Quantcast

Turecko chce do roku 2023 flotilu 10 satelitů

| redakce | tisk

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan při inauguraci tureckého satelitu Türksat 5B (42°E) uvedl, že Turecko chce mít do konce roku 2023 ve vesmíru 10 satelitů.

Turecký prezident také prozradil, že Turecko v roce 2023 vypustí IMECE - tureckou pozorovací družici a ohlášenou družici Türksat 6A (42°E), která bude vypuštěna v prvním čtvrtletí 2023 (nejpozději do poloviny roku 2023) pomocí nosné rakety Falcon 9.

Turecký prezident při uvedení satelitu Türksat 5B do provozu (foto: tccb.gov.tr)
▲ Turecký prezident při uvedení satelitu Türksat 5B do provozu (foto: tccb.gov.tr)

"S vypuštěním turecké družice IMECE v lednu příštího roku a Türksatu 6A v polovině roku 2023 se počet tureckých družic ve vesmíru zvýší na 10," řekl v úterý 14. června prezident Recep Tayyip Erdogan.

Türksat 5B dosáhl svého cíle 17. května a byl úspěšně testován na své konečné pozici na orbitální dráze. Jeho svazky budou pokrývat širokou oblast pokrývající celý Blízký východ, Perský záliv, Rudé moře, Středozemní moře, části Afriky a sousední země.

Turecký satelit Türksat 5B s vysílacími paprsky (foto: Turksat)
▲ Turecký satelit Türksat 5B s vysílacími paprsky (foto: Turksat)

Tento satelit pomůže záchranným a záchranným službám zůstat ve spojení ve venkovských a horských oblastech v Turecku. Erdogan uvedl, že během pandemie Covid-19 byly technické potíže s přístupem k programům dálkového studia kvůli nedostatečné internetové infrastruktuře. I tento problém zmizí poté, co začne fungovat satelit Türksat 5B, protože internetový přenos v pásmu Ka má dosahovat 50 Gbps.

Družice Türksat 5B byla vypuštěna raketou Falcon 9 z Cape Canaveral dne 19. prosince 2021. Fungovat má prý asi 30 let (oficiální popis uvádí až 37 let!), zajišťuje ochranu tureckých frekvencí a práv regionu, tvrdí Erdogan.

Družice Türksat 5B je nesmírně důležitá pro zabezpečení vojenské komunikace. "Po vypuštění Türksat 5A a Türksat 5B v loňském roce jsme se stali jednou z mála zemí schopných vynést do vesmíru dva satelity ve stejném roce," řekl Erdogan.

Dříve Turecko postupně vyneslo do vesmíru satelity Türksat 3A v roce 2008, Türksat 4A v roce 2014 a Türksat 4B v roce 2015 a satelit Türksat 5A byl zaparkován na pozici 31°E v lednu 2021.

zdroj: satkurier.pl + tccb.gov.tr + Turksat + trtworld.com





Reklama




Vybrané články