Quantcast

Jarní novinky v programové nabídce České televize

| redakce | tisk

Sbohem soudruzi, Chodníky slávy, Kennedyové a Den D jsou nové cykly, které Česká televize zařazuje v příštích týdnech do vysílání programů ČT1 a ČT2.

Už dnes 11. dubna od 20:00 hodin uvede Dvojka první ze šesti dílů dokumentárního cyklu o rozpadu komunismu Sbohem soudruzi, který vznikl v koprodukci České televize.
Sbohem soudruzi - od 11. dubna na ČT2 vždy ve středu od 20:00 hod.

Sbohem soudruzi je šestidílná dokumentární evropská sága, která mapuje situaci před rozpadem celosvětového socialistického režimu. První film cyklu je příznačně nazván Vítězství. Každý díl cyklu začíná stejně - fiktivním rozhovorem otce, kterému bylo v roce rozpadu SSSR (1991) třiatřicet let, a dcery Gagariny, studentky historie, která vyrůstala s matkou v cizině. Otec nostalgicky vzpomíná na ideologii socialismu, zatímco dcera touží uvádět věci na pravou míru, aby se nezapomnělo. Zároveň chce vědět, jak je možné, že největší světové impérium všech dob - se všemi svými satelity, armádami a bezpečnostními složkami - se vzdalo bez jediného výstřelu. Proč a jak k tomu došlo? První díl rekapituluje období od začátku 70. let, připomíná významné události světové politiky, rivalitu dvou světových velmocí, ale zabývá se i margináliemi osobních lidských osudů. Dobu dále, kromě osobních výpovědí a filmových archivů, připomínají přímí aktéři dějinných procesů, například Anatolij Sergejevič Černajev, bývalý autor projevů sovětského vůdce Leonida Brežněva, Andrej Gračev, bývalý předseda Mezinárodního odboru Ústředního výboru strany, ruský spisovatel a laureát Nobelovy ceny za literaturu Alexandr Solženicyn aj. V pátrání po minulosti se Gagarina dostává i k událostem starším - okupaci Československa v roce 1968, k povstání v Polsku začátkem 70. let a podobně. Všechny politické symptomy a události se snaží skloubit do úvahy, pátrající po příčinách pomalu se rozpadajících vazeb mezi SSSR a jeho satelity. Cyklus Sbohem soudruzi (Vítězství, Hrozba, Naděje, Šok, Vzpoura, Kolaps) vznikal v mezinárodní koprodukci několika evropských televizí a nezávislých produkcí. Režisérem byl Andrej Někrasov.

Chodníky slávy - od 16. dubna vždy na ČT2 každé úterý a neděli kolem 22:00 hod.
Chodníky slávy budou každé úterý a neděli na ČT2 nabízet vždy dva filmy s nejvýznamnějšími světovými a českými hereckými legendami. Cyklus navazuje na Velikány filmu, ve kterém Dvojka od ledna 2012 přináší každý týden vždy dva filmy jednoho slavného režiséra. Chodníky slávy rozšíří filmové poznání a přinesou další umělecký zážitek v prime time programu ČT2. Cyklus začne s hercem Linem Venturou a jeho filmy Poslední adresa a Rumový bulvár. Následovat budou Peter O´Toole (Murphyho válka a Můj oblíbený rok) a James Dean (Rebel bez příčiny a Na východ od ráje). Letos ještě diváci uvidí v cyklu dva filmy s Genem Hackmenem, Jackem Nicholsonem, Omarem Sharifem, Alainem Delonem, Sophií Lorenovou, Michaelem Cainem, Russelem Crowem, Nicholasem Cagem, Danielem Day-Lewisem, Bridget Bardotovou, Spencerem Tracym a dalšími. Z českých herců se setkají například s Petrem Čepkem, Rudolfem Hrušínským, Janou Brejchovou nebo Radoslavem Brzobohatým.

Kennedyové - od 2. května vždy ve středu na ČT1 kolem 22:00 hod.
Výpravný americko-kanadský historický seriál z roku 2011, ověnčený čtyřmi cenami EMI, zachycuje v osmi epizodách osudy známé americké rodiny, která se dostala na společenský a mocenský vrchol v USA v druhé polovině 20. století. Za svou angažovanost v politice však zaplatila příliš velkou daň. Jednotlivé díly ukazují zákulisí politiky, rodinné vztahy, účast členů rodiny Kennedyových na událostech novodobé historie, jako byla invaze v Zátoce sviní či kubánská krize, kdy v náporu tehdejší reality příliš zapomínali na své vlastní životy. Silnou stránkou seriálu je skvělá výprava a výborně zvolené herecké typy - Greg Kinnear v úloze prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho či Katie Holmesová jako Jackie Kennedyová. Další role si pod režijním vedením Jona Cassara zahráli Barry Pepper, Tom Wilkinson, Kristin Boothová a Chris Diamantopoulos.

Den D - od 9. května vždy ve středu na ČT1 kolem 21:00 hod.
Česká televize na programu ČT1 odvysílá už čtvrtou řadu třináctidílného populárního vzdělávacího pořadu s prvky reality show Den D, v níž se podnikatelé snaží přesvědčit pětici investorů o svém projektu a získat pro něj peníze. Ve čtvrté řadě posoudí pětice investorů dohromady 63 projektů. Uchazeč musí předem definovat, o jaký objem investice se uchází - podle základního pravidla totiž musí získat alespoň tuto částku, jinak odchází definitivně s prázdnou a v pořadu neuspěl. V průběhu prezentace před televizními kamerami tedy uchazeči mohou investory přesvědčovat o potenciálu svého projektu, mohou smlouvat o výši obchodního podílu či o tom, s kterým nebo se kterými investory, nabízejícími investici, reálně chtějí spolupracovat. Často však investoři odhalují slabá místa prezentovaných projektů a ostrá obchodní debata před kamerami tak televiznímu divákovi odkrývá reálná úskalí světa obchodu či výroby. Jedna epizoda české verze zahrnuje cca 4 delší příběhy (uchazeči získali investici, průběh diskuze byl dramatický atp.) a dále sestřih cca 6 krátkých příběhů (investoři projekt smetli, šlo o absurdní a nerealizovatelný nápad atd.). Investory čtvrté řady Dne D se stali Margareta Křížová (Central Eurapean Advisory Group), Jan Vaňhara (Shipito.cz, INC Paradise, podnikanivusa.com), Michal Hanus (Chenen, usetreno.cz), Petra Rychnovská (ASB Prague) a Michael Rostock Poplar (Venture investors corporate finance) jako jediný pokračuje z předchozí řady.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články