Quantcast

Prima ZOOM - historie, příroda, záhady, vesmír u vás doma

| redakce | tisk

Srpen patří rovněž spoustě unikátních premiér na Prima ZOOM. Premiérové tematické bloky vysílá stanice vždy od pondělí do neděle v čase 18.00 - 20.00 hodin a 20.00 - 22.00 hodin:

5. 8. 18.00 - Zaříkávačka goril
Gorilí samec Makumba více než deset let neohroženě vládl džunglím Konga. Jeho život byl nekonečnou bitvou s rivaly, kteří se ho snažili připravit o pomyslnou korunu i skutečnou rodinu. Bránil se jim děsivými ukázkami síly, ale nakonec podlehl. Ne však silnějším gorilím samcům, ale jedné křehké vědkyni. Angelique Todd trvalo celých deset let, než získala Makumbovu důvěru. Tento dokument je neuvěřitelným příběhem o tom, jak se jí podařilo infiltrovat domov gorilí tlupy a odhalit řadu tajemství obklopujících jeden z nejuzavřenějších a nejtajuplnějších zvířecích druhů.

5. 8. 21.00 - V srdci tornáda
Vědecký tým spojí síly s televizním štábem a vyrazí přímo do víru divokého tornáda. Poprvé v historii se jim tak podaří zachytit na kamery, co se děje „uvnitř“, když se příroda rozzuří. Tornáda jsou nejnevyzpytatelnějšími, nejnepředvídatelnějšími a zdaleka nejsilnějšími bouřemi na naší planetě. Ta nejhorší s větry dosahujícími rychlosti až přes 480 km/h jsou schopna způsobit ohromnou ničivou zkázu. Přitom můžou udeřit kdekoliv od Kansasu po Kalkatu. Jenom ve Spojených státech amerických je každý rok průměrně nahlášeno 800 tornád, 80 zabitých a více než 1500 zraněných. Film V srdci tornáda ukáže dosud nevídané záběry natočené přelomovou technikou a nadchne skvělými digitálními efekty. Tahle úžasná honba za adrenalinem je zároveň významným vědeckým pokrokem.

Prima ZOOM - historie, příroda, záhady, vesmír u vás doma
▲ Prima ZOOM - historie, příroda, záhady, vesmír u vás doma

Foto: Evropa ve středověku (Rytíři a turnaje). Uvidíte na Prima ZOOM

6. 8. 20.00 - Evropa ve středověku (Rytíři a turnaje)
Středověk byl doslova dobou temna. Kromě vzácného vosku, který si mohl dovolit jenom málokdo, neexistoval prakticky žádný další zdroj osvětlení. Učenci prosili boha o světlo, aby mohli pokračovat ve svých studiích. „Doba temna“ mezi lety 800 a 1500 ale byla také obdobím objevů a zajímavých událostí, které vydláždily cestu k mnohému z toho, co se lidstvu podařilo dosáhnout v moderním věku. Na tuto veledůležitou epochu vrhá světlo dokumentární seriál Evropa ve středověku. Výsledky experimentálního historického výzkumu vysvětlují dopad, jaký měl středověk na moderní dobu.

7. 8. 18.00 - Kriminál natvrdo (Zařazení)
Dokumentární seriál, který vznikal několik let, proniká do zákulisí amerických vězení s maximální ostrahou. Brutální realita, jež panuje uvnitř, se tak odhaluje přímo před našima očima. Vězni, strážci, dozorci a jejich rodiny figurují v příbězích plných zoufalství a naděje, pravdy a vážných důsledků nejrůznějších (zlo)činů. To všechno je bezpečně uzavřeno v obrovském hradě ze železa, betonu a ostnatého drátu. Kompletní a vyvážený portrét života za mřížemi s názvem Kriminál natvrdo je strhujícím pohledem do nebezpečně násilného prostředí, které má vlastní hierarchii, ekonomii a pravidla a představuje svět sám pro sebe.

Prima ZOOM - historie, příroda, záhady, vesmír u vás doma
▲ Prima ZOOM - historie, příroda, záhady, vesmír u vás doma

Foto: Pravda o morčatech. Uvidíte na Prima ZOOM

7. 8. 21.00 - Pravda o morčatech
Příběh tohoto neuvěřitelně společenského zvířete začíná na oltářích starověkých rituálů a končí v dětských pokojíčcích. Jeho postavení se během dlouhých staletí změnilo z posvátného tvora uctívaného starověkými Inky na pokusného hlodavce. Odlehčený humorný dokument Pravda o morčatech představuje tyto dobře známé mazlíčky také jako divoká zvířata, která se nejvíce cítí doma v horském prostředí And a dalších oblastech Jižní Ameriky. V neposlední řadě odhaluje, proč jsou morčata ideálními pokusnými zvířaty.

9. 8. 20.00 - Království plejtváka obrovského
Srdce plejtváka obrovského je stejně velké jako menší auto. Do jeho tlamy by se pohodlně vlezla celá stovka lidí. Jeho tělo je delší než basketbalové hřiště, váží více než 25 slonů indických dohromady a jeho ocas je stejně velký jako velký bílý žralok. Novorozený plejtvák má zhruba stejnou velikost jako dospělý hroch. A když je plejtvák při chuti, během jediného dne spořádá asi čtyři tuny potravy. Je to největší stvoření, které žije - nebo kdy žilo, na naší planetě. Přesto ho spatřilo jen málo lidí. Nenechte si proto ujít jedinečnou příležitost a vychutnejte si 60 min s plejtvákem obrovským z produkce National Geographic.

10. 8. 18.00 - Pravda o řeckých mýtech, 1. část
Ať už jde o Herkula nebo Oidipa, příběhy z řeckých mýtů, bájí a pověstí pronikly až do našich životů. Staly se inspirací pro mnoho umělců od Botticelliho po Goyu a zdrojem takových děl, jako je Hamlet. Robin Lane Fox v tomto dokumentu odhaluje pravdu o řeckých bájích i bozích a ukazuje, co stálo u jejich vzniku. Robin věří, že muži z ostrova na východ od řecké pevniny v letech 870-790 před naším letopočtem celých osm dekád křižovali Středozemní moře. Krajinu a přírodní útvary, na které během té doby narazili, si vykládali pomocí bájí, jež se cestou dozvěděli od jiných. Robin jde v jejich stopách a zažívá dobrodružnou cestu za Pravdou o řeckých mýtech.

10. 8. 21.00 - Tropická řeka: Oko dravce
Poplašné skřeky se rozléhají celým pralesem. Opice všech druhů se krčí k větvím a trnou hrůzou. Nad jejich hlavami přelétá obrovský dravec, nenuceně se vrhá do korun stromů a loví všechno, co se nestačilo ukrýt. Během jediného náletu dokáže díky hrozivým třinácticentimetrovým pařátům servat nešťastné zvíře z jeho větve. Filmař a biolog Rainer Bergomaz to sleduje se zatajeným dechem. Harpyje pralesní je jedním ze vzácných zvířecích druhů, kvůli kterým se prodral do srdce deštného pralesa v jihoamerické Guyaně. Dravý pták pojmenovaný podle strašidelného tvora z řecké mytologie je jedním z největších a nejsilnějších z padesáti druhů orlů. Zároveň patří k těm nejvzácnějším. V nepropustné džungli ale není jediným fascinujícím zvířetem. Mezi jeho sousedy patří dosud nevídané druhy jako lasicovitá hyrare nebo obří pásovci.

11. 8. 19.00 - Proč mluvíme?
Po celém světě se mluví 6 000 různými jazyky a průměrný člověk řekne za život 370 miliónů slov. Ale odkud a proč se vzala naše schopnost mluvit? Do nové generace lingvistů patří odborníci, kteří hrají tichou poštu na univerzitě v Edinburgu nebo zpívají na akademické půdě ve Vídni. Nechybí ani muž, který natáčel první tři roky života svého vlastního syna, aby na kameru zachytil okamžiky, kdy se učil a nakonec i naučil mluvit. Ti všichni postupně odhalují tajemství toho, jak a proč se u nás vyvinula výjimečná schopnost používat řeč. Zjistěte spolu s nimi, proč mluvíme.

zdroj: FTV Prima





Reklama




Vybrané články