Quantcast

Semináře firmy TechniSat - nejen o satelitní technice

| Tisk

Seminář firmy TechniSat - nejen o satelitní techniceVe dnech 5. a 6. června 2004 se v německém městě Stassfurt, v objektu továrního závodu firmy TechniSat konaly propagační dny, které mimo jiné zahrnovaly také několik zajímavých seminářů. Byl zde představen kompletní sortiment firmy, který zahrnuje (nejen pro nás) zajímavé digitální satelitní receivery, LNB (konvertory), satelitní parabolické antény a multipřepínače, ale i set-top-boxy, či aktivní pokojové antény pro DVB-T, televizory, digitální rádia, ...

Rád jsem využil nabídku, připojit se k účasti na školení se zástupci firmy OMKO - oficiálního distributora přístrojů TechniSat v ČR.
Nejvíce mne samozřejmě zajímaly produkty pro satelitní příjem a také jsem využil možnost navštívit některé semináře. Z celkem devíti seminářů (Servisní centrum, Prohlídka výrobní linky, Digitální satelitní technika včetně DVB-T, Aktuální DVB technika včetně představení modelu Digicoder /modely s HDD/, Internet přes Satelit, Aktuální technika- základy, Multiswitchové systémy, TV technika včetně DVB-S modulů, Rozhlasové a televizní příjímače) jsem se zúčastnil prvních pěti z výše jmenovaných.

Prohlídka servisního zázemí a výrobního procesu byla velice atraktivni a zajímavá, nicméně v této části továrny jsme nemohli pořizovat žádné foto, ani video záznamy (což je celkem standardní opatření). Aspoň textově - při výrobě přístrojů jsou používány nejmodernější technologie výroby, automatické osazovací automaty, pájecí lázně i kontrolní linky pro bezproblémovou expedici všech výrobků. Následuje několikanásobná manuální i elektronická kontrola. Tuto zajímavou část semináře vám bohužel z výše uvedeného důvodu nemohu obrazově přiblížit.

Seminář firmy TechniSat - nejen o satelitní techniceSeminář "Digitální satelitní technika včetně DVB-T" byl vlastně určitým rychlokurzem, jak udělat za hodinu z prodavače elektroniky montážního pracovníka. I když se mi zpočátku zdála tato přednáška příliš triviální, nakonec jsem musel uznat, že přednášející měl toto téma výborně zpracované. Zajímavou formou sdělil zúčastněným spoustu důležitých informací, popsal různá úskalí při montáži satelitů a velice obratně vysvětlil, jak nejlépe využít možností měřících přístrojů pro nastavení kvalitního signálu, včetně spektrálního analyzéru. I když se v této části Německa ještě DVB-T nevysílá, zmínil se také o úskalích v příjmu tohoto systému vysílání. S úsměvem na rtech nás všechny ubezpečil, že ono propagované heslo pro DVB-T "plug and play" (zapojíš a hraješ) se uplatní pouze v případech přímé viditelnosti na vysílač. V ostatních případech je nutná přinejmenším pokojová anténa a v nemálo případech i venkovní anténa. Zároveň také potvrdil, co zde již nedávno zmínila redakce tohoto webu v jiném článku, že digitální signál má určitou hranici (větší nežli analogový signál), pod kterou se s vylepšováním pomocí aktivních prvků již nedostanete a pro zlepšení příjmu nepomáhá ani sebelepší anténní předzesilovač, pomůže jen kvalitnější anténa. Upozornil také na snahy o využití vysokého kmitočtového pásma k vysílání DVB-T, kdy ale v případě využití např. 68 kanálu provázejí příjem značné problémy s rušením takto vysokého kmitočtu např. dětskými rádiovými hračkami, ovládáním garážových vrat, či domácími telefony,... Závěrem nás všechny (opět s úsměvem) upozornil, že s příchodem DVB-T naše součastné problémy analogového terestrického vysílání nevymizí a „máme se prý ještě na co těšit"...

Seminář firmy TechniSat - nejen o satelitní techniceNavštívil jsem také seminář "Internet přes satelit", který svým názvem taktéž sliboval zajímavou přednášku, nicméně nakonec šlo spíše o P.R. nabídku firmy, která s technickou podporou firmy Technisat nabízí v Německu jednosměrný internet přes satelit.



Závěrem jsem se zůčastnil zajímavého semináře, který nesl název "Aktuální DVB technika včetně představení modelu Digicoder (harddiskový model, vyráběný v provedení DVB-S i DVB-T)". V tomto semináři šlo především o představení satelitního harddiskového receiveru, o němž bych se rád zmínil v nejbližší době v samostatném článku.

Poznámka k obrázkům: Klikněte na obrázek, zobrazí se ve vyšším rozlišení.

gespa





Reklama




Vybrané články