Quantcast

Příjem české televize v Irsku

| Tisk

Zdravím všechny čtenáře mého oblíbeného serveru Parabola.cz. Moje současné bydliště je v Irsku.

Většina krajanů, která opustí na delší dobu rodnou vlast, ráda udržuje kontakt s děním doma. Zpočátku jsou to zejména telefony a e-maily rodině a přátelům, prohlížení stránek denního tisku, zpravodajských serverů na Internetu, možnost poslechu internetových rádií, či sledování blikajících čtverečkovaných obrázků televize z Internetu.Pro českou komunitu v Irsku byl tento výčet možností kontaktů s domovem až do loňského roku úplný. Družice Kopernikus, která přenášela české programy, totiž nepokrývala irský ostrov a tak například i česká ambasáda v Dublinu se svojí 3 metrovou parabolou přišla zkrátka.

Počátkem tohoto roku byla s přechodem vysílání paketu Czechlink na EuroBird pokrývajícím celou Evropu zahájena nová "televizní" éra spojení s domovinou.Zhruba ve stejnou dobu začal nabízet i Robert Murdoch svoji platformu Sky Digital také v Irské republice, a to za velmi zajímavé ceny. Po zaplacení instalačního poplatku 50 liber bylo možné s ročním předplatným začínajícím od 9 liber měsíčně získat zdarma mini dírkovanou parabolu 45x55 cm, konvertor Grundig a přijímač PACE 2500. Jen pro zajímavost, v přepočtu na české poměry a českou kupní sílu vychází cena za instalaci kolem 500 Kč a měsíční poplatek od 45 Kč do 180Kč pro prémiové programy (!). Celkem atraktivní nabídka.
Službu SKY digital jsem si objednal. Do tří týdnů od podepsání smlouvy přijeli dva synové farmářů, kteří anténu na druhý pokus během asi dvou hodin nainstalovali. Své úsilí korunovali tvrzením, že " ten koax od staré kabelové televize jsou nejspíš dráty od Telekomu". Nicméně svou práci odvedli a já jsem si potvrdil, že vzhledem k poloze družicového seskupení Astra 2 je možné stejným přijímačem naladit i Czechlink.

Radost z příjmu české televize byla ovšem poněkud zkalena kódováním a také slabým signálem. Na miniparabole se totiž kvalita signálu na západním pobřeží pohybuje za hezkého počasí okolo 30% s příležitostným poklesem na 15% a za deště se objevují výpadky signálu. Navíc je většina programů kódována, takže až na TV3 a rádia je nutno se strefovat do volných pořadů. Jak se dá v česku předpokládat, na krajany v zahraničí se na rozdíl od ostatních zemí zatím nemyslí, takže se dekódovací karta nedá dosud legálně získat.Další problém je skryt v přijímači Pace. Ačkoliv je model 2500 v3 již vybaven CI slotem, firmware přijímače tento slot neobsluhuje a Sky v nejbližší době (zřejmě i z konkurenčních důvodů) přidání ovladačů pro CI nechystá. Takže dekódování Cryptoworks či jiných paketů pomocí externích modulů zatím není v přijímači Pace možné. Proto nezbývá než si pořídit ještě jednu celou sestavu.

Využil jsem jedné z letních návštěv z ČR, nechal si přivézt nový Humax CRCI5500 za skvělou cenu a vyzkoušel spolupráci s Pace. Humax umožňuje použít průchozí anténu, což přijímači Pace nevadí, pokud je Humax vypnutý.Tím jsem si ověřil, že kombinace obou přijímačů funguje a při své návštěvě v česku jsem v srpnu dokoupil parabolu 100x110cm s motorem Stab HH120.

Je to zvláštní pocit, když se s parabolou která se sotva vejde do auta blížíte na letiště v Ruzyni a přemítáte, jak ji naložíte do letadla. Po příjezdu na terminál jsem si nechal parabolu zabalit do fólie u baličů zavazadel. Pan Balič mne upozornil, že vzhledem k rozměrům budu platit za zavazadla dvě, načež na anténu vymotal asi polovinu role smrskávací fólie. Rovněž poznamenal, že u něho ještě nikdo nikdy anténu nebalil. Za jeho průkopnické dílo mu patří mé díky. Pak se šla anténa zvážit (6,3 kg) a odcestovala na přepážku nadměrných zavazadel, kde byla bez problémů převzata.Motor jsem si dal do příručního zavazadla, které k mému velkému překvapení prošlo až na palubu letadla. Motor se totiž dá použít jako docela slušné kladivo s rukojetí, neboť váží 3,2 kg, ale tohle bylo ještě před událostmi 11. září. Doufám, že se ČSA od té doby polepšily.Po přistání v Dublinu jsem zjistil, že parabola přežila cestu v perfektním stavu a svými rozměry přitahuje pozornost kolemjdoucích na letišti. Jistě vás napadlo, zda převážení paraboly a motoru do Irska má cenu. Ano, má. Tady totiž stejné vybavení stojí dvakrát tolik.Pohled na celou parabolu, před ní viditelná odpadová trubka

Samotná instalace byla daleko těžší než jsem očekával. Parabola musela asi 4 metry nad zem, na místo, kde byla původně miniparabola od Sky. Asi si dovedete představit pocit, kdy odstřihnete starou parabolu a celá rodina (momentálně bez možnosti sledování televize) vás s napětím pozoruje, jak svou první instalaci založenou jen na přečtených teoretických radách zvládnete a jak tedy vše dopadne. Bohužel, vzhledem ke stísněným přístupovým podmínkám, byl žebřík v příliš ostrém úhlu a o vynesení paraboly nemohla být ani řeč. Takže jsme se ji pokusili vytáhnout na držák s motorem pomocí prádelní šňůry. Téměř pod vrcholem však náhle povolily všechny tři hmoždinky připevňující držák synků farmářů a anténa musela dolů. Po výměně hmoždinek za stejné, ale ocelové Rawplug o průměru 16 mm se šroubem M10 (původní byly průměr 10mm M6), by se dalo na držáku i "hrát", tak pevně seděl na zdi. Poslední horké chvilky jsme zažili při vysazení antény na držák motoru. Obě části prádelní šňůry se totiž musely stisknout u paraboly mezi prsty, opatrně přehodit jeden uvolněný provaz přes kulatý vrchlík držáku motoru a pak stejně i druhý. Z kulatého vrchlíku se šňůra krásně smekala, ale asi po 5 minutách jsme parabolu za nepříjemných poryvů větru zvedli o posledních 10 centimetrů a zajistili první sponou. Nikomu bych tento postup nedoporučoval, je to nejrychlejší cesta na chirurgii...

Detail úchytu s tlumičem a záchraným lankemPo základním nastavení následovalo čekání na špatné počasí.Nečekali jsme dlouho. Na konci srpna se větry zvedly na 80 km/h. Parabola se začala povážlivě kývat, jako by oscilovala. Výkmit konvertoru dosahoval asi 5 centimetrů. Vzhledem k tomu, že se tady v zimě pravidelně přežene pár hurikánů bouřících v poryvech 160-180 km/h, jsem musel vymýšlet další zabezpečení. To se mi podařiloprovést v podobě tlumiče kmitů s použitím původního držáku na miniparabolu. Tlumič problematické výkmity podstatně zmírnil asi na 2 cm, zato těžiště namáhání se přeneslo na motor. Jako poslední opatření jsem tedy ještě provlékl celou konstrukcí dvojité ocelové lanko o průměru půl centimetru a uchytil na hák ve zdi. Kupodivu lanko ztlumilo i výkyvy v motoru a tím snížilo riziko únavy materiálu. Celou konstrukci jsem uzemnil přímo do rozvaděče. Pak už zbývalo jen všechny šrouby přestříkat studenou galvanizací jako ochranu před slanými dešti z 500 metrů vzdáleného Atlantiku. Na výsledek se můžete podívat na přiloženém obrázku.

Nastalo ladění a natáčení antény. V podstatě vše funguje podle návodu, až na to, že STAB má v návodu přehozené obrázky pro otáčení motoru východ-západ v případě převýšení orbitu na jedné straně a podběhu na straně druhé. Rovněž pokud se vám nepovede ustavit držák úplně svisle, musíte laborovat s úhlem paraboly a větším natočením motoru. Já musím mít parabolu asi o 4 stupně směrem nahoru a motor o 7 stupňů navíc na západ.
Po nastavení celého orbitu se mi povedlo naladit 21 družic včetně 45 dB silného Intelsatu 601. Anténa má rozsah natáčení od 36 stupňů východně až po 45 stupňů na západ a otočí se za dvě a půl minuty. Limity jsou dány venkovní zdí na západě a koncovým dorazem v motoru na východě. Po upgrade přijímače Humax 5500 novým firmware s nově nainstalovými sw limity vše funguje naprosto spolehlivě.

Při prohlížení Internetu jsem nedávno náhodou narazil na polemiku ohledně používání konvertorů Sky a jejich vhodnosti pro kulaté paraboly. Rozhodl jsem se tedy vyměnit originální Grundig za značku MTI. Skutečně došlo ke kladné změně v kvalitě signálu, viz obrázky na konci článku. Jednak se podstatně zvedl práh nejslabších satelitů a naopak se některé silné satelity zeslabily. U nového konvertoru výrazně zmizela i původní citlivost na změnu oblačnosti. Snad nejpozoruhodnější je zesílení signálu Arabsatu, ležícího v těsné blízkosti skupiny Astra 2. Má pracovní teorie k vysvětlení tohoto jevu vycházela z šířky vyzařování miniparaboly, která zahrnuje ohrajově i Arabsat. Technici pana Murdocha zřejmě nechali zamontovat do konvertoru filtr pro potlačení nežádoucích signálů. Při bližším ohledání jsem na hrdle konvertoru Grundig opravdu našel mechanické úpravy - prstence, nakloněné jedním směrem.Zajímavostí je, že občas při ranní "rose", kdy jsou na parabole a konvertoru vysrážené kapky, se kvalita signálu (zejména Czechlink), sníží až o 40%. Na kvalitu obrazu to však nemá výrazný vliv.Závěrečné měření kvality signálu je také v přiloženém grafu na konci článku.One for all Topline 8



Tímto jsem práci na instalaci paraboly dokončil a rodina může k plné spokojenosti sledovat kvalitní satelitní příjem, včetně programů Czechlink. Zbývá jen počkat na pořádnou zimní dešťovou bouři. Se sněhem problémy nebudou, tady u Atlantiku až na obrovské vyjímky (jednou za tři roky) nesněží.

Na závěr se chci ještě podělit o dobrou zkušenost s univerzálním dálkovým ovládáním. Při pohledu na hromadu různých ovladačů jsem se rozhodl o jejich náhradu jedním univerzálním. Po delším prohledávání Internetu jsem narazil na firmu One-for-all (www.oneforall-int.com) a model Topline 8, který umí ovládat vše a kódy které nezná, se naučí po Internetu, nebo přes telefon od zákaznické podpory. Jedná se zřejmě o nejlepší ovladač v podobném provedení. Bohužel, pro české zákazníky je podpora jen v angličtině nebo v západoevropských jazycích. Z Irska máme na One-for-all zelenou linku, takže nám hovory do Holandska na velmi příjemnou a rychlou zákaznickou podporu nijak nevadí.

Čtenáře Paraboly z Irska zdraví,

Petr Kubečka

Parabola.cz
1.10.2001
Nový konvertor
Nový konvertorVýrobek pana Murdocha
Výrobek pana MurdochaFinální měření
Finální měření





Reklama




Vybrané články