Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
18.12.2007, 22:52.23

Koaxiál a F-konektor

Zdravím! Parabolu som si inštaloval sám, síce amatérsky, ale rok v pohode šlapala. Keď som však potom šachoval s káblikmi, čosi som v mojom Illusione odpálil. To je už však, chvala Bohu, minulosť. Na príčine bol skrat v F-konektore.
Aby som podobným situáciám predišiel, chcem sa iba poradiť, ako najlepšie spojiť F-konektor s koaxiálom, aby sa nevyťahoval, neposúval a bol pevný, s čo najmenším rizikom skratu. Ja som to riešil prelepením izolačnou páskou. Držalo to, kým som s paraboblou až príliš neexperimetoval. Možno je to hlúpa otázka, ale môžme si vymeniť skúsenosti.
uživatel
butters
18.12.2007, 22:56.29

RE: Koaxiál a F-konektor

Už jsem tady o tom psal. Profi spojení je konektor nakrimplovat. Je to napořád cenově o pár korun dražší.
uživatel
Rudolf
18.12.2007, 23:07.47

A já si celou dobu myslel, že profi řešení je použít ke koaxu správně široké f-ko, a to pak na správně odizolovaný konec koaxu na fest pomocí kombinaček přes izolaci našroubovat.
Když to uděláš pořádně, pohybem tahem to f-ko nestrhneš ani párem volů...
uživatel
D2MAC
18.12.2007, 23:16.32

Konektor o kterém píši má dvojí obal. Vnitřní kroužek má průměr izolace středního vodiče a venkovní má vnitřní průměr kabelu . Např. 7mm. po nasazení se venkovní kroužek krimplovacími kleštěmi slisuje na vnitřní kroužek. Tím se provede pevný a nerozebiratelný spoj. Vnitřní kroužek zároveň zabrání tomu, aby při slisování nedošlo k zůžení pěnové izolace a případnému VF zkratu.
uživatel
Rudolf
19.12.2007, 02:25.51

zbytečnost co píše Rudolf,jedině správně a na mnoho let je řešení D2MAC
uživatel
pierrepetr
19.12.2007, 07:09.24

co vím, tak Illusion standardně zkrat vydrží....
uživatel
kacenkin
19.12.2007, 08:21.43

Jak píše D2MAC,když je správný konektor a k tomu příslušný koax,tak se po správné montáži musí chovat spoj, jak kdyby byl krimplovaný,či-li pevný.
uživatel
hobza
19.12.2007, 09:04.43

Oboje, co píše Rudolf i D2MAC je přece správně. To není v protikladu.

Blbost je to, co píše kačenkin. Odolnost protio zkratu je otázka konstrukce zdroje napájení pro LNB. Ten může být jiný typ od typu, i u stejného výrobce. Koneckonců to, co píše buffers, popisuje, jak illusion zkrat nevydržel, že. Zkrat je rozhodně nežádoucí stav, který v lepším případě nemusí skončit katastrofou. Ale rozhodně by normálnímu člověkovi nikdy neměl nastat. (Po pravdě já například nevím, jestli jsou moje přijímače odolné proti zkratu na vstupu pro LNB)
Ovšem je možné, že příčinou buffersova vůbec není zkrat, ale zemní napětí. Jestliže by vodič střední od LNB byl delší a spojil se dříve, než stínění, tak by to mohlo mít za předpokladu rozdílných zemních potenciálů i docela následky. Z toho je velmi jednoduchá cesta ven: nikdy nepřipojujte nic mezi sebou (a tedy ani LNB do recieveru), opikud je některý přístroj v zásuvce. Vyndat mechanicky ven (vypnout nestačí, respektive nemusí stačit). Čím méně o tom celém víte, tím přísněji toto pravidlo ve vlastním zájmu dodržujte.
uživatel
Antonín
19.12.2007, 10:58.09

@Antonín

Toníku! Díky,že si se mě zastal. Ono je vlastně úplně jedno zákazníkovi jestli zaplatí za sat komplet a montáž např. 6500,- nebo 6520,- Je sice pravda že kvalitní krimplovací kleště stojí přes 2000,-Kč, ale je to určitý styl práce. Tím netvrdím, že nepoužívám šroubovací konektory. Co se týká zdroju, tak pokud je tam spínaný zdroj tak pokud mají ochranu proti přetížení tak zkrat na výstupu vydrží. Přeji ti hezký den Rudolf.
uživatel
Rudolf