Quantcast

Česko - slovenský rok 2003 na satelitech

| Tisk

Rok 2003 byl bohatý i na události v českých a slovenských satelitních platformách. Jaký tedy byl rok 2003 u nás doma?

CZECH LINK
logoK jediné a významné změně v paketu Czech Link došlo hned začátkem roku 2003, kdy se nabídka rozšířila o unikátní český sportovní kanál Galaxie Sport. Program se krátce vysílal volně, poté došlo k zakódování v CA Cryptoworks. Na rozdíl od příjmu současných programů je za Galaxii Sport nutné platit poplatky. Vstupem Galaxie Sport do paketu Czech Link dostal divák možnost si konečně pořídit předplatné jen na Galaxii Sport. Czech Link se stal alternativou pro diváky, kteří nemají zájem o programový balík UPC Direct.

Hudební "Stanice O" se vstupem zahraničního investora Northern Star spol. s r.o. se v září 2003 proměnila na "TV Óčko". Vedle nového názvu přišlo Óčko i s novým programem, logem i grafikou. Očko se stalo klasickou hitovou stanicí. Óčko najdeme i v pay-tv UPC Direct.

SLOVAK LINK
Rok 2003 byl u Slovak Linku (Eurobird 1 na 28.5°E) ve znamení rozhlasových stanic. V dubnu upustilo od kódování Radio Twist, koncem června pak i FUN Radio. V červenci se ve Slovak Linku objevil pátý okruh Slovenského rozhlasu - Rádio Patria. 1.8. byl paket rozšířen o slovenské Rádio Expres. O několik dní později bylo zahájeno zkušební vysílání Rádia Lumen.

Programy Slovenské televize STV1 a STV2 se staly definitivně součástí Slovak Linku. Příjem je umožněn pouze koncesionářům STV. Navíc ústřední ředitel STV pan Richard Rybníček zveřejnil bez bližších podrobností informaci o připravovaném nekódovaném vysílání STV.

UPC DIRECT
logoPlacená televize UPC Direct (Astra na 19.2°E) rozšířila programový balík o několik nových TV programů, došlo i k opačnému efektu: UPC Direct opustila i jedna TV stanice. Začátkem roku bylo pro Střední Evropu ukončeno vysílání sportovního kanálu Fox Sports. Od ledna vysílá od 19. hodiny, kde vysílá přes den Fox Kids, jiný sportovní kanál ESPN Classic Sport. Začátkem dubna 2003 bylo ukončeno vysílání stanice Avante. Koncem května se stává součástí pay-tv UPC Direct britský program BBC Prime. Další novinky UPC Direct se objevují až ve druhé polovině roku 2003. Dne 16.září se stává součástí UPC Direct filmový kanál HBO2, který abonenti prémiového kanálu HBO dostávají automaticky zdarma. Největším překvapení přišlo 17.9., kdy v UPC Direct zahájila vysílání česká komerční stanice TV Prima. Ve stejný den je pro naše diváky uvolněn maďarský zpravodajský kanál Hír TV. 29.12.2003 se v paketu UPC Direct objevil dětský kanál Minimax a hudební Musicmax, které vystřídaly oblíbené programy Cartoon Network a TCM - Turner Classic Movies.

Koncem roku představila společnost UPC Česká republika nové ceny za kabelovou ale i satelitní televizi UPC Direct. Nové ceny, které platí od 1.1.2004 znamenají podstatné zdražení základní nabídky "Rodina" ze současných 555,-Kč na 683 Kč, což je zdražení o oborovou inflaci ale i o změnu DPH, která se posouvá z 5% do 22% sazby DPH.



TELENOR SLOVAKIA
Platforma Telenor Slovakia (Intelsat 707 na 1°W) se postarala o zvýšenou pozornost díky několikaměsíčnímu nekódovanému satelitnímu vysílání slovenské TV JOJ, sestry české TV NOVA. Ta byla jinak kódována systémem Conax. Provozovatel se rozhodl nepodporovat individuální příjem ze satelitu a tak volné vysílání bylo jedinou možností, jak přijímat populární slovenskou stanici, navíc údajně díky technickým problémům se nekódované vysílání neplánovaně prodloužilo o několik měsíců. K zakódování JOJky bdošlo opět až 1.11.2003. Od 21.12.2003 vysílá JOJka přechodně opět volně.

E.B.D.
logoAni na E.B.D. nemůžeme v našem přehledu česko-slovenských událostí opomenout. "Paket snů", jež by se mohla platforma EastBox Digital i nazývat, neboť k řádnému vysílání nikdy nedošlo, se postarala o pozornost jen začátkem března 2003, kdy se na družici Eutelsat W2 (16°E) objevila na několik hodin zhruba hodinová demo smyčka, která představila programy EBD. zhruba po půl roce ožila webová stránka EBD, která měla diváky ujistit, že projekt "první digitální televize" (tak se chlubil podtitulek v angličtině) nadále žije. Pozornost diváků byla směřována i k satelitu, ze kterého bude EBD vysílat. Hovořilo se dokonce o Eurobirdu, Astra 1, Eutelsat W2, Hot Bird ale i Amos-1. Nerozhodnost provozovatele či snaha přijít s novým výkladem EBD - Easy Box Digital? Platforma měla odstartovat k 1.12.2003 a měsíc předtím distribuce receiverů pro abonenty. Již v tomto okamžik bylo rozhodnuto - nová pay-tv nebude.

Projekt EBD postupně "usínal" a vrácení licence už bylo jen pouhou formalitou společnosti EastBox Digital, s.r.o., který ukázal snahu přijít s novou pay-tv na český a slovenský trh. Zprovoznit pay-tv a získat oblibu diváků však není určitě jednoduché.

redakce





Reklama




Vybrané články