Quantcast

Telekarta skončila na 85E, pokračuje na 80E

| redakce | tisk

Všechny programy ruské satelitní pay-tv platformy Telekarta jsou od 1.7.2022 dostupné pro abonenty už jen z nového ruského telekomunikačního satelitu Express 80 (80°E). Telekarta původně poskytovala své služby pro diváky v evropské části Ruské federace ze satelitů Intelsat 15 a Horizons 2 na pozici 85,2°E.

Situace se vyhrotila po nedávném vypnutí programů ruských veřejnoprávních vysílatelů Pervyj kanal a VGTRK a privátní televizní společnosti NTV americkým satelitním operátorem Intelsat, provozovatelem zmíněných družic Intelsat 15 a Horizons 2. Právě uvedené stanice se dostaly do dalšího amerického balíčku protiruských sankcí za invazi Ruska na Ukrajinu.

Oznámení Telekarty (foto: Telekarta)
▲ Oznámení Telekarty (foto: Telekarta)

Provozovatel Telekarty, společnost Orion Express, se proto rozhodl přesunout svoji televizní platformu na nedaleký domácí satelit Express 80, který byl doposud prakticky prázdný, nevyužívaný. Přesunem služby na nový satelit se majitel Telekarty vyhne všem zahraničním sankcím a může poskytovat všechny programy v původním rozsahu. U koncových diváků je nutné provést přesměrování paraboly o zhruba 5,2 stupňů směrem na západ.

Přesměrování přijímacích parabol na novou pozici 80°E podpořil operátor služby Telekarta řadou bonusů.

Po jednostranném vypnutí všech programů Telekarty na pozici 85,2°E jsou tamní satelity Intelsat 15 a Horizons 2 nyní - z pohledu televizních programů - prakticky prázdné. Čekají na nové využití.





Reklama




Vybrané články