Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

DVB-T jak zesílit a rozbočit na více TV

Dobrý den, po dlouhých zkouškách jsem naladil DVB-T z Černé Hory na kanálech 40, 61 a na jednu TV mě kvalita signálu postačuje (40 - 80 až 100% a 61 - 60 - 70% nekostičkuje vše OK - Sílu signálu to ukazuje kolem 40%). Anténa síto bez zesilovače (zesilovač byl asi pouze do 60 kanálu, protože mě nedokázal naladit kanál 61). Tak jsem ho vymontoval a jede 40 kanál s menší kvalitou, ale jede také 61 kanál, na 1 tv OK. Potřeoval bych radu jak zesílit a jak rozbočit na 3 TV. Popřípadě jaké komponenty koupit. Nějaký předzesilovač, popřípadě vyměnit anténu? Ještě jsem zkoušel anténu P - 2845 bez zesilovače a tou byly výsledky horčí než sítem, také v návodu uvádějí, že je pouze do 60 kanálu. Předem děkuji za jakoukoliv radu. :bigeyes: Jinak mám doma rozbočovače TEROZ a když jsem to zkoušel, tak 40 šela a 60 nestačila.

Satelit amatér

Pacanda
Registrace: 1/2006
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 28
Odpověď v diskusním vlákně

RE: DVB-T jak zesílit a rozbočit na více TV

Taky jsem měl problém se sílou signalu po rozbočení a pomohl mi aktivní rozbočovač:rozbočovač s napájením a uvnitř nějaký zesilovač). Nevím přesně typ, nejsem teď doma abych se podíval, ale zkus google.

Zdeněk
Registrace: 4/2005

Myslíš něco takovéhleho?

http://www.eltasat.cz/prislusenstvi/aktivni-rozbocovac-3x-vystup-424x

Bude to pravé? Nebo volit předzesilovač, zesilovač nebo tenhle aktivní rozbočovač? Dík za rady

Satelit amatér

Pacanda

takže polské síto? no to je kvalita sama o sobě. V prvé řadě by to chtělo zvolit takovou anténu, na kterou budou všechny parametry co nejlepší, protože to co máš může bejt dost nestabilní. :lookaround:

Nejsem montér, nejsem prodejce, jsem jen Emil Držkatý

eemil
Registrace: 12/2006

Klidně koupím dobou anténu

Já klidně koupím dobrou odzkoušenou anténu, proto jsem se dotazoval o radu. Dík

Satelit amatér

Pacanda

to Pacanda:
Záleží na tom,kde jste,jestli pro vás není lepší jiný vysílač!
Ale všeobecně platí:
1.Použít kvalitní anténu se ziskem 13dB a více (třeba UHF 91XF,P-43 Triplex,Neo HD atd...)pokud jste na 40km a více!
2.Použít kvalitní koaxiální svody.S dobrým stíněním a malým útlumem (útlum se udává na daných frekvencích na 100 m).
Pro laika prostě Satelitní a ne TV za 2,50 Kč za metr!
Zpravidla kabely udělají největší paseku, hned po špatné volbě zesilovače!
3.Pokud máte externí set.boxy,tak je můžete propojit do série a tím vypustíte rozbočovač-útlum!RF in-RF out.
Pak by ani zesilovač nemusel být potřeba!
4.Jestliže jsou vestavěné,tak signál rozbočit musíte a zesilovači se asi nevyhnete!
Pak tedy zvolit takový,co má na vstupu potlačení CDMA,bude pro pásmo UHF,se zesílením cca 18dB(hlavně ne TURBO,aktivní rozbočovače a podobné k.r.a.v.i.ny) s šumem kolem 1dB,ten budete napájet Stabilizovaným adaptérem!
Asi zjednodušeně takto! :)
Pokud však nechcete laborovat,raději zvolte místního anténáře,ten už bude vědět co a jak.Nejenže vám ušetří čas,ale zpravidla i nervy,že to zase kostičkuje. ;)

Hezké dny, nerušený a funkční příjem bez výpadků :-)

Delta1
Registrace: 6/2007

Dík za radu.

Jo jo jsem vzdušnou čarou tak asi 40 Km od Černé Hory a taky od Hradce Králové, tak to pak až se dostanu na střechu vyzkouším na obě strany. Jinak na to sejto mě to jde na noťasu, mám AverMedia hybrid volar. Tam jde o to, že to potřebuji no spíš manželka ještě na jednu a pak ještě na jednu nezávislou TV. Jinak to chytám na tohle sejto, ale bez zesilovače. Jinak díkes za rady.

Satelit amatér

Pacanda

Tak jaké zesílení?

http://www.eltasat.cz/prislusenstvi/predzesilovac-uhf-26db-prubezny nebo http://www.eltasat.cz/prislusenstvi/zesilovac-k21-69-30db-na-f-konektory-453x nebohttp://www.eltasat.cz/zesilovace/zesilovac-prubezny-21db

Satelit amatér

Pacanda

Tak třeba já používám tento
http://www.eltasat.cz/zesilovace/sirokopasmovy-zesilovac-bn4212-18db
a následně to mám rozvedený do 3 televizí, 2 rekordérů a 2 počítačů :lookaround:

eemil

A jak daleko máš vysílač a jakou anténu?

Satelit amatér

Pacanda

otoč to na krásné,je to nižších kanálech,ale jen 2 multipexy

pierrepetr
Registrace: 5/2006

jako jak mám daleko vysílač a jakou anténu je celkem fuk, za anténou mám tento zesilovač, aby mi ten signál došel dostatečně silnej i přes všechny rozbočovače až do poslední televize, takže v tvojem případě ti ten signál nezlepší, ale pomůže aby zůstal sledovatelnej i po rozbočení. Ale pokud ti to pomůže, tak anténu mám
http://www.tipa.eu/cz/antena-2169ud-logaritmicko-periodicka-emme-esse/d-85987/
protože silnější nepotřebuju, jelikož vysílač je vzdálen pouze 10km :lookaround:

eemil

... ale pokud bych chtěl dělat pokusy, tak bych možná zkusil něco takovýho
http://www.tipa.eu/cz/antena-45tlsc-super-dvb-t-emme-esse/d-88011/
ale je to jen takový plácnutí, protože neznám příjmové podmínky
:lookaround:

eemil

Tu tvojí jsem měl půjčenou a byla poměrně horší než sejto co mám - bez zesilovače. Tu druhou bych vyzkoušet mohl. Dík za rady jen mám strach někde jsem se dočetl, že zesilovač zesílí i šumy, že je lepší předzesilovač. Možná to říkali v TV

Satelit amatér

Pacanda

o co satelit,už to šlape?

pierrepetr
Registrace: 5/2006

Nenormální rodina!!!

pierrepetr - bohužel nejede a trhá se obraz. Bída co? Když ti řeknu, že mají naši doma DIGI TV na 2 TV, Mamce to nestačí a má ještě SKYLINK na dvě TV jeden přístroj se dvěma tunery. A já mám nahoře jen jednu TV na Ferdu a ten nejde, tak chci ještě notebook na DVB-T a ještě připravit na dvě TV, aby jsem měl klid od těch všech seriálů.

Satelit amatér

Pacanda

nevím kde všude jsou seriály ale na tohle si myslím stačí DVB-T no ale proti gustu žádnej dišputát , ještě ti chybí
júpísí!

tonek
Registrace: 1/2009

Mně se pro tyhle rozvody osvědčila kombinace:
anténa:
http://www.kdigi.cz/x2360-1-dvb-t-triax-digi-343
kabel:
http://www.kdigi.cz/x252-1-cavel-sat-703-b
k tomu zesilovače buď:
http://www.kdigi.cz/x2355-2-sirokopasmovy-zesilovac-da-181
mam odzkoušeno napájení z STB při napětí 4,8 V (zisk 13,2 dB), udělal jsem si na něm malé měření při různých napájeních, můžu poslat
pokud bys potřeboval silnější tak určitě:
http://www.kdigi.cz/x2363-2-triax-ifb-405
+ nějaký pasivní rozbočovač .
Tohle mi zatim funguje a lidi jsou spokojený. V aktivní rozbočovače důvěru nemam.

Squere
Registrace: 9/2010

teoreticky by to na to co navrhuje Squere mohlo taky chodit, ten zesilovač bych raději zvolil ten s vlastním napájením. Kvalita rozbočovačů je taky různá, volil bych nějakej kvalitnější na Fka :lookaround:

eemil

No já nevím, mě by teda nestačila kvalita signálu jenom na nějakých 60% .... asi jsem náročný ale pod 97% teda nejdu :8) Když se zvolí správnej pásmovej zesilovač, tak můžeš klidně použít i pasivní hybrid rozbočovač (iVo, Teroz -klidně i 2 za ssebe) jenže musíš mít rezervu ... a né to zase přehnat - to jde taky potom do hájíčka zeleného. Aspoň průměrná anténa je základ. Husté plzeňské, Logáro, atd. to je minimum. Polskej levnej šunt moc práce neudělá, navíc se stejně brzy rozpadne kvůli moc použitého plastu. Jinak to chce pracovat nejlépe s nějakým měřákem. Dělat to poslepu je dost o ničem. Leda si ty zesilovače ponakoupit vícero a postupně je vyzkoušet. :8) (12dB, 16dB, 22dB) širokopásmový bych nekupoval vůbec - kor do města. A vše samozřejmě na satelitní F-konektory. Rozhodně se to vyplatí. :8) Aktivní rozbočovač je širokopásmový mírný zesilovač pokud vím.

Violista
Registrace: 7/2007

Chlapci děkuji za rady!!!

Ještě dnes jsem to zkoušel a na jednu TV to není problém na to sejto chytnu na 100% jak mux 1 tak mux 2 z Černé Hory. No uvidím co a jak. Ještě jednou moc dík.

Satelit amatér

Pacanda

Ještě něco.

Prosím - Squere a na kolik TV ti to takhle chodí? Zesilovač blízko antény před rozbočovač, že? Jinak síla by měla být celkem slušná, když kvalita je 100%. Co je důležitější u DVB-T síla signálu nebo kvalita? Někde jsem četl, že kvalita. Jinak na Černou Horu to mám 37 KM vzdušnou čarou a lidé u nás chytali Černé Hory i analog, vlastně i z Krásného, ale ten je 87 Km, to bych pak mohl zkusit až v březnu zesílí z Krásného na 100% výkon.

Satelit amatér

Pacanda

Podle mne se nedá říct, jestli je důležitější kvalita nebo síla signálu. Pokud nebudeš chytat kvalitní signál, tak ti síla nepomůže a bude si obraz kostičkovat a obráceně. Kvalita signálu je však závislá na síle. Proto je v první řadě důležitá kvalitní anténa. Z praxe: byl sem pozvanej na jeden barák, kde jim dělal instalaci nějaký šoumen. Na kopci (pár bytů), celkem slušná viditelnost jak na Votice tak i na Kleť, použitá byla log-per LP45F, anténa byla nasměrovaná na Kleť, ale tím pádem byly Votice v zádech, použitý byl širokopásmový zesilovač. Lidi samozdřejmě naladili jak Kleť tak i Votice, jenomže, signál na Voticích byl dobrý, ale kvalita byla bídná :-) takže lidi naladili něco z Votic a něco z Kletě. Pak křičeli, že jim jde Nova a Prima jim občas kostičkuje :-D.
Sílu signálu běžně chytám okolo 50 - 60 dB kvalita většinou okolo 1 až 5 x 10e-5. Jak kde. Kvalitním zesilvačem se nechá zlepšit i kvalita. U tebe by to chtělo, aby někdo změřil signál přesně. Aby se nechalo spočítat co ti tam bude stačit za zesilovač. Počítej útlum kabelu do 2 dB/10m při 862 MHz, rozbočovač 3x okolo 6 dB/ větev, ta IFB 405 má od 15 - 25 dB, takže si myslim že by to mělo být ok.

Squere

Díkes.

No já jsem taky takovej šoumen porát mám něco v nepořádku. Zkusím, to a uvidíme s jakou se potážu. Ještě se optám jednoho co to taky montuje, ale v něj moc důvěru nemám. Dík moc a pokud pokus dopadne KO, tak nadávat nebudu, zase se budu tady dotazovat. :)))

Satelit amatér

Pacanda

Squere

no něco podobnýho se děje u známého, z důvodu poje*bání společné antény převedením satelitu na analog to vyřešil nákupen nějaké malé venkovní anténky se zesilovačem, prdnul ji na okno a krom Kletě mu to naskenuje i Javořici a pak v tom má bordel a to z Javořice mu vypadává. :laughing:

eemil

to pacanda: jasný ptej se, za to nic nedáš....alespoň tady :-)

to eemil: tak to doporučuji prostě neskenovat a hledat po kanálech. javořice má 33., 35. a 30. kanál tak ať se jim vyhne a ladí jen ručně, pokud to jeho STB podporuje :-)a je to i rychlejší R^

Squere
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 28

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra