Quantcast

Telekarta s plnou nabídkou na 80E

| redakce | tisk

Všech více než 250 televizních programů ruské satelitní pay-tv platformy Telekarta se již vysílá přes nový ruský telekomunikační satelit Express 80 (80°E). Operátor této služby v minulých dnech doplnil poslední chybějící programy na této družici.

Platforma Telekarta se doposud vysílala přes satelity Intelsat 12 a Horizons 2 (85,2°E) amerického satelitního operátora Intelsat. S ohledem na nedávno přijaté americké sankce proti Rusku musel satelitní operátor zablokovat na svých satelitech programy předních ruských vysílatelů Pervyj kanal, VGTRK (Rossija 1, Rossija 24, Rossija K) a televizní společnosti NTV. Na místě těchto stanic se divákům objevila informační obrazovka o nedostupnosti programu.

Telekarta na nové pozici je kompletní (foto: Telekarta)
▲ Telekarta na nové pozici je kompletní (foto: Telekarta)

Operátor platformy Telekarta se proto rozhodl využít zcela volný nový domácí (ruský) satelit Express, který se nachází na blízké orbitální pozici 80°E. A právě na této pozici Telekarta (dříve Orion Express) začala své služby zákazníkům poskytovat. Po havárii tehdejšího satelitu, který neumožňoval celodenní provoz služeb, došlo k přesunu DTH služby na zmíněnou pozici 85,2°E, kde zpočátku fungovala jen družic Intelsat 12. Pro další rozvoj služeb satelitní platformy navýšil Intelsat kapacitu na této pozici pro oblast Ruské federace přesunutím družice Horizons 2.

Abonenti Telekarty mají pro zajištění stabilních služeb na celém území RF přesměrovat své paraboly na novou pozici, na které je dostupná kompletní nabídka provozovatele, včetně všech zablokovaných stanic na původní pozici.

Očekává se, že souběžná distribuce Telekarty na pozicích 85,2°E a 80°E bude probíhat po nějakou určitou dobu a na původních satelitech na 85,2°E skončí.





Reklama




Vybrané články