Quantcast

ČTÚ: Závada na straně diváka je nejčastější zdroj rušení tv

| redakce | tisk

Špatný příjmem televizního signálu byl nejčastěji způsoben závadou na přijímací straně diváků. Vyplývá to z dubnového monitoringu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

ČTÚ během dubna ukončil 101 případů zarušení televizního signálu. Z toho ve 49 případech byl problém s tv signálem způsoben závadou na přijímacím zařízení diváka - nejčastěji se jednalo o závadu přijímací antény nebo svodu.

Ve 14 případech rušení ustalo, nebo mělo sporadický výskyt.

V dalších 13 případech byla stížnost stornována během šetření.

Ve třech případech byl problém s příjmem tv signálu způsoben nekvalitním signálem v místě příjmu. Ve 22 případech byl nalezen zdroj rušení, přičemž ve všech případech byl zdroj rušení zjištěna 5G základnová stanice mobilního operátora.

Na konci dubna bylo ve zkušebním provozu 322 základnových stanic LTE v pásmu 800 MHz, v trvalém provozu 17075 stanic. Základnová stanice LTE nebyla v dubnu zjištěna jako zdroj rušení tv příjmu.

Na konci stejného období bylo ve zkušebním provozu 1221 základnových stanic 5G/LTE v pásmu 700 MHz, v trvalém provozu pak 4369 stanic. 5G síť jako zdroj zarušení tv signálu bylo odhalena ve 22 případech. Ve všech případech provedli na základě rozhodnutí ČTÚ operátoři mobilních sítí odrušení na vlastní náklady.





Reklama




Vybrané články