Quantcast

Na českých stanicích jen spisovně

| Tisk

Na celoplošných televizních a rozhlasových stanicích v České republice se nehovoří spisovně, má pocit poslankyně za KSČM Ivana Levá. V novele zákona o rozhlasovém a televizním vysílání prosadila povinnost celoplošným televizním a rozhlasovým stanicím mluvit spisovně. S novelou zákona souhlasilo 127 ze 128 přítomných poslanců. Zákon podpořili převážně zástupci ČSSD a KSČM, připojilo se i několik členů lidoveckého klubu. Novelu ještě musí posoudit senát a podepsat prezident republiky.

Novelu kritizují provozovatelé komerčních celoplošných stanic, kterých se má právě novela týkat. Považuji například za nevhodné, kdy redaktor bude sedět v hospodě se svým komplicem a bude chtít získat informace. "Z našeho pohledu bude působit nepřirozeně a divně, když bude používat spisovný jazyk," řekl Dan Plovajko, mluvčí TV Nova. Podobně se novela nelíbí ani K.Fričové, šéfce Frekvence 1, které se zase nelíbí, že novela se má týkat výhradně celoplošných rozhlasových a TV programů. Upozorňuje, že Frekvence 1 a Impuls mají méně posluchačů, než všechna regionální rádia a síť Evropy 2 dohromady.

Povinnost mluvit spisovně na celoplošných kanálech uvítají především zastánci spisovné češtiny, kteří mají obavu před úpadkem českého jazyka. "Polovičatý" zákon by měl být rozhodně dopracován a rozšířen o povinnost mluvit spisovně i na lokálních a regionálních televizních a rozhlasových stanicích, kde je v řadě případů spisovná čeština doslova raritou.

Kritika privátních broadcasterů poukazuje na znevýhodňování privátních stanic oproti provozovatelům ze zákona. Českou televizi a ani Český rozhlas není, podle navrhovatelky novely, potřeba zmiňovat, neboť hovořit spisovně mají již ve svých kodexech.

Novela zákona není ale kompletní - poslanci do zákonu nezařadili žádné sankce, které by trestaly jeho porušení. Má pak takový zákon smysl?



Pokud vejde zákon v platnost, bude rozhodně zajímavé pozorovat, jak si s spisovnou češtinou poradí zvláště naše celoplošné TV stanice Nova a Prima. Jak asi bude vypadat spisovné Tele Tele (Nova) či Telebazar (Prima)?

dle iDnes

redakce





Reklama




Vybrané články