Quantcast

Nevlastní sestry spojené utrpením uvede TV Spektrum

| redakce | tisk

Traumata z holokaustu si přeživší nesou nejen po celý život, ale dědí se z generace na generaci. Jejich osudy zasahují i běžné lidi, kteří hrůzy koncentračních táborů naštěstí nezažili na vlastní kůži. A tak to má být.

Neměli bychom zavírat oči před historií a lidmi, kteří by jistě raději žili jinak. Do osudů dvou rodin můžete nahlédnout 9. ledna ve 21:10 v dokumentu Anna Franková a Eva Schlossová - příběh dvou sester na televizní stanici Spektrum.

Příběh, který se začal psát v Amsterdamu
Annu Frankovou nemusíme dlouze představovat. Německé děvče židovského původu, které si během skrývání před nacisty psalo deník. Dostala ho ke svým 13. narozeninám a pomohl ji nejen utřídit si myšlenky, ale i lépe pochopit mezilidské vztahy se svými nejbližšími. Na svůj nízký věk velmi podrobně zkoumala složité vztahy s matkou a starší sestrou a snažila se o nápravu.

Příjezd nacistických vojsk (foto: AMC)
▲ Příjezd nacistických vojsk (foto: AMC)

V deníku popisovala události spojené s děním ve společnosti, svoje pocity a názory, ale zabývala se i abstraktnějšími tématy, jako je víra v Boha, sny anebo samotná lidská podstata. Jejím snem bylo stát se novinářkou, a proto není divu, že její deník vysoce hodnotí i uznávaní literární kritici. Slávy se však nedožila. Ve věku 15 let, těsně před koncem druhé světové války, zemřela v koncentračním táboře Bergen-Belsen. Díky svým každodenním zápiskům dokázala Anna žít i po své smrti a předat budoucím generacím realistický popis událostí, které provázely nacistický režim. Deník po její smrti vydal její otec a byl přeložen do 60 jazyků.

Štěstí v neštěstí
Tak by se dalo popsat spojení Otta Franka, otce Anny Frankové, který jako jediný z rodiny přežil a Elfriede Geiringer, matky Evy Schlossové. Anna se s Evou spřátelila v Amsterdamu, kam se obě rodiny přestěhovali kvůli pronásledování nacistickým režimem. V mnohém si byly podobné, i když se jejich rodiny spojily až osm let po Annině smrti. Oba, Otto a Elfriede, přišli o své partnery a děti v koncentračních táborech a oba se museli naučit znovu žít i po těchto bolestných událostech, které zažili. Ve filmu Anna Franková a Eva Schlossová - příběh dvou sester poznáme Evin pohled na přátelství s Annou, i na trauma, s kterým se obě rodiny po smrti svých nejbližších museli vyrovnávat. Evino svědectví poodhaluje bolest, s kterou musel Otto bojovat při sumarizaci dceřiného deníku a jeho vydání široké veřejnosti. Eva Schlossová se tak stala šiřitelkou poselství Anny Frankové. Stála při vydání knihy, jejím zfilmování a aktivně se podílela na práci Nadace Anny Frankové, kterou v roce 1963 založil Otto Frank. V roce 1989 založila Eva ve Spojeném království Fond Anny Frankové, jehož cílem je šířit odkaz a bojovat proti předsudkům a nenávisti po celém světě.

Pokud vám historie není lhostejná, sledujte 9. ledna 2022 ve 21:10 na televizní stanici Spektrum srdcervoucí příběh dvou sester ve filmu Anna Franková a Eva Schlossová - příběh dvou sester.

zdroj: AMC





Reklama




Vybrané články