Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Technika

Reproduktory

Dobrý den, sice to sem až tak moc nepatří, ale chtěl jsem se zeptat jestli je možné vyměnit u domácího kina pření pravý a levý reproduktor který má impedanci 4 ohm za repráky s impedancí 6 ohm. Domácí kino už používám akorát pro lepší zvuk z TV. Ty 6 ohm. repráky mají dva reproduktory a jsou od věže, která se už léta povaluje ve sklepě. Jak kino, tak i věž je značky Philips a ani od jednoho už nemám žádný doklad.

Jackass
Registrace: 9/2008
Stránka: 1 [ 2 ] 3
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 55
Odpověď v diskusním vlákně

homko

K systému D.M.K.,je na kulové na satelitní repro napojit: dvou a tří pásmové repro-bedny, ať to je 2+1, nebo 5+1, hrát to bude, ale podřadně. To snad kolega Saxon ví - je to taky technik zvuk. aparatur.

CES
Registrace: 4/2007

RE: Reproduktory

moc pekne popísané. Na každom zosiľňovači je na zadnej strane napísané. Od - do. v prípade domáceho kina je to štandard od 6 do 16 ohmov. Každý jednotlivý kanál,má svoj vlastný zosilňovač a teda aj svoj vlastný odpor. Domáce kino je nejaký divný šmejd . Ten svoj som dal špičkovému amaterovi aby mi prerobil korekcie. Výsledok : nedá sa ,je to dané softwerom.
A ak už sa mám vrátiť do dávnej minulosti , zosilňovače dvojkanálové,pre domáce použitie s odporom od 2 - do 16 ohmov robila firma Pioneer.
Dobrý zosiňovač by mal mať minimálny základ 8 ohmov . od nula do neviem koľko ,treba kŕmiť tárajov a drístajov.

vusolo 4 K . blackhole 3.0.8.

oneeeee
Registrace: 10/2005

oneeeee

Souhlas,ten efekt reprodukce 5+1 je na palici a za hodinu z toho zblbnem. Já to testoval už z dob qaurta 4+0 na FM a vrátil jsem se k 2+0 a 2+1 a je to pohodovej a klidnější zážitek z muziky nebo filmu. R^ :)

CES

Jen na upřesnění výrazů, žádný zesilovač nemá odpor 8 Ohm, nebo podobně. Ty impedance u zesilovačů znamenají minimální zatěžovací impedanci, kterou lze připojit na výstup koncového stupně. Prostě a jednoduše, když je na zadní stěně zesilovače napsáno 4Ohm, tak můžete zapojit reproboxy 4Ohm, nebo 8Ohm, nebo i s větší. Nižší impedance znamená podle Ohmová zákona při stejném napětí větší proud v el. obvodu a koncové tranzistory taky nemusejí takový proud vydržet/především v hlasitějším provozu.../. Moderní zesilovače s diskrétními prvky na výstupu zvládají i dvouohmovou zátěž, neni to nic zvláštního.
I obyčejné koncové zesilovače v autorádiích pracují v takových podmínkách. Tam je k dispozici palubní napětí jen 12V,tak se to řeší tak, že každý výstup na dva koncové stupně které jsou buzeny navzájem v protifázi do společné zátěže/můstkový provoz/. I zde je minimální impedance 4Ohm.
Takže si spočítejte: jaký bude vysledný výkon v takovém to režimu, když budem počítat, že každý koncový stupeň je schopen dodat na výstup napětí 6V sin. a impedance zátěže bude 4Ohmy a v obyčejném provozu bude tedy výkon 9W, kolik bude výstupní výkon při stejných hodnotách v můstovém provozu?

Dokonce se vyrábějí i profesionální koncové zesilovače s činností po jednohmové zátěže. To nalézá uplatnění především v touringových aplikacích, kde se krmí několik paralelně spojených sestav najednou.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

forCES

to neni pravda, jakej efekt??

Tak si neviděl a neslyšel pořádnej koncert v multikanálu.
Pusť si koncert Petera Gabriela - Growinp Up a pak posuzuj...

Jurský park je taky pěkně udělanej, i když je to sci-fi.

On Air!

Saxon

CES.

Niet nad klasiku.Ja som sa tiež vrátil ku klasike Akai am 67 . Má však tri digitálne vstupy a to je super.
http://oneeeee1.webovastranka.sk/image/index/

oneeeee

homko

Pletou se tady pojmy s dojmy. Je rozdíl v termínech satelitní bedna a Full-Range bedna. Kmitočtovou výhybku musí každá reprobedna, která má více jak jeden měnič pro odlišné kmitočtové pásmo. Jestli si měl doma bednu, kde byl připojený výškáč ke spodnímu měniči kondenzátorem, tak to je v podstatě taky výhybka, ale asi jako je trabant formule...

Pokud jsi měl doma reprobedny, do kterých si připojoval čtyři vodiče /BI-AMP/, tedy každý reproduktor ke svému koncovému zesilovači, pak je to něco jiného.

On Air!

Saxon

https://www.google.sk/search?q=pre+amp&hl=sk&client=firefox-beta&hs=8AH&rls=org.mozilla:sk:official&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=tymtUPzML8PftAaBsYG4Cw&ved=0CC4QsAQ&biw=1348&bih=546

https://www.google.sk/search?q=bi+amp&hl=sk&client=firefox-beta&hs=Hrb&rls=org.mozilla:sk:official&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=6ymtUJ3uJ4eHswaR54A4&ved=0CCoQsAQ&biw=1348&bih=546

oneeeee

Saxone

Kolego, Ty u toho sedíš v OK místě ?? Já ne - já už radši ležím na gauči a hotovo. A potom ještě používám velká sluchátka a spokojenost. To je věc názoru i pohody a ten Ti neberu. Když tak si to dáme v klidu e-mailem. Bude fotbal a tak dnes končím :) R^ :))

CES

forCES

Od rána beru antibiotika kvuli nějaké bakterii, tak pracuju na PC celý den. :)

On Air!

Saxon

tak prajem príjemnú zábavu. ja si dám za teba slivovicu.

oneeeee

Ja ked si chcem muziku vychutnat tak zasadne sedim.
A k nizsej impendancii repro-väcsina koncakov je konstruovana tak,ze sa im nic nestane. Ja dpa môzem priviest do trvaleho skratu kedykolvek-akurat bude velky stratovy vykon na koncovych tranzistoroch,rychlo sa nahreju a vypne mi tepelna ochrana.
Ale pri nizsej impendancii dochadza aj k limitacii signalu a tym k nekvalite. Takze dole nikdy.
A vselijake lacne vezicky a domace kina stoja za prd-max nadsadeny vykon-aj 2*1000 W a vo vnutri 100watove trafo! A o zvuku ani nehovorim.

Kasr
Registrace: 8/2008

Pamatuji si na doby, kdy se prodávaly drahé IO Sanyo /STK.../, které byli doporučovány jen pro zátěž 8Ohm. Několikrát se stalo, že když si někdo nedal říct a připojil 4 ohmovou reprobednu, tak ho spálil.
DPA jsem si dělal doma taky, měl jsem tu nejslabší verzi /100W/, nechal jsem si poslat jen dvě čisté DSP. ;)
Ve škole na praxi v navijárně jsem si dělal trafo.

On Air!

Saxon

DPA 110 to byl, tenkrát jsme to mastili se strejdou.

On Air!

Saxon

Vidím, že sa to zvrhlo niekam inam. Pôvodný dotaz bol na pripojenie reprobední (teda asi s viacerími meničmi a výhybkou) na domáce kino. A to som mu nedoporučoval.

VU+Uno 4K SE; Panasonic 49FX700; DIGI Slovakia

homko
Registrace: 11/2009

je zábavné číst názory a rady satelitních odborníků,tragedie

vladnaico
Registrace: 5/2008

homko

A myslis,ze si mal pravdu-ze satelity hraju stredovysky neznamena, ze ked da lepsie repro tak nic neziska-smejdy satelity väcsinou maju na ho.. nevyrovmanu frekvencnu a impendancnu charakteristiku, plastove bednicky dokazu rezonovat aj pri vyssich frekvenciach.
A ze u lacnych domacich kin su repraky niejak super zladene?! Urcite nie!
A s tou impendanciou co si pisal-ani nespominam.

Kasr

Kasr

Asi si nepochopil. Kvalitnejšie repro je výborné pri klasickom zosilňovači. Ale pri domácom kine, kde každý výstup na repro má svoj zosilňovač a prenášaná frekvencia je odladená filtrom, zbytočne tam bude dávať lepšie bedne, pretože tie obsahujú takisto filtre(výhybku) ale ladené na iné prenášané pásmo. A nespomínam si, že by sme sa bavili o lacných domácich kinách.

VU+Uno 4K SE; Panasonic 49FX700; DIGI Slovakia

homko
Registrace: 11/2009

a proto doporuceni....vymenit vse....yamahu 5.1.....repraky KEF R^

1+13+19+23+28

keff
Registrace: 6/2010

Saxon

tady nemohu souhlasit,STK... mají ochranu proti přetížení a zkratu,mám je dodnes,dokonce jsem už dávno pro jednoho kamaráda potřeboval ,kvůli pojištění zničit tento nezmar,nepomohlo ani blesky od šroubováku zkraty různé,prostě nic,nakonec pomohlo větší napájení,pak si dal říct a umřel

pierrepetr
Registrace: 5/2006

Vím tutově, ze ne všechny STK měli vStupni ochranu proti přetížení a zkratu. Někde mamv subliku modre amaro, které bylo věnováno pravé těmto obvodům, tam ho budu mít jeste zakrouzkovaneho. Pamatuji si, ze to byl model s uváděným výkonem 105W/8ohm. Zátěž se nepripojovala proti zemi, takže mustkovy režim. Stal přes petikilo.

On Air!

Saxon

Bolo ich viac-s ochranou aj bez-mam tiez to amaro, len sa mi nechce hladat.

Kasr

Měl jsem pochopitelně na mysli výstupní ochranu. Překlep.

On Air!

Saxon

Saxon 21.11.2012, 20:04.18

No toť je spravne napísané, stymto suhlasím, len musim dodať, že každé kvalitné zosilovače maju odpojovacie relé proti preťaženiu koncáka , skrátka prekročíš limit relé odpoji koncák, takže do skratu nemože dojsť, teda ak by aj pripojil niečo z 2 ohmami (myslím tím zámerne vytvoriť preťaženie) napr. tak pri vybudení zosilovača to bude furt vypinať ak to pojde do skratu.
Ak by tam pripol niečo napr. zo 16 Ohmami, tak jedine nedosiahne požadovany vykon a kvalitu, ale vtomto prípade nič neodpáli.

PISTOK153
Registrace: 11/2010

Jsou i kvalitní zesilovače, které výstupní relé nemají a ochrana reproduktorů se řeší jinak. Tyhle mech. kontakty totiž zvyšují výstupní impedanci koncového stupně a tím zhoršují činitel tlumení/Damping Faktor/.
Především u zesilovačů pro basové sekce.

On Air!

Saxon
Stránka: 1 [ 2 ] 3
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 55

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra