Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
22.10.2007, 11:26.12

rychlost analog - digitál

Zdravím všechny. Zajímá mě jedna věc. Naši mají v obýváku ještě analogové vysílání a já v pokoji digitální. Když jsem stám mezi těmi pokoji, kde byly puštěny televize na shodném kanálu, tak vysílání digitálu bylo jakoby pomalejší zhruba o sekundu až dvě. Čím to je, že analog je v předstihu před digitálem? Díky moc.
uživatel
schalker
22.10.2007, 11:29.50

RE: rychlost analog - digitál

Odhaduji to tak, že digitální signál se ne vysílač přenáší přes družici a právě vzdálenost, kterou musí signál překonat, zpusobuje toto zpoždění.
Nejsem si tímto jist, tak mne kdyžtak opravte.
uživatel
colombo
22.10.2007, 11:35.12

U digitálu se ukládá "obraz" do paměti, až je buffer plný, pak se "přehrává". (Velmi, ale opravdu velmi jednoduše řečeno.)
uživatel
Shadow
22.10.2007, 12:04.11

ale colombo má podle mě taky pravdu !
uživatel
Tondach
22.10.2007, 12:06.22

zapoměl jsem dopsat, pokud jde o satelitní digitální příjem.
uživatel
Tondach
22.10.2007, 12:26.23

Ten můj příspěvek byl myšlen jako plus !!! Neříkal jsem, jestli má někdo pravdu nebo ne !!! Logicky, cesta tam a zpět něco zabere, o tom není pochyb.
uživatel
Shadow
22.10.2007, 13:01.20

Přesněji řečeno, doba signálu na družici a zpět zabere asi 1/3s a zbytek času (třeba i 2s) zabere zpracování příjímačem. (Doba "zpracování" signálu na družici je zanedbatelná).
uživatel
Shadow
22.10.2007, 13:17.51

taky doba zpracování na uplinku
uživatel
pierrepetr
22.10.2007, 13:19.19

Mezi vyzářením signálu na uplinku, přenosem na družici a příjmem signálu na vstupu LNB uplyne zhruba 250 ms. Předtím/(potom) se však informace (de)kóduje, (de)multiplexuje a (de)moduluje. To si taky vezme nějaký čas. Takže pozorovatelné zpoždění oproti analogovému příjmu může být i více, než 1 s...
uživatel
Dusan
22.10.2007, 13:24.40

Jak veliký je ten "buffer" v tom přijímači, jak to zpracová pro řádově vteřiny? Ó, to musí být samec.
uživatel
Antonín
22.10.2007, 13:43.21

Mbitů/secMPEG II transfer..., buffer pro FEC a DEMUX ... Má cenu ti to vysvětlovat?
uživatel
Shadow
22.10.2007, 14:19.55

Nemá, protože já vím, jak dlouhý je třeba rámec pro FEC.
uživatel
Antonín
22.10.2007, 15:40.12

a zistil som ale tiez zpozdenie na DIGI oproti SKY LINKU ci CZECHLINKU a tie su ale oba digital ,tak cim to je?
uživatel
Duzu
22.10.2007, 15:59.50

To zpoždění, je způsobeno především zpracováním signálu pro pro distribuci signálu na družici.Nějaká vzdálenost na družici je přece hovadina - signál se přeci éterem šíří rychlostí světla,ne?Některé analogové vysílače dostávají signál z vys. studia po metalickém vedení nebo modulačními vf trasami/1,6GHz/ a tam je zpoždění minimální,ale většina z nich to už bere ze satelitu/DVB-S/.Zajděte si například na den otevřených dveří na Vynohradskou 12, nebo na Kavky a tam to dostanete i s obrázky.Dusan to má srovnané!
uživatel
Saxon
22.10.2007, 18:00.49

to Duzu

Protože zdroj signálu pro DIGI TV je asi ten Sky Link a CS Link
uživatel
Standa2
22.10.2007, 23:32.55

schalker

Jsou to zajímavé úvahy, ale všichni jste popozapoměli, že pisatel "schalker" jasně napsal, že byl mezi dvěma pokoji, kde hrály dvě TV. Otázkou je, ke které telce byl blíže, zda k té, jenž je v analogu, nebo té, jenž je v digi. I kažďoulinkatý milimetříček je důležitý pro určení chyby ve vysílání. Jedinou možnou opravou je, vyzjistit, která z tv je přesná - možno přes "přesný čas". Když bude zdroj závady objasněn a určen původce onoho prodnení, je důležité se přibližovat (nenápadně) tou přesnou telkou k té opužďující a až budou těsně vedle sebe a i tak bude slyšitelné, že se stále opakuje problém, je nutné učinit rázné řešení- vypne se opožďující tv. Po 47 minutách se opět zapne a pokud i nadále bude telka stávkovat, je zde jen jedno východisko z téhle šlamastiky :O Dej obě telky za sebe s tím, že první musí být ta přesná a druhá ta opožďující a hle! Je zde první prototip ozvěnového sledování televizního vysílání. R^ R^ ;P
uživatel
satelit
23.10.2007, 06:48.00

@Saxon

Nevím, jak to máš ty srovnané. Navrhnu ministerstvu školství předělat osnovy, a děti, možná i tvé budu učit, že rychlost signálu je zanedbatelná, protože se síří rychlostí světla. Zeptej se dětí, jak dlouho trvá signálu překonat vzdálenost zhruba 36000+36000 km při c=300000km*s-1 :O
uživatel
Shadow
23.10.2007, 08:18.04

@Shadow

Nevím o co se snažíš,tak ani nebudu reagovat.Zpoždění signálu přes satelit je oproti reálu kolem 3,3 sec a zde je 240 milisekund nepodstatná doba.Doufám, že mé děti takovýto "měsíček" nikdy nic učit nebude.
uživatel
Saxon
23.10.2007, 08:48.12

Porovnejte radia

Např. ze satelitního příjmu CS Linku, Sky Linku, ORF paketu a z pozemního VKV (FM) příjmu. Vždycky jsou z pozemních vysílačů "napřed"
uživatel
Standa2
23.10.2007, 09:17.08

@Standa

Přesně to jsem měl na mysli.Např FM vysílač CRO1 v Praze má distribuci po vf trase,ale třeba FM vysílač CRO1 na Kleti/CB/ má modulaci Z CS-Linku.
uživatel
Saxon
23.10.2007, 15:04.09

Sranda musí být - né, protože takto položený dotaz - viz prvotní zadání, zavání určitou IQ-ostí. Je to stejné, jako by se kdosi na Foru aut ptal, proč (třeba) AUDI je rychlejší v odpichu, než-li Trabant super turbo s podporou N2!
uživatel
satelit
23.10.2007, 20:51.19

Sranda taky, ale hlavně že si rozumíme. 1/3s doba pro signál na sat a zpět, zbytek do 2 až 3s zpracování....
uživatel
Shadow