Quantcast

Konec sdílení karet Premiere?

| Tisk

logoRok 2003 byl pro mnichovského provozovatele německé placené televize Premiere bojem proti černému příjmu svých programů. Na jaře loňského roku podepsal lukrativní kontakt se švýcarským softwarovým domem Kudelski Group na užívání kódovacího systému Nagravision. Původní systém Betacrypt již nebyl bezpečný.

V létě 2003 dostali všichni abonenti Premiere nové přístupové karty, které fungují s novým kódovacím systémem Nagravision, který získal pracovní označení Aladin. Na rozdíl od "starého" Nagravisionu má i odlišný CAID - 1801. Po dobu plošné výměny karet byl aktivní jak původní systém Betacrypt, tak i nový systém Nagravision.

Éra pirátského příjmu Premiere skončila koncem října loňského roku. Od listopadu mohou programy přijímat pouze platící diváci. Začátkem prosince provozovatel pay-tv Premiere uzavřel kontrakt se společností Macrovision Corporation, která se zabývá ochranou programů před kopírováním. Premiere bude brzy u PPV kanálů (pay per view, plať za to, co sleduješ) PREMIERE DIRECT používat speciální kód Macrovision, který znemožní nahrávání pořadů na videokazetu VHS, hard disk receiveru či na DVD rekordéru.

Kódovací systém Nagravision Aladin je nadále bezpečný a proto piráti hledají jiný způsob příjmu kódovaných programů Premiere. Jednou z možností jsou tzv. Card Splittery, které jsme vám již na stránkách představili. Nevýhodou těchto zařízení je omezení dosahu. "Výkonnější verzí" Card Splliterů je tzv. sdílení karet po internetu. V praxi to znamená, že jeden divák si předplatí celou nabídku a přes IP adresu ji "otevře" i několika dalším divákům. Podmínkou je trvalé připojení k internetu.



Tato technologie se ukazuje jako zajímavý a rychlý způsob příjmu programů z kódovacích systémů nové generace. Nová technická opatření, která společnost Premiere připravuje, by měla sdílení karet zamezit.

podle DF

redakce





Reklama




Vybrané články