Quantcast

Al Jazeera Balkans od listopadu

| redakce | tisk

V listopadu plánuje zahájit celodenní vysílání regionální verze katarské zpravodajské televize Al Jazeera Balkans (Al Džazíra Balkán). V současné době již probíhají technické testy.

Al Jazeera Balkans buduje síť vlastních korespondentů na území bývalé Jugoslávie - v Bělehradu, Záhřebu a Skopje, dále v Podgorici, Prištině, Mostar a Banja Luka, dále ve Washingtonu, Londýně, Bruselu, Berlíně, Vídni, Moskvě, Istanbulu, Jeruzalému a Pekingu. Celkem bude dodávat zpravodajství 65 zahraničních korespondentů.

Televize má v současné době 65 zaměstnanců, v příštím roce se tým rozšíří na 170 zaměstnanců.

Al Jazeera Balkans (ALB) bude k dispozici prostřednictvím pozemních vysílačů, kde vysílal kanál NTV99, dále také na satelitu, v kabelových a IPTV sítích. Program bude šířen přes satelit Eutelsat na pozici 16°E a v budoucnu také i přes družici Türksat.

AJB plánuje vysílat 6 hodin původních programů denně, zbytek vysílacího času vyplní Al Jazeera v anglickém jazyce, některé reprízy pořadů a dokumentární filmy různých žánrů.

Televize bude vysílat z jednoho z nejmodernějších studií a sídlit bude v Bosně a Hercegovině. Nebude to velká ale ani malá televize, která bude využívat plochu 1.400 m2 BBI centra, z toho zhruba 300 m2 využije TV studio. Celý program stanice bude vyráběn ve vysokém rozlišení a bude tak první televizí na Balkáně pracující s HD obsahem.

Al Jazeera je v současné době významným provozovatelem televizních kanálů - vlastní přes 20 sportovních stanic a je největší a nejvlivnější televizí v arabském světě, Al Jazeera English je nejúspěšnější zpravodajský kanál. Dále provozovatel vlastní dokumentární a dětský kanál. K 1. listopadu chce vysílatel spustit tureckou verzi Al Jazeera.

zdroj: teve.ba





Reklama




Vybrané články