Quantcast

Byl to kůň nebo ne? Napoví dokument na Viasat History

| redakce | tisk

Historický příběh o Trójském koni je jedním z nejslavnějších, jaký kdy byl vyprávěn. Obří dřevěný kůň plný řeckých vojáků byl Trójanům představen jako dar, a ti bez jakéhokoliv podezření spolkli návnadu a zatáhli si koně do města.

Pod pláštíkem tmy Řekové vyklouzli ven z koně, otevřeli brány svým druhům a o pár hodin později skončila mocná Trója v plamenech.

Záhada Trójského koně (foto: Viasat)
▲ Záhada Trójského koně (foto: Viasat)

Výborná a jednoduchá lest, jak napadnout nepřítele „zevnitř“. Poslat své lidi za nepřítelem, aby se tvářili, že jsou přátelé a čekat až získají důvěru protivníka a pak zevnitř účelně škodit, je zdlouhavá aktivita a není nikde zaručeno, že si důvěru člověk vyslouží. Ale upřímně, odmítli byste dárek, kterým vám nepřítel prokazuje úctu? Asi ne. A už vůbec by vás nenapadlo jej hned na místě podrobit důkladnému zkoumání. Zvlášť, když jde o sochu koně s celkem impozantními rozměry.

Lest natolik mocná, že ji v různých podobách využíval kde kdo. My si asi vybavíme neznámější verzi v podobě počítačového viru, který si sami nevědomky zavlečete do počítače a pak se nestačíte divit, stejně jako Trójané.

Samotný příběh Trojského koně se do povědomí lidí dostal díky eposu Ilias řeckého básníka Homéra z 8. až 7. století před naším letopočtem. Od té doby se příběh o trojském koni dočkal mnoha literárních, výtvarných, hudebních i filmových zpracování a při hodinách literatury a dějepisu se s ním seznamují tisíce studentů ročně. Příběh je to natolik zajímavý, fascinující a dobře známý, že vůbec nemáme důvod pochybovat o tom, že by to všechno mohlo být úplně jinak.

Záhada Trójského koně (foto: Viasat)
▲ Záhada Trójského koně (foto: Viasat)

Ale co když tento mýtus o koni není vůbec pravdivý? Nové, přelomové objevy předních historiků a archeologů naznačují, že jeden z nejslavnějších příběhů historie by mohl být zcela přepsán, protože Trójský kůň vůbec nebyl koněm...

Podle archeologa Francesca Tiboniho má celá legenda o koni velkou trhlinu. A to v podobě nesprávného překladu před tisíci lety. Oním slavným Trojským koněm totiž podle něj byla ve skutečnosti obchodní loď. Ano, čtete dobře, loď. Jak ale mohlo k takové významné záměně dojít? Podle Tiboniho se výraz “kůň“ nebo také “hroch“ používal přeneseně pro označení obchodních lodí. Ty totiž byly běžně zdobeny na přídi galionovou figurou připomínající koňskou hlavu.

Záhada Trójského koně (foto: Viasat)
▲ Záhada Trójského koně (foto: Viasat)

K této teorii se přiklánělo také mnoho vědců dávno před Tibonim. Pokud tomu tak bylo, a kůň nebyl koněm nýbrž lodí, jak tedy Řekové přechytračili svého nepřítele a dostali se za hradby nedobytné Tróji?

Jedinečný dokument Záhada Trojského koně, který v neděli 23. května ve 21:00 uvede dokumentární kanál Viasat History, se podívá na nové objevy a konkrétní teorie s pomocí předních historiků, vědců a strojních inženýrů. Ty se pokusí vnést světlo do celé záhady a možná na konci zjistíme, jak to tedy vlastně bylo nebo mohlo být.

zdroj: Viasat





Reklama




Vybrané články