, nemusíme si pořizovat vlastní satelitní přijímač. U vybraných prodejců UPC Direct obdržíte formou pronájmu digitální soupravu Philips s dekódovací kartou. Po případném ukončení smluvního vztahu odevzdáte přijímací zařízení a vstupní záloha 2000,-Kč za satelitní komplet Vám bude vrácena. Pokud jde o počáteční investice, je to levné řešení. Ale nezapomínejme na měsíční poplatky za příjem podle vámi zvolené programové nabídky, které vám nikdo neodpustí. Pokud platíte, máte možnost sledovat všechny zvolené programy, při neplacení vám bude příjem programů zamezen vypnutím přístupové karty, v tom případě váš pronajatý přístroj přestává fungovat i na příjem volných programů z družice Astra. Sledování satelitních programů vás bude stát měsíčně 462 - 1200 Kč, podle zvolené nabídky. Podrobný popis možností najdete v rubrice UPC Direct na tomto webu.Výhodou je velká nabídka programů v češtině, i když zatím bez základních programů České televize, programu Prima a NOVA.Nevýhodou uvedeného řešení je nemožnost příjmu jiných družic a rozšíření o další atraktivní kódované programy. V tom případě s Philipsem dodávaným k nabídce UPC Direct opravdu neuspějete, chybí mu totiž spoustu technických možností, které mají i ty nejlevnější digitální přijímače pro příjem všech volných programů z družic. Přijímač Philips pro UPC Direct vám také nikdy nebude říkat "pane".

 Pokud chcete mít vlastní přístroj za slušné peníze a stačí vám sledovat pouze programy, které jsou vysílány volně, můžete si pořídit digitální přijímač, který je určen pro programy FTA (= free to air). Jejich počet bude mnohonásobně vyšší než u Philipse. Tyto přijímače patří mezi levnější. Jaké jsou v této době na trhu modely? Humax F1-FOX, Humax F1-5000 či nová NOKIA 9450S a další. (Příjímací parametry všech digitálních přístrojů o kterých se zmiňujeme v tomto článku bývají podobné, přehled charakteristických údajů získáte v sekci PŘIJÍMAČE na tomto webu). Výhodou přijímačů FTA oproti Philips od UPC je možnost příjmu programů ze všech družic nad Evropou. K dispozici jsou stovky volných televizních i rozhlasových programů, záleží pouze na vašich finančních možnostech a zvolení patřičného technického provedení. Programy můžete přijímat z jedné, ze dvou či více družic, nebo použít natáčecí zařízení. Přehled volných programů najdete zde. Přijímače FTA dnes zakoupíte za 9 - 11 tisíc Kč. Po doplnění o parabolu a další konvertory, případně natáčecí zařízení, můžete vlastnit za 12 - 16 tisíc výborné zařízení, se kterým budete přijímat několik set volných programů, které často uspokojí i náročnější diváky.Nevýhodou je opět nemožnost rozšíření o další kódované programy.Ale bohužel také o české programy, které dnes pro nás patří také k těm atraktivním.

 Další možností, jak rozšířit počet programů je pořídit sidigitální box s rozhraním Common Interface (CI), do kterého již lzevkládat moduly a do nich příslušné přístupové karty. V současné době jsou s většími či menšími problémy k dostání moduly Irdeto, Seca, Viaccess a Conax. Ke všem modulům lze sehnat (většinou) neoficiální přístupovou kartu. Ceny těchto karet bývají různé, podle toho také karty víceméně spolehlivě fungují. Ceny přijímačů s možností vkládání přídavných modulů jsou o 2 - 3 tisíce vyšší než u přijímačů FTA (ceny bez modulů). Máte ovšem možnost do budoucna rozšiřovat svoje příjmové možnosti o další digitální pakety a programy. Cenově tedy vychází tyto přístroje 11 - 13 tisíc, v kompletu na 13 - 19 tisíc podle provedení (bez natáčení, s natáčením). Z přístrojů jmenujme Humax 5100 CI, Echostar 2110 CI a další. Výhody byly popsány, jaké jsou nevýhody? Při příjmu programů několika kódovacích systémů se musí přehazovat ručně v přijímači moduly i s kartami, protože počet CI slotů v přijímači většinou nestačí pro několik systémů. Díky nutnosti použít na každý kódovací systém jiný modul se navíc celá sestava prodražuje. Např. pro příjem českých programů se v této době (leden 2001) přídavný modul Cryptoworks nedá sehnat vůbec.

 Tuto nevýhodu odstraňují další typy digitálních přijímačů. Jsou to přijímače, určené pro určité regiony, ve kterých se používá určitý kódovací systém a dekodér (modul) pro tento systém je již v přijímači integrován.V našem případě se jedná o kódovací systém Cryptoworks. Na našem trhu jsou přijímače, které již v sobě obsahují tento dekodér, u nás vhodný pro příjem programů Czech Link, UPC Direct, případně XtraMusic.



 Typ Humax 5510 má v sobě zabudován dekodér Cryptoworks, nemá však možnost vložení dalších modulů. Je určen hlavně pro českého diváka a navíc pro příjem všech volných programů z družic. Cena přijímače 14 - 15 tisíc Kč bez dalšího příslušenství a přístupové karty. V mnoha případech zcela vyhovuje i náročnému divákovi, kterému jde hlavně o české programy a nekódované zahraniční.

 Dalším a zřejmě dnes nejprodávanějším digitálním přijímačem v ČR je model Humax 5500. Je podobný modelu 5510, ale má navíc dva volné CI sloty pro další moduly - další kódovací systémy. Výhody jsou zřejmé, univerzální přijímač s množstvím možností rozšíření příjmu o další systémy, s výstupem Dolby Digital (ten je obsažen u celé řady Humax 5...). Při použití Humax 5500, natáčecího zařízení a přídavných CI modulů + dekódovacích karet máte možnost přijímat takřka všechno co v našich podmínkách přijímat lze, včetně pro nás zajímavých satelitních programů ČT1, ČT2, Prima, TV3, nabídku UPC Direct a další pro nás zatím dosud nedostupné programy z celé Evropy. Připomínám, že pro jednotlivé kódovací systémy je nutné vlastnit přístupové karty. (Popis získání karet pro Czechlink a UPC Direct najdete na tomto webu). Cena přijímače Humax 5500? V této době klesá - pohybuje se okolo 16 tisíc Kč, cena se snižuje také díky zájmu českého diváka o příjem satelitní digitální televize.

 Popisem ditálního přijímače, vlajkové lodi pro český trh - Humax 5500, tento článek končí. Článek je opravdu jen stručným seznámením o možnostech, které má zájemce o nákup digitálního přijímače. Doporučujeme prostudovat i další možnosti v satelitním příjmu, např. méně prodávané kombinované přijímače analog/digitál, v poslední době se objevují i karty DVB do počítače, které v mnoha případech nahradí některé možnosti satelitních přijímačů a které mají i možnost využít stahování internetových dat velkou rychlostí ze satelitu Astra a další..... Je na každém jak se rozhodne.

 Doplňující informace o nabízené technice najdete na tomto webu, na adrese www.humax.cz i na jiných stránkách. Rozhodněte se ale tak, jak to bude vyhovovat nejlépe vašim požadavkům, příjmovým možnostem i finanční situaci.

 Přejeme šťastnou volbu ve vašem výběru digitální techniky.

   Redakce Parabola.cz





Přečtěte si také

Reklama




Vybrané články