Quantcast

Je málo TV stanic, stěžují si operátoři DVB-T sítí

| redakce | tisk

Hlavním problémem české digitalizace je nedostatek nových televizních stanic s licencí na pozemní digitální vysílání (DVB-T). Myslí si provozovatelé digitálních pozemních multiplexů České Radiokomunikace (ČRa) a Czech Digital Group (CDG). Martin Mrnka, místopředseda ADT (Asociace digitálních televizí) s tím ale nesouhlasí.

Vyplývá to z vyjádření operátorů na čtvrtečním workshopu požádaném ČTÚ (Český telekomunikační úřad). Jedním z hlavních motivačních prvků domácností pro přechod na digitální vysílání se obecně považuje širší programová nabídka a nástup nových TV stanic. Myslí si to i Pavel Hanuš, šéf projektu digitalizace České televize.

"To je největší chyba digitalizace. Operátoři musí stavět sítě podle Technického plánu přechodu a televize mohou sedět s prominutím na zadku více než 900 dní a o licenci požádat těsně před uplynutím doby, kdy se to zrealizuje," uvedl na workshopu Kamil Levinský z Českých Radiokomunikací. "Mělo být jasně stanoveno, že pokud (televize) nepožádají do konce tohoto roku, nemají šanci vysílat a licence propadá. Získává ji subjekt, který je ochoten vysílat," dodal.

V digitálním zemském vysílání může divák naladit vedle známých stanic z analogové distribuce ČT1, ČT2, TV Nova a Prima přijímat i ČT4 Sport, ČT24 a dále také Z1, Óčko a Public TV. V terestrických sítích by se měly objevit i další nové televize, které v roce 2006 získaly digitální licenci - TV Barrandov, TV Pohoda, RTA a Febio TV. Z této čtveřice oznámila svůj start na leden 2009 plnoformátová TV Barrandov.

zdroj: ČTK





Reklama




Vybrané články