Quantcast

CS Film: Únor bude patřit filmům s Jiřinou Jiráskovou

| redakce | tisk

Dne 7. ledna 2013 utrpěla česká kulturní scéna nenahraditelnou ztrátu. Deset dní před svými narozeninami odešla národem milovaná a obdivovaná, nezapomenutelná herečka Jiřina Jirásková.

CS film však už dlouho před tímto datem připravil program na měsíc únor, který byl věnován právě této malé velké ženě české kultury. Všechna média se předháněla v uvádění nejznámějších filmů s touto herečkou, CS film ale chce přiblížit i její méně známé filmové role, nebo dokonce takové filmy, které by bez obsazení Jiřiny Jiráskové dávno zapadly v tichu a prachu filmových archivů.

1.2.2013 12.00 hod.
uvede CS film povedenou komedii Samorost /1983/, situovanou do oblasti předlistopadového školství. Nadčasový námět podle scénáře Jiřího Blažka si vybral režisér Otakar Fuka, do hlavních rolí obsadil Veroniku Žilkovou a vynikajícího Milana Lasicu, kterému sekunduje další skvělý komik malých rolí, Jiří Císler. A amatérské filmové historiky upozorňujeme, že kromě Jiřiny Jiráskové ve vedlejší roli se zde poprvé na filmovém plátně objevuje Ivana Chýlková.

5.2.2013 22.00 hod.
- psychologický film Bloudění /1965/. Ač film vznikl v roce 1965, kdy se již barva na československých plátnech zcela zabydlela, režisérská dvojice Máša-Čuřík záměrně zvolila materiál černobílý. Pomáhá se tak divákovi lépe vžít do minulých let padesátých, kdy se hlavní hrdina snaží vyrovnat s nelehkým obdobím československé minulosti. Ve filmu se Jiřina Jirásková objevuje po boku svého bývalého manžela Jiřího Pleskota.

10.2.2013 12.00 hod.
světoznámý vynikající filmový počin Na kometě /1970/. Je to poslední film, v jehož titulcích směl být jako scenárista uveden Jan Procházka a zároveň poslední z trikových hraných filmů Karla Zemana, které vizuálně vycházely ze starobylých rytin provázejících romány Julese Verna. A protože v sedmdesátých letech upadla Jiřina Jirásková do nemilosti mocných a nesměla se objevit na filmovém plátně či televizní obrazovce, už zde se na ni dostala „pouze“ role hrnčířovy ženy Ester.

14.2.2013 12.00 hod.
Muka obraznosti /1989/. Přepis Páralova románu, parafráze na Stendhalův román Červený a černý, již vznikal v očekávání rozhodujících společenských změn (premiéry se dočkal až po Listopadu), režie se ujal Vladimír Drha a o hudbu se postaral Karel Svoboda. Filmová kritika se nemůže dohodnout na zařazení do jedné krabičky, proto je u charakteristiky napsáno: drama-poetika-romantika-erotika.

17.2.2013 16.00 hod.
Jak se zbavit Helenky /1967/. Aniž to spisovatelka Ilona Borská tušila, popsala životní peripetie Jiřiny Jiráskové a jejího skoro manžela Vlastimila Brodského v povídce Vdovec po snu a teprve potom povídku nabídla Jiráskové k přečtení. V komedii z rozhlasového prostředí se hlavní mužské role zhostil Václav Voska, jeho partnerku hraje Jiřina Jirásková.

18.2.2013 18.00 hod.
Jedna kočka za druhou /1993/. Režisér František Filip natočil film podle divadelní hry Jiřího Hubače Dům na nebesích, která se na prknech Vinohradského divadla udržela nepřetržitě po sedm let. Nepřekonatelné Jiřině Bohdalové se zajisté vyrovnalo i ostatní osazenstvo dramatu /J. Somr, P. Nárožný, V. Postránecký/, Jiřina Jirásková si zde „střihla“ roli blízkou jejímu naturelu - téměř aristokratickou majitelku vily.

20.2.2013 12.00 hod.
Když v ráji pršelo /1987/. První hraný film režisérky Magdaleny Pivoňkové je přepisem posledního románu spisovatele a scénáristy Jana Otčenáška. Příběh mladých manželů, kteří bojují o splnění svého snu - vybudování horského hotelu v zapadlém koutě Šumavy snímá poetická kamera Emila Sirotka a doplňuje hudba Petra Skoumala. Jiřina Jirásková zde představuje jednu ze starousedlic.

22.2.2013 20.00 hod.
Já, truchlivý Bůh /1969/. Duchaplná, nezaslouženě polozapomenutá komedie vytvořená podle jedné z povídek Milana Kundery Směšné lásky. Autor předlohy si pohlídal i dohled nad scénářem, výběr protagonistů /M. Kopecký, P. Landovský, J. Jirásková/ slibuje nezapomenutelný zážitek.

26.2.2013 18.00 hod.
Po noci den /1955/. Film režiséra Jaroslava Macha Po noci den vznikl v polovině padesátých let a je situován na jihočeskou vesnici. Pracovní tematiku však tentokrát opanovaly ženy-herečky. Marie Glázrová, Marie Vášová, Vlasta Chramostová, Jiřina Jirásková - co více dodat?





Reklama




Vybrané články