Quantcast

Türksat 5B uveden do komerčního provozu

| redakce | tisk

Turecký telekomunikační satelit Türksat 5B, který byl vypuštěn 19. prosince 2021 nosnou raketou Falcon 9 z kosmodromu Cape Canaveral na Floridě v USA, začne v úterý 14. června 2022 poskytovat své služby.

Turecký ministr dopravy a infrastruktury Adil Karaismailoglu uvedl, že satelit dosáhl své orbitální pozice 17. května 2022 a nastal čas jej začlenit do flotily.

Turksat (foto: Turksat)
▲ Turksat (foto: Turksat)

Türksat 5B je zaparkován na pozici 42°E a očekává se, že tato družice zvýší kapacitu satelitního internetu v Turecku více než 15x.

Türksat 5B je nejvýkonnější družice z hlediska kapacity a výkonu. Má dvacetinásobnou kapacitu oproti standardní družici. Satelit bude pokrývat celý Střední východ, Perský záliv, Rudé moře, Středozemní moře, severní a východní Afriku, Nigérii, Jihoafrickou republiku a oblasti v blízkosti těchto zemí. Satelit disponuje přenosovou kapacitou přes 55 Gb/s.

Satelit Türksat 5B s hmotností při startu 4500 kg, výkonem 15 kW a zejména elektrickým pohonným systémem nové generace bude sloužit na orbitu po dobu více než 35 let. Nová družice bude také poskytovat záložní služby pro družice Türksat 3A a Türksat 4A, které jsou rovněž zaparkované na pozici 42°E.

V současné době probíhá výstavba satelitu Türksat 6A. Subsystémy družice, pozemní stanice a software jsou vyvíjeny z národních zdrojů. Start tohoto satelitu je naplánován na rok 2023.

zdroj: satkurier.pl + trthaber.com





Reklama




Vybrané články