Quantcast

Víno s vůní historie v novém cestopise na ČT2

| redakce | tisk

Co díl, to výlet do jedné vinařské oblasti. Desetidílný cyklus Krajinou vína nabídne památky, historické souvislosti i tipy na výlety. Pořadem provede moderátor a publicista Václav Žmolík v režii Jana Těšitele, který si podobný formát vyzkoušel při natáčení magazínu Bedekr.

První díl se na obrazovkách ČT2 objeví ve čtvrtek 25. dubna ve 21.30 hodin.

V každém dílu putujeme za jednou odrůdou vína, především za tuzemskými novošlechtěnci, a přibližujeme regiony, kde se pěstují,“ zve ke sledování moderátor Václav Žmolík a dodává: „Navštěvujeme památky i různé přírodní unikáty. Cyklus je vlastně inspirací k poučené vinařské turistice. Zajímá nás také, kde se odrůda vzala, jak dlouho se v dané oblasti pěstuje, jakou má chuť a další vlastnosti.“

Václav Žmolík v novém cestopisu Krajinou vína (foto: ČT)
▲ Václav Žmolík v novém cestopisu Krajinou vína (foto: ČT)

Zaujal mě vliv císaře Karla IV. na vinohradnictví na Mělnicku nebo stopy po Římanech u Mikulova,“ vzpomíná na natáčení režisér Jan Těšitel. Hned první díl zve za oblíbenou odrůdou Pálava do stejnojmenného kraje, diváka zavede do šlechtitelských stanic ve Velkých Pavlovicích a v Perné, do vinic a sklepních uliček, na Dívčí hrady i za Věstonickou Venuší do archeoparku v Pavlově. Muškát moravský představí krajinu pod Buchlovem, Rulandské modré vinice na Karlštejně nebo v Kutné hoře, s Ryzlinkem rýnským se tvůrci například vydají do Bzence. „Víno a historie se prostě krásně snoubí,“ zdůrazňuje Žmolík. V pořadu také vystoupí významné osobnosti tuzemského vinařství, dotkne se gastronomie a snoubení vína s pokrmy.

Lidé dnes chtějí vědět víc o minulosti vinohradnictví, o lidech, kteří víno vyrábí. Roste i popularita vinařské turistiky. V televizi chyběl cyklus, který by víno a vinnou révu uchopil skrze historii vybraných odrůd a zároveň byl obrazově barvitým průvodcem po místech, kam tyto odrůdy patří. Bylo tak naprosto logické se tématu chopit a sérii v Brně vytvořit,“ odůvodňuje vznik cyklu jeho kreativní producentka Lucie Kapounová. „S mým štábem jsme chtěli divákům představit krajiny vína v tom nejlepším světle, inspirovat je k výletům a poznávání. Sám jsem si natáčení užil, přestože tempo bylo mnohdy velmi dynamické. Lidé, kteří se točí kolem vína, jsou skvělí. Ať už je to kontaktem s přírodou, tvrdou prací nebo vášní pro vinnou révu. Je opravdu těžké najít mezi nimi někoho, komu chybí pokora. A to je velmi inspirující,“ uzavírá režisér Jan Těšitel.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články