Quantcast

Satelitní příjem v Německu, Rakousku a Švýcarsku

| Tisk

Je příjem televizních a rozhlasových programů ze satelitu luxusem? Na tuto otázku hledala odpověď v Rakousku společnost Fessel &GfK, ve Švýcarsku IHA-GfK a v Německu TNS Infratest. Výsledky jsou poměrně překvapující.

Celkem 70 procent domácností v Rakousku a Švýcarsku preferuje příjem satelitních programů z digitálního přenosu. Nejčastěji přijímaným satelitem je Astra (19.2°E), kterou si v loňském roce naladilo 90 procent, tedy celkově 450 000 domácností. Tento jednoznačný výsledek umožňuje vysílacím společnostem z Rakouska, Švýcarska ale i Německa oslovit diváky televizními a rozhlasovými programy určené pro DTH (Direct to Home).

RAKOUSKO
Situace s příjmem programů koncem roku 2003 nezaznamenala žádné podstatné změny v porovnání s rokem 2002. Monitoring společnosti Fessel & GfK ukázal, že příjem televizních programů ze satelitu upřednostňuje 1,6 miliónu domácností (48 procent), příjem programů z kabelových sítí "jen" 1,2 miliónu domácností (38%) a kolem 0,5 miliónu domácností přijímá televizní programy z terestrické antény.
Další statistiky Fessel & GfK dokládají, že se stále zvyšuje zájem diváků o příjem satelitních programů z digitálního přenosu. Celkem 270 tisíc domácností (růst o 8%) nyní v Rakousku přijímá programy z MPEG-2/DVB-S; programy z "digitálního" kabelu přijímá 50 000 domácností.

Další výzkum se týkal vybavení domácností PC a připojením k internetu. Celkem 83 procent domácností, které přijímají digitální programy z Astry vlastní počítač a 62% má přípojení k internetu. To jsou podstatně lepší výsledky než průměr ve všech domácnostech (vybavení počítačem: 64% domácností, připojením k internetu "jen" 49 procent domácností).

ŠVÝCARSKO
Monitor IHA-GfK ukazuje výsledky v německy hovořící části Švýcarska, které má okolo 3 miliónů domácností. Celkem 2,2 miliónu domácností přijímá programy z kabelové televize a stejný počet nepřijímá programy ze satelitu. Programy ze satelitu přijímá 640 tisíc domácností. Výhradně programy z terestrické antény přijímá 170 tisíc domácností.
Satelitní programy z digitálního přenosu sleduje 180 tisíc domácností, což je každá 4. domácnost se satelitním kompletem. Přitom nekódované programy přijímá více jak 90% domácností.


Výzkum IHA-GfK přinesl i údaje ohledně vybavení domácností PC a připojením k internetu. 81% domácností, které přijímají digitální programy z Astry, má počítač, připojení k internetu 73%. Průměr všech domácností s televizorem je podobný: 79% vlastní počítač a 69% domácností má připojení k internetu.

NĚMECKO
Trendy v příjmu programů zjišťovala v Německu společnost TNS Infratest. V roce 2003 si dalších 650 tisíc domácností nainstalovalo satelitní komplet. Celkem 14,46 miliónu domácností nyní upřednostňuje příjem televizních programů ze satelitu. To je zhruba 40% všech domácností, kteří v Německu přijímají programy ze satelitu. Analogové programy ze satelitu přijímá ještě okolo 11,7 miliónu domácností.
Příjem digitáních programů vzrostl o 630 000 domácností (oproti předchozímu roku je to nárust o 30%) na 2,7 miliónu domácností, z toho 1,6 miliónu přijímá jen nekódované programy. Stanice ze satelitu Astra přijímá 99% domácností, které mají set top box. Přes kabelovou TV sleduje programy okolo 20 miliónu domácností. Zájem o příjem programů z terestrické antény klesá o 15,6% na 1,62 miliónu domácností, což je 4,5% ze všech 36,2 miliónu televizních domácností.
79% domácností, které sledují digitální programy z Astry má počítač, 68% i připojení k internetu. Průměrně 63% domácností, které vlastní televizor, má PC a připojení k internetu polovina domovů.

Podle Infosat

redakce





Reklama




Vybrané články