Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
23.06.2008, 19:42.11

Pomůže někdo s orientací ohledně HD?

Jaké je vlastně rozlišení u HD programů na satelitech? Jaký televizor je schopen toto rozlišení zobrazit? (HD ready nebo Full HD) Jaký televizor tedy doporučujete? Stačí stručná odpověď, díky moc.
uživatel
Tomíno
23.06.2008, 19:53.12

RE: Pomůže někdo s orientací ohledně HD?

1. Většinou se vysílá v rozlišené 1080i. Tedy 1920x1080 prokládaně.
2. Zobrazí to všechny televize, v zásadě třeba CRT.
3. Přijímač by měl být nejlépe propojen s televizí HDMI, takže televize by takový vstup měla mít.
4. Správné je ovšem propojení přes AV receiver s HDMI přepínačem. Zvuk do televize na této úrovni nepatří.
5. Rozdíl mezi zobrazením na FullHd a HD ready není zase tak veliký, větší je rozdíl mezi značkami. FullHD má smysl zejména tehdy, když máš data ve 1080p, třeba BluRay, PS3 apod.
6. Televizi si hlavně kup dostatečně velkou. Pro běžné prostory je 50" naprosté minimum, lepší je 55 nebo 60" zejména pokud to není panelák, ale pokoj. Zbytek už je dost otázka peněz. Měla by mít minimálně 576 pravých řádků (takže 788). LCD je nejlepší Sony, v plazmách asi Pioneer. Nejlepší poměr výkon/cena je zřejmě u Panasonicu.
uživatel
Antonín
23.06.2008, 19:54.17

Jo a ještě 7.
HD programů bez karty moc není. Asi tak čtyři. Může být hůře, lépe sice taky, ale moc pravděpodobné to není.
uživatel
Antonín
23.06.2008, 19:55.14

Full HD je určitě lepší volba, protože zobrazí všechny dostupný obrazový data. Ale krásnej obraz mají HD stanice i na HD Ready přístrojích. Protože i tam je těch bodů vlastně vidět asi dvakrát tolik z celkového počtu (v porovnání s klasickou CRT televizí). A to je znát na první pohled.
uživatel
mravenec
23.06.2008, 19:57.53

HDfull

má rozlišení 1920x1080 pixelů. HD redy má rozlišení 1280x720 pixelů. Zobrazit obraz vysílaný jakýmkoliv rozlišením je teoreticky možné na jakémkoliv zobrazovači. Výsledný obraz ale bude mít vždy rozlišení maximálně takové, jaké je nejmenší v celém řetězci. Nemá tak valný smysl pouštět HD do běžného CRT. V praxi je možné každé rozlišení přepočítat na jakékoliv jiné. Není tak ale možné zvýšit rozlišení výsledného obrazu.
Určitého zlepšení výsledné kvality je možné získat za pomocí upscaleru, který přepočítává nízké rozlišení na vyšší za pomocí vhodného algoritmu. Kvalita tohoto algoritmu je pak rozhodující pro výslednou kvalitu obrazu.
Poskytnout radu pro nákup TV není vůbec snadné. Jedná se totiž o situaci při které je nutné posoudit hned několik podstatných kritérií. Velikost zamýšlené TV, pozorovací vzdálenost, převažující zdroj signálu a pod. Kupovat si např. 50palců FullHD TV do garsonky pro sledování DigiTV je naprostý nesmysl!
uživatel
Enik
23.06.2008, 20:17.28

CRT TV ... 720×576 = 414.720 bodů
HD ready ... 1280x720 = 921.600 bodů
Full HD ... 1920x1080 = 2.073.600 bodů

Ve finále ale není mezi HD ready a full HD tak moc rozdíl, protože celková kvalita vysílaného obrazu málokdy plně využívá maximální možnosti. To samý nakonec známe i v případě klasického SD vysílání. Nikdy to není maximální možná kvalita.
uživatel
mravenec
23.06.2008, 20:28.10

Vcelku mám Antonína rád,

ale tady s ním až tak moc nesouhlasím.
Třeba, že je nutné mít televizi 50" či větší. To snad opravdu jenom do nepanelákové obývákohaly s dlouhým odstupem od TV a při zajištění trvalého přísunu kvalitního signálu a vysílání.
Jakmile se ze 3/4 budou sledovat programy z PAL systému, divák na 50" televizi hořce zapláče.

Podobné se zvukem. Prakticky všechny dabované filmy jsou ze zvukem 2.0 s ořezanými efekty, bohužel. Pokud neumí tvoje rodina jazyky jako rodina Antonínova, zapláčeš podruhé.

A že nejlepší LCD je SONY, to už bych netvrdil vůbec :-)

Antonín má teoretickou pravdu, ty se řiď svým rozumem. Na Tv freak jsem četl dlouhou diskuzi na nákup špičkové řady televizí Philips. Bylo tam slyšet i dost nářků a rozčarování právě při tom běžném koukání.
uživatel
Nervoš
23.06.2008, 20:40.49

Mravec napsal:
"CRT TV ... 720×576 = 414.720 bodů"

A jak jste přišel na to, že CRT TV má takovýhle rastr? To je pěkná demagogie a nesmysl. Rastr CRT stínítka je dán zcela odlišnými požadavky a nemá pranic společného s normou DVD Video, kterou tu do této problematiky naprosto irelevantně mísíte.
uživatel
Musil
23.06.2008, 20:45.09

@Jaivan

To jsem napsal jenom pro orientaci. Je celkem jedno jestli je ten rastr 720x480 nebo jak se to zrovna výrobci hodí. Těžko má asi nějaká CRT televize větší rastr, protože by to postrádalo smysl.
uživatel
mravenec
23.06.2008, 20:52.51

Tak nepište nic,o čem nejste přesvědčen, že je pravdivé tvrzení. Zbytečně tak uvádíte v omyl mnohé neznalé.
Nejde vůbec o to, co se komu hodí, ale co je schopno akceptovat lidské oko (tyčinky) na běžnou pozorovací vzdálenost.
uživatel
Musil
23.06.2008, 22:23.58

nepisete tu o datovom toku, ktory je velmi dolezity !!!

bol som na jednej prednaske ohladom HD kde bolo povedane, ze obraz po komprimacii je pri 720p lepsi ako pri 1080i, nehovoriac o mensom datovom toku a tym uspore peniazkov pre vysielatela
uživatel
mjamriska
23.06.2008, 22:35.35

To by me jenom zajimalo kde zije antonin kdyz pohrda panelaky? Nezijes nekde na intru?
uživatel
amateur12
23.06.2008, 22:39.25

tOTIZ ME PRIJDE ANTONIN JAKO NAKY ZAPALENY STUDENTICEK CO NIC NEMA ALE JEHO VELKY KONICEK JSOU NASTUDOVANE PREHLEDY TECHNICKE :fuming:
uživatel
amateur12
23.06.2008, 22:42.20

A mě připadá amateur12 jako takový kecka s rukou v rudých trenýrkách. I když připouštím, že v barvě těch trenýrek se mohu plést.
uživatel
Musil
24.06.2008, 01:01.57

musil,antonin je tvuj pondelni ci sobotni nick?
uživatel
amateur12
24.06.2008, 07:40.29

Mám pocit,že

se Antonín snaží vnucovat svůj názor,byť to dělá celkem ohleduplně.Každý kdo dnes koupí lcd nebo plazmu může za 1-2 roky nadávat,ale při tempu vývoje to je normální,to by nikdo nic nekoupil a jenom čekal.
uživatel
spyko
24.06.2008, 08:03.14

Nevím jestli to všem zájemcům o HD dochází, ale stávající HD programy prostě jen běží v EMU nebo na Diablu, takže se dá očekávat velká tma... a ty volné HD jsou o ničem.
Přístup českých providerů k HD je otřesný, takže skutečným HD zájemcům nezbyde nic jiného, než nákup zahraniční pay-tv.
Vidím kolem sebe denně šílenství po HD a nějak mi nedochází, co vlastně chtějí všichni sledovat ?
uživatel
kacenkin
24.06.2008, 09:50.30

Já určitě nechci nikomu nic vnucovat.
Akorát tuhle technologii prakticky používám a z toho plynou některé zkušenosti, kterými se můžete, nebo nemusíte řídit, ale nemůžete je popírat.

1. CRT a rozlišení. Chtěl bych vidět CRT, které ukáže 720x576 bodů. To by mne fakt zajímalo, jak to dokáže, když má prokládaný 313/312 bodů svisle a v tom ještě 26 servisních řádků, kde je třeba teletext... A většinou jsa připojeno přes CVBS PAL normu tak vodorovně 4,43 MHz (tůdle nudle, reálně je o ořezané někde okolo 4Mhz), a 15625 Hz rozklad. Kolik sinusoid tam asi vejde - a to sinusoida má k bodu ještě kus cesty, že. Reálně tak 400x300 bodů a musí to být kvalitní televize. Zkuste si na svém CRT zobrazit 250 svislých modrých čar na červeném pořadí a 200 vodorovných, abyste si udělali obrázek. Takové testovací DVD obsahy na webu jsou (a není taky snad problém si je udělat, ne).

2. 50" je skutečně minimum.
Nebo pak nepotřebujete žádnou televizi (to je taky dobrá volba). Obraz i z onoho DigiTV je na dobré 50" televizi ještě snesitelný a snad aspoň DVD player už není nic výjimečného. ALE HLAVNĚ TADY PÍŠEME O HDTV. Pro tu je 50" naprosto malinké. HDTV umožňuje úhlopříčky okolo 250 cm. Rozhodně nevěřte čtyř-pětinásobkům úhlopříčky ke sledování. To je nesmysl, který nezkušení hlupáčci papouškují už léta.
3. HDready není 1280x720, to je 720p. HDready vlastně není nic. Obvykle se za HDready označují rozlišení mezi 720x576 a 1920x1080. Viděl jsem HDready i na 1024x480...a to je špatně. Většinou to nativní rozlišení HDready bývá 1388x768, nebo 1024x768. Kdybych byl uživatel s DVD, a nějakým prvním přijímačem HD SAT, a neměl dostatek peněz, tak bych určitě za peníze preferoval úhlopříčku, před FullHD. Rozdíl mezi zobrazením HDTV ze satu na 1388x768 a 1920x1080 je mým okem natolik malý, že bych to poznal jenom na dvou stejných a stejně nastavených!! televizích vedle sebe. Ale FullHD bezpochyby je lepší.
4. Co lidi vidí na HD? Je to prostě hezké. Moje osmdesátiletá teta se se mnou kouká na fotbal, jenom proto že je to prostě hezké. Samotné utkání ji nijak netrápí.
5. HD bez karet moc není: skutečným zájemcům ovšem nečiní nijaký problém si třeba SkyUK platit. Kurs libry klesá a SkuUK HD už není o moc dražší, než UPC...

P.S. V paneláku jsem nebydlel nikdy a dá-li pámbu, nikdy nebudu. Rozumím, že tam někdy těžký život někoho zavane, ale zůstat tam, může jenom zcela lenivé stádo. Kdybych tam skončil, tak nebudu uvažovat o televizi, ale o tom, jak pryč.
uživatel
Antonín
24.06.2008, 09:59.18

@antonín
Ad4) super teta!
AdPS) R^ až na to lenivé stádo, většinou to je běh na delší období života a chápu, že se to někomu nemusí podařit a někdo po tom ani nemusí toužit. Jinak to bude v drahé Praze a u nás na vesnici.
Hello
uživatel
Tomik535
24.06.2008, 12:45.35

@Antonin

a co datovy tok ???
uživatel
mjamriska
24.06.2008, 15:24.16

Datový tok vysílání HD ze satelitu tedy 1920x1080i - prokládaně, bývá okolo 8-12Mb/s, je to mpeg4. Asi by stálo za to změřit, kolik je to při fotbale třeba na ORF...neměřil jsem, pokud nezapomenu, tak při semifinále zkusím. Což je tak celkem normální tok.
Běžné domácí kamery ve FullHD tvoří VBR 12Mb/s, poloprofesionální až 17Mb/s. Pro srovnání.
Kažodpádně je to velmi hezké ve výsledku.

2kacenkin: kromě toho ve svém věku unese pytel cementu, luští sudoku, koupila si na jaře nový komp s dvoujádrem, telefonuje přes skype a jezdí po světě. Je jí přesně 79.
uživatel
Antonín
24.06.2008, 15:31.34

Jsem se ptal já, ale to je jedno. :bigeyes: Ten cement je dobrý.. :)))
uživatel
Tomik535
25.06.2008, 01:06.10

prosim antonine never tem bludum ktere vymysli PR odeleniP.S. jde jen o reklamu cili oklamat zakaznika a donutit si zbozi koupit. :bomb:
uživatel
amateur12
25.06.2008, 10:40.33

Já věřím v ledacos, třeba v existenci lidstvu nadřazených myšlenek. Nicméně v oblasti elektrických jevů si vystačím s měřením. A poměrně velmi dobře vím, co píšu.

P.S. Zejména nemám rád, když se hňupi vyjadřují k věcem, o kterých nic neví. A ještě méně, když podobné kreatury nutí mne něco dělat nebo si myslet. Najdi si sobě rovné, trumbero, až prodáš svůj starý satelitní přijímač za 50 Kč, co to řešíš na jiném místě.
uživatel
Antonín
25.06.2008, 22:12.05

Tak jsem to při fotbale zkusil s nahrávkou deseti minut. Je v tom průměrný tok 12,1Mb/s.
uživatel
Antonín